GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Determinatie / Re: Wat voor steen is dit?
« Laatste bericht door Daniel Middel Gepost op november 07, 2019, 20:31:24 »
Ruwe chrysopraas misschien?
2
Determinatie / Wat voor steen is dit?
« Laatste bericht door Sjaakie1123 Gepost op november 07, 2019, 18:21:33 »
Hoi,
Ik heb gister in de kringloop winkel een steen gekocht en ben heel erg benieuwd wat voor steen het eigenlijk is.
Kan iemand mij helpen?

Dankjewel !

Groetjes,

Sharon
3
Algemene discussie / Re: Uitnodiging Lezing Krokoiet uit TasmaniŽ
« Laatste bericht door Daniel Middel Gepost op november 06, 2019, 19:37:45 »
Leuk dat je de uitnodiging hier plaatst Jacques! Dat wordt inderdaad zoals je zegt zeker een boeiende lezing!
Helaas is Sittard wat te ver voor mij persoonlijk, maar veel plezier aan iedereen die er wel heen gaat. Nu al de moeite waard kan ik zeggen :)
4
Algemene discussie / Uitnodiging Lezing Krokoiet uit TasmaniŽ
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op november 05, 2019, 14:25:53 »
Beste vrienden,

Het is mij een genoegen jullie uit te nodigen voor de lezing over Krokoiet in ons clublokaal te Sittard.  Mochten jullie in de gelegenheid zijn om de lezing te willen bezoeken, dan zijn jullie van harte welkom.


Uitnodiging Lezing Krokoiet uit TasmaniŽ

Op maandag 11 november a.s. zal om 20.00 uur wederom een prachtige lezing plaatsvinden in ons gebouw Het Karwei te Sittard.

Leo Engelen, de meeste succesvolle mineralenzoeker van Europa, en ik heb het hier over joekels van handstukken, vereert onze club wederom met zijn nieuwe lezing over Krokoiet.
Krokoiet is een fel begeerd loodmineraal, wat je zelden ziet opduiken in een verzameling. Ik praat hier niet over micromateriaal, en zelfs daarin is het zeldzaam, maar over handstukken!
Zelf heb ik het geluk gehad om de nieuwe vondsten van Leo al te mogen bezichtigen. Ik ben nog bezig om mijn wijd openstaande mond te sluiten!!
Ruim 1,5 jaar geleden heeft Leo met enkele vrienden het grote avontuur ondernomen om naar de andere kant van onze aardbol te reizen, en daar in een van de beroemdste mijnen voor Krokoiet aan de slag te gaan. Letterlijk.
Hoe dat allemaal in zijn werk is gegaan, en de tientallen stukken die hij met zijn collegaís heeft weten te bergen, zal deze avond door Leo haarfijn uit  de doeken gedaan worden. Nogmaals...ik heb al een blik mogen werpen op zijn vele vondsten, en raad jullie allemaal aan een zonnebril op te zetten. Leo kennende komt niet alleen de geologie en de mineralogie aan bod, maar hij laat ons ook kennis maken met het prachtige TasmaniŽ.
Ook zal de mogelijkheid wel bestaan om zelf een mooi stukje aan te schaffen bij Leo.

Alle gegevens nog even op een rijtje :

Lezing  :  Krokoiet uit TasmaniŽ
Plaats  : Het Karwei,   Kastelenweg 1,  Sittard
Aanvang  : 20.00 uur
Datum  : maandag 11 november

Alle mensen die lid zijn van de GEA/NGV zijn van harte welkom op deze avond.
Ook als je geen lid bent is er altijd welk een extra stoel en een bak koffie voor U beschikbaar.
Meldt U als het kan wel even aan bij de secretaris.

Ik hoop jullie allemaal te mogen begroeten op deze prachtige lezing die werkelijk in ROOD gehuld zal zijn!!

Hartelijke groet,

Jacques Feijen  : Secretaris : j.feijen@hotmail.com
5
Algemene discussie / Re: Charoiet
« Laatste bericht door Niels Brouwer Gepost op oktober 20, 2019, 23:52:30 »
Tjonge, nietsvermoedend was ik je interessante stukje over het uit duizenden herkenbare charoiet aan het lezen, zonder enig vermoeden daaronder nog een felicitatie aan te zullen treffen. Dank daarvoor Jacques! Die microscoop is bij mij in ieder geval al in huis tegenwoordig, maar daarover later meer. ;D
6
Algemene discussie / Charoiet
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op oktober 19, 2019, 22:56:42 »
Je hebt van die dagen, dat je niet veel zin hebt om iets uit te vreten. Vandaag is voor mij zo'n dag.
Laat opgestaan, boodschappen gehaald, naar de markt geweest.
Daarna een lekkere pizza gemaakt voor mij en mijn schat die het al meer dan 40 jaar met mij uithoudt!
Lekker Soul Radio opgezet, mijn meest favoriete FM zender, kortom ...swingen geblazen hier in de tent!!

De laatste dagen vooral bezig geweest met vooral 'wetenschappelijk' belangrijke foto's maken van allerlei rare vormen van Malachiet (meestal superkleine pluisjes en bolletjes en een mineraal wat Arseniocrandalliet heet (wetenschappelijk gedetermineerd door o.a. Dr. Uwe Kolitsch). Je wilt er niet dood bij worden gevonden!!  Allemaal erg slaapverwekkend. Dus tussendoor maar iets geks gedaan. Onlangs had ik mijn oude collectie wat opgeschoond. Daarbij ontdekte ik tot mijn verbazing een piepklein stukje Charoiet in een micromountdoosje. Het stukje is ongeveer 1 centimeter lang. Dus daar hoef je geen mooi tafelblad van te maken.
Nu moet je weten dat Charoiet pas in 1978 ontdekt is in SiberiŽ. Heel ver weg dus. Het is een gesteente wat grotendeels uit silica bestaat. Maar toen de gelukkige vinders dit ontdekten en gingen zagen en polijsten, vertoonde zich een schitterend schouwspel. Prachtige kleuren uit de Violet reeks met hier en daar een toefje bruin erin. Als ik op de beurs van Sainte-Marie ben ga ik altijd op zoek naar de Russische verkopers van dit bijzonder fraaie gesteente. Gewoon even genieten van het prachtige gesteente. Ik ben daar stiekem een groot liefhebber van, gewoon gezaagde en gepolijste gesteenten. Daar zie je een ongelofelijk mooi schouwspel zich voor je ogen vertonen. Bekijk maar eens een mooi stukje graniet of marmer! Of Charoiet!!

Op foto 1 zie je een van de Russische verkopers en op foto 2 een fraai voorbeeld van gezaagde en gepolijste Charoiet. Het stuk meet ongeveer 60 x 40 centimeter.

Toen ik echter mijn piepkleine stukje onder mijn microscoop bekeek werd ik getroffen door een hemels schouwspel. Er ontrolde zich een prachtig landschap aan mijn oog. Stel je nu dit stukje eens voor op een formaat foto van 2 x 3 meter. Dat kan toch zo in het Rijksmuseum zou ik zeggen?
Nou geniet er ook maar eens van.
En koop verdomme nou eens een loepje of een microscoop. Er is een heel nieuw Universum te ontdekken.
Niet te vergeten...Niels Brouwer is vandaag jarig...dus van harte gefeliciteerd kerel!

Groetjes,

Jacques
7
Algemene discussie / Re: ultrasoon reiniger
« Laatste bericht door tintor Gepost op oktober 01, 2019, 20:19:38 »
logisch voor je vingers of anders eh  :o ik gebruik ultrasoon bad voor markasiet (pyriet gaat niet?) malachiet en muscoviet heb ik geen enkel probleem mee  ;D turkoois - enzv  echter moet ik wel vermelden dat het om grote stukken gaat ,en tot hiertoe gen mm. Wel een heel handig toestelletje   :)
8
Algemene discussie / Re: ultrasoon reiniger
« Laatste bericht door ludo Jamart Gepost op september 29, 2019, 18:39:03 »
Bedankt,David en Jacques voor de bijkomende info, ik zal er zeker rekening mee houden en mijn vingers niet in het ultrasoon bad steken.
en inderdaad, ga ik de Ultrasoon gebruiken voor de stevigere (kwarts) mineralen.
Zal ook de website van MKA eens bezoeken.
9
Determinatie / Re: Kristal in geode
« Laatste bericht door Jannis Gepost op september 26, 2019, 22:12:36 »
Het was een mooie zoekdag, de laatste keer dat op de hŁngerwand zijn geweest lag het puin opgestapeld aan de zijkanten, en nu was alles afgegraven en in het midden op een hoop gelegd. Op de hoop zelf was niet echt veel te vinden omdat er vrij grote brokken boven op elkaar lagen. Dus we zijn aan de wand gaan hakken en dit was het resultaat, ik heb ook nog een dichte geode van 10cm doorsnee, maar ik ben er nog niet over uit wat ik ermee ga doen. Verder was de beveiliging niet echt makkelijk als je aan de wand aan het hakken was, dit was bij de meesten die dat aan het doen waren. Ze hadden liever dat je op de grote hoop zocht. De beveiliger zei wel dat ze vanaf toen elke 2 weken gingen springen maar hij wist niet waar.


10
Algemene discussie / Re: ultrasoon reiniger
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op september 26, 2019, 21:07:57 »
Ik gebruik heel vaak mijn oude ultrasoonreiniger. Ik heb dat ding 30 jaar geleden gekocht en het werkt op vier AA-batterijen.
 Eigenlijk alleen bedoeld voor het reinigen van sieraden en edelstenen. Maar het badje werkt altijd prima. Het enigste wat ik echt niet doe is mineralen die bestaan uit 'harige' bosjes (aurichalciet, oliveniet, agardiet enz.) of zo hierin reinigen. Dat gaat altijd mis.
Voor de rest wil ik hem echt niet missen!

Aangezien ik vaak microkristallen fotografeer, vind ik het heel erg belangrijk dat je van te voren het mineraal zo schoon mogelijk presenteert. Dus weg met al dat stof, haartjes (waar komen ze vandaan?) en overige storende troep. Meestal zijn micromounts schoon genoeg, maar ik begin eerst altijd met voorzichtig blazen. Daarna kijk ik eventueel of vastzittende stofjes verwijderd kunnen worden met hele kleine penseeltjes waar vaak 3 of 4 haartjes op zitten. Als het echt nodig is, stop ik het mineraal eerst in mijn ultrasoonbadje. Maar zo te lezen houdt Ludo van stevige mineralen zoals kwarts, en die kunnen echt wel tegen een ultrasoonbad. Paul Mestrom heeft enkele maanden geleden nog een dergelijk bad aangeprezen. Kijk even op de website van de MKA.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10