GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Auteur Topic: Beurs Hannuit 2018  (gelezen 2523 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Beurs Hannuit 2018
« Gepost op: maart 07, 2018, 22:38:07 »
Beurs Hannuit 2018.

Zondag 4 maart 2018. Deze datum stond allang in mijn agenda genoteerd, want vandaag vindt de beroemde beurs van Hannuit plaats.
Hannuit is een plaatsje dat 15.000 inwoners telt en ongeveer 40 km ten westen van de stad Luik ligt.
Gauw mijn maatjes ingeladen en nog geen uurtje later parkeer ik na een voortreffelijke, zonovergoten rit, vlak bij de hallen waar de beurs plaats vind.
Voor mijn maatje Henk was het de eerste keer dat hij deze beurs bezocht, dus voor hem was het afwachten.  Ik had hem al verzekerd dat de beurs gewoon fantastisch is te noemen. Ruim 110 exposanten, dat zijn er meer dan op de beroemde beurs van Luik!  Dan die heerlijke mix van topdealers en goede amateurs. Niet te vergeten de ieder jaar weer geweldige tentoonstelling, die dit jaar over de mineralen van Frankrijk zou gaan.
Als we om 10.00 uur de hal betreden, is het al stampvol! We betalen de entree en maken ons gauw op pad.
Ieder gaat al rap zijn eigen weg, want we vinden het altijd lastig om aan elkaar te blijven plakken.  Dat komt waarschijnlijk omdat we allemaal door een soort van  ‘goudkoorts ‘  worden bevangen als we een beurs betreden.
Vlak bij de ingang staat Eddy Van Der Meerssche. Hij heeft een kleine voorraad micromountdozen bij van de beroemde Eifel-specialisten van het eerste uur :     Alice en Eugen Rondorf.
 Het water loopt mij meteen in de mond : al zou ik maar één micromount  van Eugen Rondorf aan mijn collectie mogen toevoegen, dan zou ik in alle rust kunnen overlijden.  Een micromount uit de collectie van de gebroeders Rondorf staat voor mij gelijk aan het bezitten van een gele trui van Eddy Merkx  of een shirtje met nummer 14 van Johan Cruijff. Eddy zorgt ervoor dat de weduwe  Alice wat van de voorraad van Eugen kan verkopen. Eddy verzekert mij dat de dozen ongeveer hetzelfde materiaal bevatten, dus op goed geluk kies ik er een uit. Henk volgt mij door ook een doos aan te schaffen. 70 micromounts, nog met de originele beschrijving van  Rondorf, dat is pas een mooie aanschaf. En dat voor slechts 15 eurootjes! Als ik later die dag thuis het materiaal bekijk val ik bijna van mijn stoel van verrukking. Prachtige kwaliteit micro’s. Gele Roedderiet, oranje Forsteriet, Magnesioferriet, Spinel, Brauniet in voortreffelijke kristallen, Osumiliet, Corderiet, Rutiel,  Baddeleyiet, Jeremejewiet, dieppaarse Mulliet en ga maar door.  En dan als bonus : Hauyn met dezelfde habitus als op de prachtige foto van Eddy voor de Nautilusbeurs. Mijn dag is buitengewoon goed!
Ik begeef mij in het begin wat kriskras over de beurs : eerst maar eens op zoek naar mijn goede vriend Bob Liveyns. Bij hem kan ik altijd wel enkele mooie stukjes uit Lavrion op de kop tikken, die ik nog niet in mijn collectie heb.
Een prachtig stukje Romanichiet met Calciet siert nu mijn collectie  en ook een mooie vondst Duftiet van KM 3 heb ik nu in mijn bezit. Het materiaal heeft Bob geruild met zijn oude vriend Frits Schreiber, dus ik kan gerust zijn wat betreft de determinatie.
Ook dit jaar vergaap je je letterlijk aan het veelzijdige aanbod. Je merkt heel goed dat er amper ‘smuck’ wordt aangeboden. Wel staan er zeer goede stands met edelstenen en geslepen stenen van zeer hoge kwaliteit. Ook altijd leuk om het faceteren van een edelsteen te kunnen meemaken. Het is in ieder geval een heleboel werk om een mooi steentje te slijpen en te faceteren.
Ik ontmoet allerlei oude bekenden, en na een babbeltje rep ik mij naar de tentoonstelling van dit jaar : Mineralen uit Frankrijk.

Foto 1  : Overzicht van de halve beurs !
Foto 2  : De stand van Eddy met het aanbod van Rondorf.
Foto 3  : Bob Liveyns met zijn stand.
Foto 4  : Deel van de tentoonstelling.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #1 Gepost op: maart 07, 2018, 22:43:49 »
Ik kan alleen maar met enorme  bewondering denken aan de organisatie van dit  jaarlijks terugkerend fenomeen. Als ik al denk aan de grote verscheidenheid aan mineralen, hele grote kostbare handstukken, die veilig en onbeschadigd in Hannuit moeten aankomen. Het inrichten van de tentoonstelling, de hoge verzekeringskosten, de absoluut noodzakelijke bewaking. Ik zou het echt niet aandurven.
Gelukkig denkt de organisatie van de beurs  CHAMP ( Club Hannutois d’Amateurs de Minéralogie et de Paléontologie )  daar anders over. Zodat wij ieder jaar ons weer kunnen vergapen aan al  de prachtige specimens die het Rijk der Mineralen ons te bieden heeft.
Ik kan hier slechts volstaan met het vertonen van enkele mineralen. Er is gewoonweg weer veel te veel om van te genieten. Ook de vele bezoekers vergapen zich aan al het fraais wat hier tentoon wordt gesteld.  Iedere vitrine is goed uitgebalanceerd  met prachtige mineralen. Mooi ingericht en niet overdadig gevuld. Je ziet dat hier het nodige vakmanschap op is losgelaten. Daardoor kun je ook alles goed in je opnemen. Zie hier een voorbeeld van een van de vitrines.
Bovenin de getoonde vitrine staat een stuk Autuniet van zeker 30 centimeter breedte. Ik ben al blij met mijn stukje wat ik van Paul Mestrom heb gekregen.
Heel erg mooi vind ik de Chalcedoon  uit Normandië. Jaren geleden heb ik zelf daar de kusten afgezocht naar dit mineraal, maar ik vond het zonde om de mooie geodes kapot te slaan in de hoop dat ze Chalcedoon bevatten. Na twee stuks ben ik ermee gestopt.  Gelukkig kan ik er zo ook van genieten.

Foto 1  :  Zicht op enkele vitrines.
Foto 2  :  Een van de vitrines.
Foto 3  :  Chalcedoon uit Normandië.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #2 Gepost op: maart 07, 2018, 22:48:38 »
En dan de kwartsen! Ik vind de kwarts uit Frankrijk, en zeker die uit het Mont Blanc Massief, tot de top kwaliteit in onze wereld behoren. Ik kan mijn ogen niet afhouden van de Kwarts Gwindl. Vorig jaar heeft Ernst Burke bij onze vereniging een sublieme lezing verzorgt over Gwindl en Fadenkwartsen. Erg leerzaam, en als je deze variëteiten dan ook hier tentoongesteld ziet, kijk je er met andere ogen naar.
De Fransen noemen Fadenkwarts niet voor niet ‘Quartz à  Ame’.  Kwarts met een ziel, dat klinkt toch veel mooier dan Dradenkwarts?
Ik weet dat ik mij moet inhouden, maar het aanbod van Bariet is ook heel groot en gevarieerd. Ik laat er enkele de revue passeren, maar volgende keer gaan jullie zelf maar eens kijken!


Foto 1  : Kwarts Gwindl.
Foto 2  : Quartz à Ame.  Fadenkwarts.
Foto 3  : Bariet    Mine de Maine  Resclesne   Frankrijk
Foto 4  : Bariet      Mine des Malines   Occitanie

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #3 Gepost op: maart 07, 2018, 22:54:40 »
Een prachtig stuk Gips treft mijn oog. Het is bijna een meter lang en ik kan niet precies zeggen waarom ik het zo aantrekkelijk  vind. Het is zeker niet volmaakt, maar het heeft iets heel speciaals. Misschien de manier waarop het licht er door heen valt? Kijk het zelf maar eens aan.
Nog één laatste blik op een prachtige Fluoriet en dan wordt het tijd om onze weg over de beurs te vervolgen. Hier komt hij!

Ik besluit de beurs nu systematisch te gaan aflopen, anders sla je weer de helft over. Ik loop terug naar de ingang en loop daar letterlijk de voorzitter van de MKA tegen het lijf : Herwig Pelckmans.  Herwig is net terug van zijn jaarlijkse uitstap naar de grootste beurs ter wereld : Tucson Arizona.  En dat is hem wel aan te zien, zijn ogen zitten nog dicht van het vele reizen!
Terwijl Herwig zich aan een pintje tegoed gaat doen, zorgt zijn lieftallige echtgenote voor het nodige brood op de plank. Zij is ijverig in de weer met Cyriel en Ludo over de aankoop van een mooi stuk uit haar brede collectie mineralen.Foto 1  : Gips  uit de Pyreneeën van bijna één meter lang!
Foto 2  : Fluoriet uit  Mine de Valzergues    Aveyron
Foto 3  : Herwig Pelckmans, voorzitter van de MKA Antwerpen.
Foto 4  : Cyriel en Ludo bij de stand van de Pelckmansjes.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #4 Gepost op: maart 07, 2018, 23:01:07 »
Verderop tref ik Theo Muller bij de uitgebreide stand van Rik Dillen. Ik ben sinds kort in de leer bij Theo, die mij de beginselen van Optische Mineralogie probeert bij te brengen. Een echte uitdaging en ik kan mij geen betere leermeester indenken. Rik heeft een flink lot aan radioactieve mineralen liggen voor een schappelijke prijs. Allemaal afkomstig uit de collectie van Chris Deroo.  Op Minerals Foundation hebben wij de laatste weken een flinke discussie over dit onderwerp lopen, dus hierbij een uitnodiging voor onze Belgische vrienden om daar eens een kijkje te gaan nemen.
Bij de stand van Rik is altijd van alles te beleven dus melden korte tijd later ook de gebroeders Bender zich.
Paul Bender is er ruim een week geleden in geslaagd, tijdens een ijskoude nacht, het zeldzame fenomeen van opgroeiende ijspegels vast te leggen via time-lapse video. Het resultaat is prachtig en ik nodig  jullie allemaal uit om dit filmpje eens goed te bekijken op Vimeo. Te zien via de website van de MKA.
Ik wandel verder over de fraaie beurs en kan echt niet weerstaan aan een geweldig kristal van Celestien uit Madagaskar. Het is een vrijstaand kristal van  negen centimeter hoog, prachtig uitgekristalliseerd op matrix en met een diepblauwe kleur. En natuurlijk perfect, zonder enige beschadiging ! Ik moet het nog monteren op een acryl sokkeltje, anders had ik hier een foto toegevoegd. Er is zo veel te zien en te ontdekken, maar helaas vliegt de tijd ook!
Iets verderop tref ik Raymond Dedeyne. Hij is een beroemde mineralenspecialist, en schrijft veel recensies over nieuwe mineralen boeken die in de hele wereld het daglicht zien. Wat Raymond niet weet moet volgens mij nog ontdekt worden. Hij laat ons altijd graag meegenieten van zijn ontdekkingen, en staat je altijd met raad en daad terzijde op het gebied van mineralogische vraagstukken.

Foto 1  :  Theo Muller en Rik Dillen.
Foto 2  :  De gebroeders Bender bij Rik Dillen.
Foto 3  :  Raymond Dedeyne.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #5 Gepost op: maart 07, 2018, 23:04:52 »
Tot mij verbazing ben ik al ruim drie uurtjes aan het rondstruinen over de beurs. Dus ik besluit mijn maatjes maar eens op te gaan zoeken. Twee zitten al aan de koffie, want de inwendige mens wordt meer dan uitstekend verzorgd op de beurs van Hannuit.
Nummertje drie, Henk dus, is in geen velden en wegen te bekennen. Wel heeft hij enige goed gevulde zakken in bewaring gegeven, dus hij amuseert zich best zo te zien.
Even later tref ik hem bij de stand van Pierre Rosseel aan in gezelschap van Ludo.
Wij maken afspraken over onze aanstaande kaptochten naar Portugal, met name het gebied van Folgosinho. Het is een oude wens van mij om daar eens naar toe te gaan en Pierre heeft mij al enkele malen uitgenodigd.
De kogel is nu definitief door de kerk, en ik moet zeggen dat wij ons gelukkig mogen achten omringd te zijn door mensen die al meer dan 10 jaar Folgosinho en omgeving afzoeken naar prachtige mineralen. Je kunt je geen betere gidsen wensen! Ik sta al te popelen, maar pas over enkele weken vertrekken wij.       Wij nemen uitgebreid afscheid en pikken onze vrienden op.
Henk geeft toe dat hij erg onder de indruk is van deze beurs. Het is  ook een heel apart gevoel om hier te zijn.
De sfeer is extreem goed, het is een echte mineralenbeurs, maar ook de fossielenmensen komen aan hun trekken. Er is zo goed als geen ‘smuck’ te ontdekken. Het eten en het drinken zijn zeer goed verzorgd. En niet te vergeten de jaarlijks terug kerende bijzonder tentoonstelling.
Kortom, ik hoop jullie volgend jaar allemaal terug te zien op de meer dan geweldige beurs van Hannuit!
En de volgende beurzen komen er al aan. Doe er je voordeel mee!

Hartelijke groet,       
Jacques Feijen


Foto 1  :  Pierre Rosseel, Ludo en Henk.
Foto 2  :  Affiches voor de volgende beurzen.

Niels Brouwer

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 228
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #6 Gepost op: maart 08, 2018, 16:49:24 »
Dank voor het uitgebreide verslag Jacques! Mooi vooruitzicht ook, die trip naar Portugal. En die tentoonstelling van Franse mineralen is erg indrukwekkend te noemen, wat ik er zo van langs heb zien komen. Zowel op Mindat als zeker ook op het Spaanse deel van FMF is nog een hoop meer terug te zien in de vorm van foto's en hele mooie video's. Of als je direct het prachtige overzicht aan video's wilt bekijken kan dat hier.

Ik weet dat ik mij moet inhouden, maar het aanbod van Bariet is ook heel groot en gevarieerd. Ik laat er enkele de revue passeren, maar volgende keer gaan jullie zelf maar eens kijken!
Inhouden... hoezo? Je kunt nooit te veel bariet hebben in een verslag als dit toch? ;D :o Deze stukken van Mine de Maine zijn werkelijk adembenemend, maar er is nog zoveel ander moois op gebied van bariet uit Frankrijk.
« Laatst bewerkt op: maart 08, 2018, 17:02:26 door Niels Brouwer »

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #7 Gepost op: maart 08, 2018, 17:45:23 »
Graag gedaan Niels. Ik zal de aangegeven websites bezoeken.
Hartelijke groet,

Jacques

Erwin Bras

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 1658
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #8 Gepost op: maart 08, 2018, 17:47:36 »
Erg leuk verslag om te lezen Jacques

dank je  ;)
Greetz,

Erwin

victor swan

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 146
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #9 Gepost op: maart 10, 2018, 09:45:36 »
Hallo Jacques
Tof verslag van de beurs in Hannuit ik ben ook benieuwd naar je verslag van folgosinho en je vondsten daar ik heb vorige week bij Pierre gewest en wat stukken uit zijn collectie gezien gewoon geweldig.

grtz
Victor

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Beurs Hannuit 2018
« Reactie #10 Gepost op: maart 12, 2018, 18:07:17 »
Hoi Victor. Dank voor je fijne woorden.  Dat verslag van Folgosinho laat nog wel even op zich wachten, maar het komt er zeker aan.
Wat foto's toegevoegd van mijn oude verzamelvriend  Bavo De Caesemaeker.
Als ik over die grote kwartsen struikel, dan zal ik zeker proberen die mee te krijgen. Komen van Aldia Nova. Maar Bavo heeft me eens een foto laten zien  van een groep kwartsen die hij daar heeft gevonden. Die waren ruim een meter bij een meter. Niet mee te slepen dus.

Groeten,

Jacques

Foto 1  : Folgosinho
Foto 2 en 3  :  Reuzen-kwartsen!!