Mineralen Forum

Bronze => Algemene discussie => Topic gestart door: ludo Jamart op september 24, 2019, 23:34:20

Titel: ultrasoon reiniger
Bericht door: ludo Jamart op september 24, 2019, 23:34:20
Hoi iedereen,
Ik wil me een ultrasoon reiniger aanschaffen voor het reinigen van mineralen.
Daar er heel wat verschillende modellen op de markt zijn, weet ik niet welk toestel hiervoor het meest geschikt is.
Wat kunnen jullie me aanraden?
 Alvast bedankt.
m.v.g Ludo
Titel: Re: ultrasoon reiniger
Bericht door: RdeJong82 op september 25, 2019, 16:40:48
Voor professioneel gebruik is Branson wel één bekendste en betere producenten denk ik, maar ook flink aan de prijs voor een hobbyist. Verder heb ik geen tips wat betreft merk of type, maar wel een aantal aandachtspunten voor zowel aanschaf als gebruik:

Titel: Re: ultrasoon reiniger
Bericht door: ludo Jamart op september 25, 2019, 20:46:26
Bedankt voor deze informatie en aandachtspunten. Ik wil de ultrasoon voornamelijk gebruiken voor kleine en middelgrote mineralen, die ik eerst met een hoge drukreiniger zuiver gemaakt heb. Vaak blijven er nog kleirestanten achter die het uitzicht van het gesteente, mineraal een beetje verbrodden. Daarom hoop ik die laatste kleirestanten te kunnen verwijderen met de ultrasoon reiniger. Ik ga alvast deze (uw) tips in acht nemen.
Zo vlug ik een toestel aangeschaft heb zal ik een foto plaatsen van, voor en na de ultrasoon reiniging.


 
Titel: Re: ultrasoon reiniger
Bericht door: David op september 26, 2019, 12:48:37
Ik heb geen advies voor je qua merk, maar bij het lijstje van aandachtspunten ontbreekt m.i. het meest belangrijke al ligt het wel voor de hand: Nooit, maar ook nooit, met je vingers in het water als de ultrasoon aanstaat, dit heeft een vernietigende werking op de cellen. Ultrasoon werkt met het principe van cavitatie, simpel gezegd het imploderen van "luchtbellen" in water en laat nu het menselijk lichaam voor meer dan de helft uit water bestaan. Dus dat imploderen gaat ook in je cellen gebeuren. Niet doen dus, altijd eerst uitzetten! Verder heb ik zelf geen beste ervaringen met ultrasoon al heb ik het daarbij alleen gebruikt voor micromounts en niet voor grotere handstukken. Wat kwartskristallen reinigen is natuurlijk geen enkel probleem, maar fijnere kristallen kunnen inderdaad makkelijk worden beschadigd.
Titel: Re: ultrasoon reiniger
Bericht door: jacques feijen op september 26, 2019, 21:07:57
Ik gebruik heel vaak mijn oude ultrasoonreiniger. Ik heb dat ding 30 jaar geleden gekocht en het werkt op vier AA-batterijen.
 Eigenlijk alleen bedoeld voor het reinigen van sieraden en edelstenen. Maar het badje werkt altijd prima. Het enigste wat ik echt niet doe is mineralen die bestaan uit 'harige' bosjes (aurichalciet, oliveniet, agardiet enz.) of zo hierin reinigen. Dat gaat altijd mis.
Voor de rest wil ik hem echt niet missen!

Aangezien ik vaak microkristallen fotografeer, vind ik het heel erg belangrijk dat je van te voren het mineraal zo schoon mogelijk presenteert. Dus weg met al dat stof, haartjes (waar komen ze vandaan?) en overige storende troep. Meestal zijn micromounts schoon genoeg, maar ik begin eerst altijd met voorzichtig blazen. Daarna kijk ik eventueel of vastzittende stofjes verwijderd kunnen worden met hele kleine penseeltjes waar vaak 3 of 4 haartjes op zitten. Als het echt nodig is, stop ik het mineraal eerst in mijn ultrasoonbadje. Maar zo te lezen houdt Ludo van stevige mineralen zoals kwarts, en die kunnen echt wel tegen een ultrasoonbad. Paul Mestrom heeft enkele maanden geleden nog een dergelijk bad aangeprezen. Kijk even op de website van de MKA.
Titel: Re: ultrasoon reiniger
Bericht door: ludo Jamart op september 29, 2019, 18:39:03
Bedankt,David en Jacques voor de bijkomende info, ik zal er zeker rekening mee houden en mijn vingers niet in het ultrasoon bad steken.
en inderdaad, ga ik de Ultrasoon gebruiken voor de stevigere (kwarts) mineralen.
Zal ook de website van MKA eens bezoeken.
Titel: Re: ultrasoon reiniger
Bericht door: tintor op oktober 01, 2019, 20:19:38
logisch voor je vingers of anders eh  :o ik gebruik ultrasoon bad voor markasiet (pyriet gaat niet?) malachiet en muscoviet heb ik geen enkel probleem mee  ;D turkoois - enzv  echter moet ik wel vermelden dat het om grote stukken gaat ,en tot hiertoe gen mm. Wel een heel handig toestelletje   :)