Beurs Hannuit 2018.
Zondag 4 maart 2018. Deze datum stond allang in mijn agenda genoteerd, want vandaag vindt de beroemde beurs van Hannuit plaats.
Hannuit is een plaatsje dat 15.000 inwoners telt en ongeveer 40 km ten westen van de stad Luik ligt.
Gauw mijn maatjes ingeladen en nog geen uurtje later parkeer ik na een voortreffelijke, zonovergoten rit, vlak bij de hallen waar de beurs plaats vind.
Voor mijn maatje Henk was het de eerste keer dat hij deze beurs bezocht, dus voor hem was het afwachten. Ik had hem al verzekerd dat de beurs gewoon fantastisch is te noemen. Ruim 110 exposanten, dat zijn er meer dan op de beroemde beurs van Luik! Dan die heerlijke mix van topdealers en goede amateurs. Niet te vergeten de ieder jaar weer geweldige tentoonstelling, die dit jaar over de mineralen van Frankrijk zou gaan.
Als we om 10.00 uur de hal betreden, is het al stampvol! We betalen de entree en maken ons gauw op pad.
Ieder gaat al rap zijn eigen weg, want we vinden het altijd lastig om aan elkaar te blijven plakken. Dat komt waarschijnlijk omdat we allemaal door een soort van ‘goudkoorts ‘ worden bevangen als we een beurs betreden.
Vlak bij de ingang staat Eddy Van Der Meerssche. Hij heeft een kleine voorraad micromountdozen bij van de beroemde Eifel-specialisten van het eerste uur : Alice en Eugen Rondorf.
Het water loopt mij meteen in de mond : al zou ik maar één micromount van Eugen Rondorf aan mijn collectie mogen toevoegen, dan zou ik in alle rust kunnen overlijden. Een micromount uit de collectie van de gebroeders Rondorf staat voor mij gelijk aan het bezitten van een gele trui van Eddy Merkx of een shirtje met nummer 14 van Johan Cruijff. Eddy zorgt ervoor dat de weduwe Alice wat van de voorraad van Eugen kan verkopen. Eddy verzekert mij dat de dozen ongeveer hetzelfde materiaal bevatten, dus op goed geluk kies ik er een uit. Henk volgt mij door ook een doos aan te schaffen. 70 micromounts, nog met de originele beschrijving van Rondorf, dat is pas een mooie aanschaf. En dat voor slechts 15 eurootjes! Als ik later die dag thuis het materiaal bekijk val ik bijna van mijn stoel van verrukking. Prachtige kwaliteit micro’s. Gele Roedderiet, oranje Forsteriet, Magnesioferriet, Spinel, Brauniet in voortreffelijke kristallen, Osumiliet, Corderiet, Rutiel, Baddeleyiet, Jeremejewiet, dieppaarse Mulliet en ga maar door. En dan als bonus : Hauyn met dezelfde habitus als op de prachtige foto van Eddy voor de Nautilusbeurs. Mijn dag is buitengewoon goed!
Ik begeef mij in het begin wat kriskras over de beurs : eerst maar eens op zoek naar mijn goede vriend Bob Liveyns. Bij hem kan ik altijd wel enkele mooie stukjes uit Lavrion op de kop tikken, die ik nog niet in mijn collectie heb.
Een prachtig stukje Romanichiet met Calciet siert nu mijn collectie en ook een mooie vondst Duftiet van KM 3 heb ik nu in mijn bezit. Het materiaal heeft Bob geruild met zijn oude vriend Frits Schreiber, dus ik kan gerust zijn wat betreft de determinatie.
Ook dit jaar vergaap je je letterlijk aan het veelzijdige aanbod. Je merkt heel goed dat er amper ‘smuck’ wordt aangeboden. Wel staan er zeer goede stands met edelstenen en geslepen stenen van zeer hoge kwaliteit. Ook altijd leuk om het faceteren van een edelsteen te kunnen meemaken. Het is in ieder geval een heleboel werk om een mooi steentje te slijpen en te faceteren.
Ik ontmoet allerlei oude bekenden, en na een babbeltje rep ik mij naar de tentoonstelling van dit jaar : Mineralen uit Frankrijk.
Foto 1 : Overzicht van de halve beurs !
Foto 2 : De stand van Eddy met het aanbod van Rondorf.
Foto 3 : Bob Liveyns met zijn stand.
Foto 4 : Deel van de tentoonstelling.