Nou, dat probleem is veel groter dan gedacht. Al jaren slaagt men erin, vooral bij de edelstenen, synthetische producten te vervaardigen die op het blote oog niet te onderscheiden zijn van echte stenen. En de kwaliteit ervan wordt ieder jaar beter. Daarvoor heb je echt specialisten nodig, die ook nog eens over geavanceerde apparatuur beschikken. Ik volg momenteel een cursus Optische Mineralogie bij de MKA in Antwerpen. Pittige kost, maar zo leer je wel dat het niet allemaal goud is wat er blinkt.
Wat mij echter wel verbaasd is dat het bedrog niet eerder is ontdekt. Zeker iemand die een beetje thuis is in de materie zou het moeten opvallen de de glans van diamant veel hoger is dan die van gewoon glas.
Maar wat in de mineralogie geldt, geldt ook in de gewone kunst. Wie weet nog welk schilderij echt is en welk namaak? Zie de recente schandalen in België met uitgeleende Russische kunstwerken.
Daarom geldt ook voor ons dat je altijd goed moet opletten als je iets aanschaft. Een betrouwbare verkoper is een groot goed! Maar ook je eigen kennis en studie mogen niet ontbreken.
Is de mogelijke topaas al onderzocht op soortelijk gewicht Alex? Ik ben nog steeds razend benieuwd en een klein wetenschappelijk onderzoek kan veel duidelijk maken.
Groeten,
Jacques