GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Auteur Topic: Kring Zwarte Woud Mineralen  (gelezen 12543 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Kring Zwarte Woud Mineralen
« Gepost op: april 11, 2019, 22:24:23 »
Vandaag wil ik jullie allemaal eens laten mee genieten van een van de beroemde bijeenkomsten van de Kring Zwarte Woud Mineralen in De Bilt.
Ik ben natuurlijk al een ouder persoon en vind het super belangrijk om in groepen te kunnen SAMENwerken. Blijkbaar doen veel jongere mensen daar tegenwoordig niet meer zo aan.
Maar voor mensen van mijn generaties is het een vanzelfsprekende zaak.
Samen sta je sterker...eendracht maakt macht...het zijn echt geen loze kreten!
Hoe zou je kunnen voetballen in je eentje? Hoe kun je je kennis uitbreiden als je alles alleen moet uitvinden?  Ik gebruik Google wel zal mijn oudste zoon antwoorden. Dat klopt, het heeft veel voordelen, maar de verdieping die in de loop van jaren ontstaat, gaat zo wel volledig aan je voorbij.
Het is juist zo leuk om met een groep vrienden op pad te kunnen, samen te verzamelen, samen bij elkaar te komen om over je vondsten te praten. Lezingen te maken, foto's van je mineralen te produceren...en vooral steeds dieper in de materie van de mineralen te duiken. Er is zoveel te ontdekken!  Je komt op zoveel onbekende plaatsen in de wereld, je leert zoveel fijne en vriendelijke mensen kennen. Velen verheugen zich er al op eind april weer naar het Zwarte Woud af te reizen naar de Open Dagen van de Grote Halden van de Clara.  Daar kom half Europa elkaar weer tegen en wij hebben echt geen politici nodig om het samen goed te kunnen vinden!
Er is nog zoveel te doen en te ontdekken. Maar doe het vooral samen want uiteindelijk gaat er niets boven het contact met mensen.
Geniet van mijn korte verslag van een van de meest bijzondere Kringen van Europa. Wat zeg ik : van de hele Wereld!!  Dat kan alleen maar in Nederland!!

Jacques

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #1 Gepost op: april 11, 2019, 23:02:14 »
So ein Tag!
Verslag uit een dag van het leven van de Kring Zwarte Woud Mineralen.

Vandaag wel ik U eens laten kennis maken met een van de meest levende en vruchtbare mineraalgemeenschappen uit Nederland :
De Kring Zwarte Woud Mineralen.
In januari 2001 is deze kring opgericht. Sedert die tijd vinden er drie bijeenkomsten per jaar plaats. De laatste jaren is dat in het zeer centraal gelegen H.F. Witte centrum in De Bilt.

De Kring telt 65 actieve leden. Want dat is een van de kenmerken van deze groep : de meesten blijven actief mineralen verzamelen, ook al zijn sommige deelnemers ver in hun tachtigste levensjaar!! Natuurlijk verzamelen de leden voornamelijk mineralen afkomstig uit de beroemde Clara Mijn uit  het Zwarte Woud in de buurt van het historische stadje Wolfach.

Je kunt op twee manieren mineralen verzamelen van de groeve Clara :

1.   Op de zogenaamde Kleine Halde.

Deze halde ligt tegen de verwerkingsfabriek van het Clara materiaal. Op die manier is het veilig zoeken voor verzamelaars, en er kunnen nu ook grote groepen met schoolkinderen in een  gecontroleerde omgeving hun eerste stappen zetten op het mineralen gebied. Deze Kleine Halde is zeven maanden per jaar geopend voor verzamelaars. Voor een entreeprijs van € 12,50 kun je daar de hele dag je gang gaan. Kleine kinderen en gezinnen betalen natuurlijk een veel lagere entreeprijs. Op deze haldes kun je in principe dezelfde mineralen vinden als op de Grote Halden. Iedere dag wordt er oud materiaal weggehaald en nieuw materiaal gestort door bulldozers van de verwerkingsfabriek.

2.   Verzamelen op de Grote Halden.

Drie maal per jaar mogen de verzamelaars op de Grote Halden zoeken. Dat gebeurt in het weekend op zaterdag en zondag. Vaak zijn er dan meer dan 200 verzamelaars, afkomstig uit Nederland, België, Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje.  Ben ik verdorie Luxemburg vergeten! Je legt er vele nieuwe contacten en eerlijk gezegd maakt iedereen er een leuk uitje van. De meesten verblijven een kleine week in het gebied, wat ook  zeer ten goede komt aan de lokale economie. Denk maar aan het verblijf in hotels, pensions, campings enzovoorts. Benzine wordt getankt, eten ingeslagen, ijsjes aangeschaft en niet te vergeten…genieten van heerlijke maaltijden overgoten met een lekker glas bier en de nodige sterke verhalen!
In principe vindt je op de Grote Halden hetzelfde als op de Kleine Halden, maar het aanbod is natuurlijk honderd keer groter!!

Foto 1  : Onze zaal in het Witte Centrum
Foto 2  : Een blikje op Wolfach
Foto 3  : De Kleine Halden
Foto 4  : De Grote Halden op het fabrieksterrein

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #2 Gepost op: april 11, 2019, 23:16:45 »
Dit was even een korte uitstap naar de verzamelpraktijk.

De bijeenkomsten in De Bilt hebben altijd min of meer een vaste structuur.
Ik zeg min of meer, want ons medelid Felix Maassen heeft op geheel eigen wijze besloten hier weer eens een flinke draai aan te geven!  In het begin van de bijeenkomsten  had Jan Langendoen vermeld dat hij bij de begroeting van ons 100ste lid iedereen zou trakteren op vlaai. Felix laat de aanwezigen weten dat hij daarop maar niet zal wachten, en dat hij nu reeds voor iedereen een flink stuk vlaai heeft meegenomen!  Dat gaat er dus echt wel in!

Iedere bijeenkomst wordt geopend door onze voorzitter Harry Marsman. Die zit nooit om een mondje verlegen, dus dat kwartiertje wat hij ter beschikking heeft wordt volledig benut!

Hij stelt drie nieuwe leden voor : Jan van Galen, een echte Clara specialist, en de zeer bekende mineralen verzamelaars David Nieto en André Besteman. Alle heren hebben reeds vele jaren hun sporen verdiend en zeker in Nederland staan zij erg hoog aangeschreven.

Na het openingswoord van onze voorzitter  wordt er een voordracht gehouden door Kees Mak en Jan Langendoen. Deze keer worden twee mineralen nader bestudeerd : Ferberiet en Hübneriet. Dit zijn beiden  eindleden van de Wolframgroep. Hoe is hun chemische samenstelling, hun kristalstructuur. Hoe kun je ze herkennen…of gaat dat heel moeilijk. Met name Jan Langendoen is de motor achter deze specifieke voordrachten die m.b.v. een PowerPoint worden gepresenteerd. Het zijn er inmiddels al ruim 50 geworden  en zij vormen een ware schat aan informatie.  Alle leden krijgen deze speciale voordrachten in kleur uitgeprint waardoor zij thuis, of in hun lokale vereniging, een geweldig hulpmiddel in handen hebben voor nauwkeurige determinaties.

Foto 1  : Vlaai van Felix!!
Foto 2  : Voorzitter Harry Marsman in actie.
Foto 3  : David Nieto en André Besteman.
Foto 4  : Jan Langendoen tijdens zijn presentatie.

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #3 Gepost op: april 11, 2019, 23:30:20 »
De hoeveelheid werk die Jan en Kees nodig hebben bij het voorbereiden van deze speciale voordrachten is echt niet op twee handen te tellen!  Hoedje af heren!

Daarna gaan we allemaal een uurtje  met elkaar in de weer.                   
Dat houdt in : mineralen laten zien, proberen onbekende zaken te determineren, koffie drinken en een boterhammetje eten, op bezoek gaan bij oude bekenden en veel bijpraten. De massa inlichtingen en tips die ik hier altijd verkrijg zijn genoeg om weer een boek te vullen.

Daarnaast is er tegelijkertijd een groepje specialisten bezig om te helpen met het determineren van de vele mineralen die mee gebracht worden, en die nog geen definitieve naam hebben. Vaak komen ook mensen uit het buitenland zoals Richard Bayerl en Hans-Peter Maaßen helpen met de determinaties.

Men mag wel denken dat dat zo makkelijk  is, maar het tegendeel is waar. Het aantal geregistreerde mineralen van de Clara staat begin 2019 al op 416 verschillende mineralen, waarvan 14 typelokaliteiten. En dat worden er ongetwijfeld nog veel meer!! Dan ook nog het enorme aantal variaties in kristalvormen en kleuren…nou wij hoeven ons voorlopig echt niet te vervelen. Neem bijvoorbeeld  Oliveniet, waar ik een speciaal plekje voor in mijn hart heb.   Daar zijn bijna  40 verschillende verschijningsvormen van bekend.  Probeer die maar eens te vinden! Niet te vergeten de bizarre vormen die  Fluoriet kan vertonen. Ons medelid Diederik Hoof heeft inmiddels 18 kristalvormen ontdekt, waarvan de allerlaatste volgens mij in de hele wereld nog niet bekend was!

Na een uurtje ruilen, determineren enzovoorts gaan we over naar het volgende onderdeel in ons programma :
Het voorstellen van onze nieuwe website! Daar is meer dan een jaar aan gewerkt en het harde werk van Ton Frederiks en Helen Karsing heeft een mooie, moderne website opgeleverd. Er moet nog het nodige werk aan verricht worden, maar dat zal de komende tijd plaats vinden.  Iedereen die meer wil weten van onze formidabele Kring neme even de moeite om te kijken op : zwartewoudmineralen.nl

Daarna  komt weer een vast programma-onderdeel aan bod : een voordracht door een van onze Kringleden. Wij beschikken in onze groep over zes   goede fotografen van micromounts, dus dat levert altijd weer verrassende en originele voordrachten  op.  Deze keer gaat Bert Schijf nader in op :  Bijzonder Vondsten van Bariet uit de Clara.

Bert voert ons door een uitgebreid scala  van Barieten.  Ook hier is weer flink werk verzet en ik vind het altijd heel erg stimulerend om te zien hoe de diverse kringleden er steeds weer in slagen bijzondere lezingen te geven.
Steeds over de Clara en steeds weer verrassend verfrissend. Bert toont op een bepaald moment een foto van gele Bariet uit de Clara. Zeer fraai om te zien. Deze prachtige barieten vindt je alleen maar in de zogenaamde : Stinkspaat. Deze heeft een violetachtige kleur  en bevat soms de zeer begeerde uraniummineralen. En heel soms : gele Bariet! Ik heb van Felix (wie anders) gisteren een mooi stukje gekregen en ik laat jullie graag even dit mooie kristal zien. Dit is een vondst die in 2016 is gedaan maar ik heb maar één klein stukje gevonden wat ik ook weer vrolijk ben kwijt geraakt.  Een snoepje niet waar?

Foto 1 : Jan Langendoen en Bert Timmerman aan de determinatie!
Foto 2 : Ton Frederiks presenteert de nieuwe website.
Foto 3 : Bert Schijf presenteert zijn lezing over Bariet.
Foto 4 : Gele Bariet van Felix uit de Stinkspaat. Foto Jacques Feijen

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #4 Gepost op: april 11, 2019, 23:38:53 »
Na de geslaagde voordracht van Bert is het weer tijd om een uurtje te determineren en allerlei andere nuttige zaken te doen. Ik meng mij in een gezellige discussie met David, André en Ko Jansen. Dat gaat van fotografische kneepjes tot en met tips over het zoeken van Wulfeniet in de Plaka mijnen in Lavrion, waar ik over een maandje weer naar toe reis.

Daarna wend ik mij tot Han Pansters.  Han is van huis uit geoloog  en ook hij is in de ban geraakt van de schoonheid en diversiteit van de Clara mineralen. Op de vorige bijeenkomst in januari liet hij mij enkele recente vondsten zien van zilver. Wow!!!  Zo mooi zie je het maar zelden. Vandaag heeft hij een hele doos meegebracht met fraaie mineralen die hij met name in september op de Grote Halde heeft gevonden. Ik veeg mijn kwijl weg en beloof hem nog deze week te beginnen met het fotograferen van zijn stukken! Hier alvast een voorproefje : Klinoklaas.
Dat is een koperarsenaat  en is een van de mooiste mineralen die je op de halde kunt vinden. Denk niet dat het mineraal dik gezaaid is, maar afgelopen seizoen is het toch regelmatig aangetroffen. En volgens mij is Han toch wel spekkoper geweest : zijn Klinoklazen zijn van super kwaliteit!

Daar zie ik al een kleine speciale lezing ontstaan! En laten we eerlijk zijn : als je dit fraais ziet stop je toch onmiddellijk met het verzamelen van suikerzakjes!!

Na een uurtje begint de laatste voordracht van deze bijeenkomst. Ons medelid  Jürgen Ingendahl uit ons buurland Duitsland heeft een speciale lezing over handstukken van Bariet uit de Clara mijn. Jürgen heeft in de jaren 80 en in 2011 de gelegenheid gekregen om een aantal dagen ondergronds te gaan in de Clara mijn, die inmiddels bijna 650 meter diep is!  Hij heeft daar een serie foto’s gemaakt die nodig waren voor de nieuwe website van de Clara mijn. Tijdens die periode werd er ondergronds gesprongen in de zogenaamde Barietgang. Dat zijn meters grootte afzettingen van Bariet, het hoofdmineraal voor de Clara mijn. En ja…’toevallig’ was hij ook in de buurt als er gesprongen was. Aldus kreeg Jürgen de gelegenheid om een aantal zeer bijzondere handstukken te bergen uit de wanden van de Barietgang.  Na zijn lezing troont hij ons mee naar enkele grote kisten die vol zitten met vitrinestukken van Bariet. Zelfs Niels Brouwers zou hiervan uit zijn dak gaan, laat staan wij ondergetekenden die vanaf de eerste rang deze schatten ‘lijf’ kunnen bewonderen.

Foto 1  : Klinoklaas  Clara  fov=6 mm   Vondst Han Pansters  Foto Jacques Feijen
Foto 2  : Super Barieten van Jürgen Ingendahl!

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #5 Gepost op: april 11, 2019, 23:45:59 »
En nog maar eentje. Of twee…

En hier een vondst van Jürgen waar je bijna een moord voor zou plegen:
Azuriet op Bariet van de Clara!

Het is al bijna 17.00 uur geworden dus het wordt tijd om afscheid te nemen en weer naar huis te gaan. Aan het einde van deze maand gaat de Grote Halde weer open, dus velen van ons zullen daar weer te bewonderen zijn.
Wij komen pas weer in november bij elkaar en wees er maar zeker van dat er dan weer vele nieuwe mineralen getoond gaan worden. Maar nu breekt weer het kapseizoen aan…en niemand houdt ons tegen!
Iedereen die graag eens een keertje een van onze bijeenkomsten wil bijwonen is altijd van harte welkom. Onze volgende bijeenkomst  vindt plaats op 11 november 2019.   Houd op onze website in de gaten wanneer de andere bijeenkomsten  zullen  zijn, meldt je even aan bij iemand van het bestuur…en wie weet zien wij elkaar daar weer.
Ik hoop het van harte.

Jacques Feijen
Foto 1  : Een super Bariet van Jürgen!
Foto 2  : Honingbariet van Jürgen.
Foto 3  : Moordstuk : Azuriet op Bariet van Jürgen!!

Niels Brouwer

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 228
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #6 Gepost op: april 12, 2019, 20:30:05 »
Allereerst opnieuw mijn complimenten voor je altijd zeer uitvoerige verslagen, Jacques. Je enthousiasme daarin voor de vele facetten van de mineralenwereld en de mensen die zich daarmee bezighouden is zonder meer zeer aanstekelijk te noemen.

Naar aanleiding van mijn artikel over de variatie aan bariet uit de Clara (eerst voor het MF magazine, later ook voor het niet-Nederlandstalige publiek op Mindat) heb ik contact gehad met Jan Langendoen en Harry Marsman. Van beide kreeg ik al een uitnodiging om een bijeenkomst van de kring bij te komen wonen. En hoewel het laatste deel van dit verslag er misschien wat van afwijkt, is tot op heden mijn voornaamste reden waarom de kring mij nog niet zo heeft getrokken dat de nadruk voornamelijk op micromineralen ligt. Dit aspect van de mineralogie heeft mij tot op heden nog niet zo gegrepen, al had ik in dit geval uiteraard met veel plezier de barieten met eigen ogen bekeken die je op deze foto's showt. Dat moet voor Jürgen absoluut een geweldige ervaring zijn geweest om die zelf ondergronds te mogen bergen!

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #7 Gepost op: april 12, 2019, 21:52:54 »
Het is natuurlijk helemaal niet nodig om je tot micromineralen aangetrokken te voelen.
Maar ik had Jan al eens getipt om een lezing over Bariet van de Clara bij onze Kring te verzorgen.
Dat zou mij wel fantastisch lijken Niels.

Wij zullen wel zien wat de toekomst brengt.

Hartelijke groet,

Jacques 

David

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 185
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #8 Gepost op: april 13, 2019, 13:49:03 »
Mooie rapportage Jacques, was ook erg leuk om je (anders dan virtueel) te ontmoeten. Zo ook Henk en Felix. Mag ik svp je foto gebruiken met André en mij zelf voor FB!?

Erwin Bras

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 1658
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #9 Gepost op: april 14, 2019, 21:36:44 »
Wederom een zeer pakkend verslag Jacques
Mooi om te lezen ;)
Greetz,

Erwin

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #10 Gepost op: april 14, 2019, 23:00:43 »
Dank Heren.

Natuurlijk kun jij die foto's gebruiken David.

Ik verheug mij alvast op onze nieuwe uitstap naar de Clara binnen twee weekjes.
Alvast een voorPROEFJE!!

Jacques

David

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 185
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #11 Gepost op: april 15, 2019, 09:43:35 »
WOW, dat zijn heftige porties ;D

victor swan

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 154
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #12 Gepost op: april 15, 2019, 14:52:35 »
wow ziet er lekker uit in welk eetgelegenheid was dat getrokken Jacques

victor

jacques feijen

 • Gold member
 • **
 • Berichten: 603
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #13 Gepost op: april 16, 2019, 23:01:39 »
Verschillende gelegenheden in Wolfach Victor.
Maar volgende week is er weer een invasie van mineralen verzamelaars.
Misschien leuk voor de micromountclub van de MKA om ook langs te komen?
Altijd plaats voor  Belgische Vrienden.
En zoals je ziet : op kaptocht hoeven wij eventjes niet aan gezond eten te denken. Als het maar lekker is. Het Duitse bier is vanzelfsprekend altijd van goede kwaliteit!!
En de ijsjes...vraag maar aan Felix. Die weet er wel raad mee! Ik heb geen verstand van ijsjes!!

Hier een leuke foto van Oliveniet die Han Pansters afgelopen seizoen op de Grote Halde heeft gevonden.  De bodem is bedekt met Chrysocolla die over Kwarts zit.  fov=3 mm. Foto Jacques Feijen

Hartelijke groet,

Jacques

Daniel Middel

 • Bronze member
 • *
 • Berichten: 3070
Re: Kring Zwarte Woud Mineralen
« Reactie #14 Gepost op: april 18, 2019, 07:40:26 »
In een woord: wauw!