Bronze > Algemene discussie

Graulay juni 2020

<< < (2/3) > >>

jacques feijen:
Jacques Feijen   En nog een leuke vondst: Calciet-kristalgroep mooi uitgezaagd door Johnny met zijn flex. Met de hamer zou dit niet gelukt zijn.

Tot zover voorlopig,

Jacques Feijen
Geleen
22-06-2020

Dan de reactie van Guido:

Guido Jonker   Jacques Feijen wat een geweldig verhaal! Dank voor je uitgebreide uitleg. Ik begrijp het helemaal. Voor mijn studie Aardwetenschappen (richting geologie van de diepe aarde) leer ik hoe ik mineralen in handstukken of slijpplaatjes kan identificeren of simpelweg met chemische analyses, maar zoals micromounts is weer iets heel anders en volledig nieuw voor mij. Ik begrijp in elk geval wel dat jullie het met veel passie doen. Is het misschien leuk als je dit verhaal ook in de groep plaatst? Er zullen vast meer mensen zijn die de details niet kennen en ik heb het in elk geval met veel plezier gelezen.

Ook Felix laat nog even van zich horen met goede aanvullende informatie:

Maassen Felix   Guido Jonker    Hoi Guido,

Micromounts optisch determineren gebeurt in eerste instantie op basis van vorm en kleur. Kleur geeft vaak al een indicatie over welke elementen erin zitten. Geel - bruin - rood is vaak iets met ijzer. Blauw - groen iets met koper. Blauw kan ook op aluminium duiden. Paars driewaardig ijzer. Wit lood of zink, et cetera.

De meeste mineralen komen in slechts een vorm voor. Van iedere vorm kunnen sub vormen voorkomen. Voorbeeld het kubus stelsel. De kubus is de hoofdvorm, maar de octaëder is een sub vorm. Een voorbeeld hiervan is het mineraal Pyriet. Uiteraard zijn er hiervan talloze combinaties.

De kristallografie beschrijft de kristalvormen. Een mineraal als calciet heeft duizenden kristal vormen.

Ook van belang is het gesteente waarin het mineraal zit. Een afzettingsgesteente of vulkanisch of .... Op de verschillende websites kun je lezen welke gesteente er in een groeve of mijn gevonden worden en welke mineralen erin voorkomen. Aan de hand van foto's en literatuur kun je er zo achter komen welk mineraal je hebt gevonden.

Dan zijn er nog speciale eigenschappen die ook kunnen helpen zoals fluorescentie en magnetisme.

En toch kom je dan nog soms voor verrassingen te staan door sporenelementen. Denk aan de ontdekking van het mineraal Engelhauptit.

Hoop je een beetje geholpen te hebben. Veel succes met determineren en vooral veel plezier.

Tot zover het verhaal.

Intussen zijn de eerste stenen thuis geformatteerd, maar eerst wil ik alles onderzocht hebben voordat ik ga fotograferen. Maar zoals gewoonlijk heeft Felix (en ook Henk) weer iets heel bijzonders gevonden: Fresnoiet!!  Een vrij zeldzaam mineraal in de Eifel met de formule: Ba2Ti(Si2O7)O.
En dan niet één kristalletje, maar gelijk een hele holte vol!

Ik heb daar een foto van gemaakt maar er zullen binnenkort wel meer foto’s volgen van deze geslaagde zoektocht.

Hier komt ie !

Tot de volgende keer. En als je zelf iets wilt schrijven : laat van je horen...en zien!!

Jacques Feijen

jacques feijen:
Euh...is iedereen dood op Minerals Foundation??

jeroen:
Hi Nice story! ps. voor afgelopen weken was er geen formele toestemming van Herr Stolz om de Graulay te bezoeken vanwege Corona. Er is overigens niet heel veel meer dan de standaard paragenese momenteel. De plek waar ze nu werken is niet de beste plek, de geruchten kloppen niet. Die Fresnoite is dus een goede vondst als die heel recent is! ook leuke calciet trouwens.

74: pyroxene groep, melilith, nephelline, apatite, magnetite (soms lijkt die melilith bijna op fresnoite maar dan geler)
72: aragonite, gismondine, thaumasite
70: calcite, melilith, nepheline (geen thomsonite op dit stukje, wel elders)

73 is wel een special voor de Graulay: epidote (met thaumasite en mogelijk mottramite)

jeroen:
Hi ik heb ook deze gevonden afgelopen weekend. Lijkt op sanidine of Bariet, op de melilith, als ik vergelijk met de Eifel CD. En die groene op de foto met thomsonite is een puzzel. Het heeft iets weg van fresnoite en melilith maar toch past dat niet..beide FoV 2mm

Erwin Bras:
Mooi verslag Jacques,

Je bent echt de verhalen verteller, klasse.

Wat betreft MF, ja daar zijn op dit moment bestuursperikelen, niet aan mij om daar nu iets over te roepen denk ik.
Maar blijf vooral schrijven, de MF moet laag drempig blijven voor de beginnende zoeker  ;)

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

[*] Vorige pagina

Naar de volledige versie