GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Auteur Topic: 'Aarde bevat nog zeker 1.500 onontdekte mineralen'  (gelezen 6270 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Kristian Egberts

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 4368
    • Mineralenwereld
'Aarde bevat nog zeker 1.500 onontdekte mineralen'
« Gepost op: september 07, 2015, 10:45:31 »
Op aarde zijn nog vele honderden nieuwe mineralen te ontdekken, zo beweren Amerikaanse wetenschappers in een nieuwe studie.

Hoewel er al bijna 5.000 verschillende mineralen zijn beschreven, moeten er nog ongeveer 1.500 onbekende mineralen op aarde te vinden zijn.
Veel van deze delfstoffen zijn waarschijnlijk uniek in het heelal. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Carnegie Mellon in vier nieuwe studies.

Levensvormen

De wetenschappers brachten nauwkeurig de diversiteit en verspreiding van alle bekende mineralen op aarde in kaart. Vervolgens vergeleken ze deze gegevens met de uitkomsten van een statistisch model, dat voorspelt hoe veel mineralen er in de loop van de geschiedenis van de aarde moeten zijn ontstaan.

Het model is gebaseerd op een theorie van hoofdonderzoeker Robert Hazen, zo meldt Discovery News. De geoloog stelt dat het merendeel van de mineralen op aarde direct of indirect is ontstaan door toedoen van bacteriën.

Mineralen ontstaan echter ook regelmatig door geologische activiteit zoals interacties tussen water en rotsen, verschuivende aardplaten en vulkaanuitbarstingen. 

Uniek

Uit het statistische model van de wetenschappers zou blijken dat er in totaal nog 1.563 mineralen in de grond zitten die nog nooit door wetenschappers zijn beschreven.

Veder blijkt uit de simulatie dat veel van de aardse mineralen op andere planeten waarschijnlijk nooit zouden zijn ontstaan. "De mineralisering van de aarde is dus uniek in de kosmos", aldus hoofdonderzoeker Hazen.

Door: NU.nl/Dennis Rijnvis
Link: http://www.nu.nl/wetenschap/4117632/aarde-bevat-nog-zeker-1500-onontdekte-mineralen--.html

Swen

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 19
Re: 'Aarde bevat nog zeker 1.500 onontdekte mineralen'
« Reactie #1 Gepost op: september 07, 2015, 12:15:15 »
Fijn artikel , dan hebben we iets om naar uit te kijken  ;D

Daniel Middel

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 3070
Re: 'Aarde bevat nog zeker 1.500 onontdekte mineralen'
« Reactie #2 Gepost op: september 07, 2015, 15:52:11 »
Veder blijkt uit de simulatie dat veel van de aardse mineralen op andere planeten waarschijnlijk nooit zouden zijn ontstaan. "De mineralisering van de aarde is dus uniek in de kosmos", aldus hoofdonderzoeker Hazen.

Mooie aanname hier, op basis van een simulatie "dus" de aarde is uniek ;D

Niels Brouwer

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 228
Re: 'Aarde bevat nog zeker 1.500 onontdekte mineralen'
« Reactie #3 Gepost op: september 10, 2015, 22:16:09 »
Ik moet zeggen dat de conclusie dat de aarde uniek is wat mineralen betreft inderdaad wel erg ver gaat. De aanwezigheid van zoveel water en zuurstof maakt inderdaad een grote diversiteit mogelijk, maar ik zie niet in waarom dit op andere planeten niet ook mogelijk is. Sterker nog, daar zouden andere samenstellingen van de aanwezige elementen weer voor hele andere mineralen kunnen zorgen.

Hazen’s team asked how the diversity and distribution of Earth’s minerals came into existence and the likelihood that it could be replicated elsewhere. What they found is that if we could turn back the clock and “re-play” Earth’s history, it is probable that many of the minerals formed and discovered in this alternate version of our planet would be different from those we know today.
“This means that despite the physical, chemical, and biological factors that control most of our planet’s mineral diversity, Earth’s mineralogy is unique in the cosmos,” Hazen said.


Dat klinkt, zoals Daniel al zei, niet écht een geweldig goed gefundeerde uitspraak. :P

Wat ik wel interessant vond is hun opmerking over welke mineralen de meeste kans hebben om nog als nieuwe soort ontdekt te worden. Volgens hun statistische onderzoek is de meerderheid van de mangaan- of kopermineralen inmiddels al beschreven, omdat ze opvallen vanwege hun mineralisatie en kleuren. Witte, niet goed gekristalliseerde mineralen vallen nou eenmaal minder op en worden dus minder snel onderzocht. Ook als ze niet stabiel zijn aan het aardoppervlak of makkelijk oplossen in water wordt het lastiger om ze als nieuwe soort te ontdekken. De meeste natrium-mineralen zit wit en lossen goed op, dus daarvan zullen waarschijnlijk nog veel meer soorten onontdekt zijn.