Mineralen Forum

Bronze => Algemene discussie => Topic gestart door: Willem VD Eynde op januari 29, 2018, 13:25:30

Titel: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op januari 29, 2018, 13:25:30
Even een speciaal topic namelijk radioactieve mineralen.
Ik verzamel er zelf nog geen en wellicht zal het ook nooit gebeuren (gezien mijn vrouw al genoeg van al dat zootje heeft gezien in haar geboorteland Oekraïne, haar tante is omgekomen met het Tsjernobyl drama) maar desondanks is het wel een speciale eigenschap van de natuur.

Zijn er mensen die hier reeds dergelijke mineralen verzamelen of in hun collectie hebben?

Even geleden zag ik wat torberniet op een beurs en dat had echt een prachtige kristalvorming samen met een kleur die een mix leek van dioptaas en smaragd.
Uiteraard is het best gevaarlijk en is het houden van dergelijke mineralen moeilijk.
Er is uiteraard de straling op zich, waarvan vooral beta en gamma moeilijker af te schermen zijn maar velen vergeten ook de radon gas die vrij komt uit uranium houdende mineralen.
Vooral de radon houdt mij voorlopig tegen om torbeniet of autuniet aan te schaffen gezien de straling af te schermen is met lood en alumiumfolie maar het radon zou door plastiek en acryl gaan dus dat wil ik niet in huis.

Zelf heb ik alles in mijn collectie reeds getest met de veel voorkomende GMC-320 plus gezien er soms wat titaniet, heliodor, bariet, muscoviet en UV reactieve mineralen beperkte sporen kunnen hebben van radioactiviteit.
Tot dusver niet veel van sporen gevonden enkel een lichte verhoging bij muscoviet met saffier (zie foto) maar niets bijzonders, was amper een piek van 0.32μSv/u (0.12 achtergrond) en 46cpm (20 achtergrond) voor 200 gram muscoviet met saffier.

Benieuwd wie hier een energieke collectie heeft.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op januari 29, 2018, 17:57:56
Leuk onderwerp Willem. Ik vind dat er vaak nogal paniekerig wordt omgegaan met dit thema.
Ik heb wel enkele radioactieve mineralen in mijn collectie. Maar Autuniet, Torberniet en degelijke zaken, geven natuurlijk wel wat straling af, maar op pakweg 5 centimeter van het mineraal meet ik al niets meer. Natuurlijk zitten die mineralen wel in een Jousi doosje. Radon gas gaat voor zover ik weet echt niet door mijn doosje heen. Ik heb ook een leuk stukje pekblende ( Uraniet)  in huis. Als ik dat wil meten of bekijken neem ik de doos altijd mee naar buiten. Ik houd mijn adem in, open het doosje en wacht dan enkele tellen zodat de wind eventuele radon weg kan blazen.
Ik woon in Zuid Limburg, maar ik weet dat vlak over de grens (Luik) de radon ophoping in de kelders van woonhuizen al vaak 5 tot 7 keer hoger is dan hier. Dat heeft gewoon te maken met het feit dat er meer radioactieve elementen in de bodem van Wallonië zitten, dan hier in de kalksteen van Zuid Limburg. Ik vind radioactieve mineralen best leuk, maar de prijzen die je ervoor moet neer leggen zijn vaak buitengewoon hoog. Honderden euro's voor een stukje van enkele centimeters vind ik buitensporig veel. Maar het is natuurlijk niet zo makkelijk om aan deze mineralen te geraken.
De meeste mensen hebben geen benul waar het over gaat. In je magnetron (Thorium), en zeker ook in je rookmelder (  Americium 241 ) , zitten zeer gevaarlijke radioactieve mineralen. Daar kan jouw stukje Torberniet echt niet tegen op!!
Ik heb gewoon een paar leuke stukjes in huis, en laat het daar ook bij. Hoewel ik wel hoop dat ik dit jaar in Frankrijk zelf wat mooie kristallen van  Saléeite te kunnen kappen.
Maar als ik naar Les Montmins ga, of naar de Clara, dan vind ik vaak ook radioactieve mineralen. Maar als je naar Tsjechië gaat, dan moet je altijd wel een Geigerteller bij je hebben vind ik.
Hier enkele foto's van mineralen uit mijn collectie.
Groeten,

Jacques

Foto 1  : Heinrichiet Wittichen fov=4 mm  Uv opname
Foto 2  : Torberniet   Les Montmins  fov=2 mm
Foto 3  : Torberniet   Clara Mijn   fov= 2 mm

Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op januari 29, 2018, 18:29:31
Mooie foto's Jacques!
Ja inderdaad er wordt soms wat te paniekerig mee omgegaan maar soms ook weer te soepel.
De middenweg is ook wel moeilijk te vinden en doordat ik heb gezien wat het in extreme gevallen kan veroorzaken is het echt berekenen en risico's beperken.

Radon op zich is moeilijk te detecteren maar is in de natuur gemakkelijk te vinden.
Zoals je zegt is een gebied met rotsachtige ondergrond meer gevoelig hier voor en zal je in het oosten van België al best wat radon in de gemiddelde kelder terug vinden.
Volgens de ene zou het door plastiek en acryl kunnen (zelfs door 1.5cm) en volgens de andere kan het niet.
Zelf lijkt het me straf dat een gas op zich door een hermetisch afgesloten object kan maar ik loop toch een 28 jaar achter mbt een gerelateerde opleiding en kennis dus wie ben ik om daar gestaafde uitstpraken over te doen.

De bekende tests op banenen, rookmelders, mensen en andere potentiële "real life hazards" heb ik ook gedaan en de meeste hadden geen effect.
Misschien dat de moderne wereld toch iets meer bewust is geworden.
Desondanks ga ik in Saint Marie toch mogelijk iets aankopen, al zal ik wel de geiger mee nemen om te weten wat ik koop.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op januari 31, 2018, 00:40:09
Nog wat gerelateerde info gevonden op het net:
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=414352
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 05, 2018, 03:24:40
Weet er iemand hier misschien waar je een loden box/pig/container kan kopen?
Deze lijken moeilijk te vinden te zijn en overvliegen vanuit de USA is te duur.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op februari 05, 2018, 12:10:57
Kun je zelf ook maken Willem. Wat loden afdekstrips halen bij de bouwmarkt. Ze zitten meestal op een rol van enkele meters  en zijn zo tussen de 10 en 20 centimeter breed. Kun je makkelijk zelf een kistje mee bekleden. Toen ik  nog kleine kinderen had, lag mijn pekblende in het schuurtje, omwikkeld met flink wat lood. Dat maakte die knakkers pas echt nieuwsgierig. Ik moest dan ook regelmatig de Geigerteller te voorschijn halen, het lood verwijderen, en dan maar lekker knetteren!
Als je ooit naar het Zwarte Woud gaat loont het de moeite om naar Wittichen te gaan. Een hartstikke mooi plaatsje op ongeveer 20 kilometer van de groeve Clara te Wolfach. Daar ligt de Smiedenstolle. Je kunt er makkelijk naar toe wandelen, alles is daar uitstekend aangegeven en gedocumenteerd. Daar kun je met de Geigerteller nog altijd een knap stuk pekblende vinden.

Groeten,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: David op februari 06, 2018, 16:27:33
Toch wil ik waarschuwen voor al te veel nonchalance. Iedereen weet wel dat Torbeniet/Autuniet radioactief is en is daarmee voorzichtig (als het goed is). Maar radioactiviteit zit soms verstopt op plaatsen waar je het niet verwacht. Zo herinner ik mij een mooi stuk calciet uit een Afrikaans land. Totaal onverdacht totdat ik het controleerde met de geigerteller, bleek de matrix zowat uit pure pekblende te bestaan!! Ook een mooie anekdote: bij mijn voormalige werkgever gebruikt men isotopen om offshore vloeistofniveau's in vaten te kunnen meten. Dit werd heel streng bewaakt in een aparte ruimte én in een zware kluis met buiten de deur een alarm mocht het toch misgaan. Op een keer dacht ik mijn radioactieve mineralen eens te controleren (ik had toen nog geen geigerteller). Dus ik met mijn doosje richting de beveiligde ruimte, begon het alarm al af te gaan vóórdat ik de ruimte in was gegaan!! Het bedrijf in rep en roer en of ik meteen wilde vertrekken met mijn mineralen. De "schuldige" bleek later een micromount van 1x1 cm dat rijkelijk voorzien was van fantastische cuprosklodowskite kristallen met wederom een matrix van zwaar radioactieve pekblende. Sindsdien heb ik dus een geigerteller en controleer ieder stuk dat mijn huis binnenkomt, ook als het onverdacht is..!! En ja, mijn verzameling inclusief deze cuprosklodowskite heb ik nog steeds maar nu in een schuurtje buiten mijn huis!
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Kristian Egberts op februari 06, 2018, 16:37:22
Heel goed dat je ook aangeeft dat men er goed mee om moet gaan David!

Ik vind het prachtig om die foto's voorbij te zien komen van torberniet en alle andere radioactieve mineralen, maar zelf heb ik er te weinig kennis van om het in huis te willen hebben. Dat klinkt misschien overdreven, alleen zo denk ik dan weer over iets waar ik geen verstand van heb.

Daarom deze vraag aan alle kenners van radioactieve mineralen: is hier een soort algemeen 'hulpmiddel' of 'bestand' voor? Zodat men die niets er vanaf weet wel wat handvatten heeft om op de belangrijkste punten te letten wanneer iets radioactief (of gevaarlijk) kan zijn? En wat maakt het juist zo schadelijk?

We kunnen wel een algemene boodschap met alle reacties van iedereen opstellen, zodat we dit kenbaar kunnen maken aan iedereen. Beter het zekere voor het onzekere nemen :)
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 07, 2018, 01:25:04
Klopt, het kan in een onverwachte hoek zitten... Zo is er bariet (ergens uit Canada) waarvan ik al zeer radioactieve stuks heb gezien.
Ik heb heel de collectie naast de geiger gezet, zowel op CPM als op uSv/u  om toch maar zeker te zijn.

Mbt het opslaan denk ik dat ik in elk geval een doosje ga dichtlijmen en testen op luchtdichtheid tegen de radon en alpha straling.
Voor beta en eventueel gamma ga ik dit doosje in een zelfgemaakte doos van lood met plastiek omhulsel zetten.
Best ook de hoeveelheid en grootte beperken, dan denk ik op zich dat het geen probleem zou mogen geven.
Na enige opzoekwerk blijkt dat bij kleine mineralen de straling zeer sterk verstrooid is naarmate de afstand vergroot wordt.
Als je dus zorgt dat er geen radon weg kan, er geen stukjes kunnen opgegeten/opgesnoven worden door mensen, kinderen of huisdieren (alpha straling is best schadelijk in het lichaam en ja uranium op zich ook als metaal) en de straling gestopt wordt kan je gerust af en toe genieten van de mineralen.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 07, 2018, 04:06:46
Voor meer info omtrent radioactieve mineralen en het verzamelen er van kan ik deze YouTuber aanraden.
Geen doowinterde specialist maar meer dan genoeg kennis om de basics uit te leggen:
&t=2s

Verdere info omtrent straling:

...
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 15, 2018, 19:51:34
Net nog eentje gevonden.
Het ziet er radioactief uit (cliché groen) onder LW UV licht namelijk Hyalite opaal.
Max 67 CPM voor een stukje van 3x2cm.
Niet echt radioactief dus maar wel verhoogde waardes.

Ondertussen ook een heel klein stukje Autunite van 4.4 gram gekocht.
Benieuwd wat dat gaat geven.
Ik zag biedingen voor torberniet en wou mee bieden tot ik zag dat het om een stuk van wel 150 gram ging... Andere veilingswebsites met gelijkaardige groottes hadden het over wel +300.000 CPM, wat volgens mij niet met een klein loden doosje kan afgeschermd worden haha.
Die dus maar aan me voorbij laten gaan, misschien in Saint Marie een heel klein stukje kopen.

Om op te bergen ga ik de autunite in een klein jousi doosje (hermetisch afgesloten voor de radon) en vervolgens in een plastiek doosje dat vanbinnen bekleed is met enkele lagen bladlood en alluminiumfolie.
Voor kleine stukjes zou dat moeten volstaan maar van zodra de autunite hier aan komt zal ik alles eens testen.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op februari 16, 2018, 23:39:49
Willem,
Voorzichtigheid is goed, maar je moet niet gaan overdrijven. 
Je hoeft toch geen afgewerkt Uraniumafval op te slaan van de Kerncentrale in Tihange?
Bovendien vraag ik mij af : waarom wil jij een radioactief mineraal kopen, als je het zo wilt gaan opslaan dat je er eigenlijk nooit naar kunt kijken? Gewoon voor de kick? :)

Misschien lukt het wel op zondag 4 maart naar de geweldige beurs in Hannuit te gaan. Daar staat altijd een zeer gespecialiseerde mineralenhandelaar die een flinke tafel vol radioactieve mineralen in de verkoop heeft. Ik ga daar altijd even kijken. De mineralen zitten allemaal gewoon in een Jousidoos, met een sticker erop die aangeeft dat het radioactieve mineralen zijn. Verder geen gezeur. En daar zitten mineralen met namen bij, die je nog niet eens kunt uitspreken! En dan die prijzen!  En al die dingen zien er meestal gewoon erg geel uit.
En als je niet kunt gaan, wat let je dan om je favoriete stad Antwerpen te bezoeken voor de jaarlijkse beurs van de MKA: Minerant geheten die plaats vindt op 5 en 6 mei. Daar kun je ook prachtige radioactieve mineralen bewonderen. Het geeft je een veel beter idee om die zaken gewoon met beide ogen te zien. Als je die verkopers vraagt welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen : dan ken je eigenlijk hun antwoord al.
Geen paniek in de tent dus! Gewoon je zaken netjes opbergen en altijd je handen wassen.
En al je een stukje wilt aanschaffen, zorg ervoor dat het een mooi stuk is om naar te kijken. Niet een of andere gele vlek.
Mijn leuze is : Een beetje radioactiviteit is gezond...teveel echter niet!

Groetjes,

Jacques




Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 17, 2018, 08:02:27
Willem,
Voorzichtigheid is goed, maar je moet niet gaan overdrijven. 
Je hoeft toch geen afgewerkt Uraniumafval op te slaan van de Kerncentrale in Tihange?
Bovendien vraag ik mij af : waarom wil jij een radioactief mineraal kopen, als je het zo wilt gaan opslaan dat je er eigenlijk nooit naar kunt kijken? Gewoon voor de kick? :)

Misschien lukt het wel op zondag 4 maart naar de geweldige beurs in Hannuit te gaan. Daar staat altijd een zeer gespecialiseerde mineralenhandelaar die een flinke tafel vol radioactieve mineralen in de verkoop heeft. Ik ga daar altijd even kijken. De mineralen zitten allemaal gewoon in een Jousidoos, met een sticker erop die aangeeft dat het radioactieve mineralen zijn. Verder geen gezeur. En daar zitten mineralen met namen bij, die je nog niet eens kunt uitspreken! En dan die prijzen!  En al die dingen zien er meestal gewoon erg geel uit.
En als je niet kunt gaan, wat let je dan om je favoriete stad Antwerpen te bezoeken voor de jaarlijkse beurs van de MKA: Minerant geheten die plaats vindt op 5 en 6 mei. Daar kun je ook prachtige radioactieve mineralen bewonderen. Het geeft je een veel beter idee om die zaken gewoon met beide ogen te zien. Als je die verkopers vraagt welke veiligheidsmaatregelen je moet nemen : dan ken je eigenlijk hun antwoord al.
Geen paniek in de tent dus! Gewoon je zaken netjes opbergen en altijd je handen wassen.
En al je een stukje wilt aanschaffen, zorg ervoor dat het een mooi stuk is om naar te kijken. Niet een of andere gele vlek.
Mijn leuze is : Een beetje radioactiviteit is gezond...teveel echter niet!

Groetjes,

Jacques

Klopt Jacques, toevallig en grappig genoeg ken ik iemand die wel verantwoordelijk is voor de renovatie van de reactors in Tihange.
Dat ter zijde is vooral de context belangrijk.
Mijn vrouw is Oekraïens en waarvan iemand uit haar familie gestorven ten gevolge van stralingsziekte door Tsjernobyl.
De verzameling is leuk en mooi maar gezien het bovensteende moet ik haar ook kunnen geruststellen over de veiligheid.
Zo heb ik de chalcantiet/cinnabar/orpiment/realgar opgeborgen in een grote, mooie acryl box maar iets "radioactief" is nog wel een ander kaliber om te verantwoorden.

Had het puur voor de kick geweest dan had ik een groot stuk pekblende gekocht maar het is mij inderdaad meer om de mooie kristalvorming.
Ik ben gek van alles met groen, zo heb ik een 6 grote stuks dioptaas, alle locaties uvaroviet en alle locaties van smaragd zowel geslepen als ruw.
Ik vind toberniet dus ook gewoon weg prachtig.
Echter om te testen wat alles zou geven en ook om mijn vrouwtje wat te overtuigen dat het ok is als je er wat voorzichtig mee bent, heb ik voor 3 euro dat kleine stukje autuniet gekocht.

Alles is uiteraard relatief zo detecteerde ik meer straling in Antwerpen (18CPM) of Brussel (22CPM) dan in Kiev (8CPM) en geeft een vliegtuig tijdens een Europese vlucht een piek van 430CPM.
Allemaal nog totaal veilig en zelfs verwaarloosbaar, al kan een stuk torberniet blijkbaar wel snel tot 400.000 CPM gaan, wat me dan weer niet zo gezond lijkt.
Ik had bijna op torberniet geboden, uiteindelijk werd het verkocht voor amper 40 euro... 8.5x5.5x4cm!

PS volgende week ga ik al eens een kijkje nemen op de beurs in Antwerpen (Kinepolis)

Groetjes, Willem
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: John de Bruijn op februari 17, 2018, 14:03:21
Hoi Willem en Jaques

Ik volg met veel belangstelling jullie conversatie over het verzamelen van radioactieve mineralen. Niet dat het mij trekt om die zelf in mijn bezit te hebben maar meer om te leren van jullie ervaringen. Ga zo door want het is een interessant onderwerp.

Op internet een mooie en leesbare uitleg over de natuurlijke straling op aarde. Voor jullie waarschijnlijk gesneden koek maar voor de mensen die niet precies weten wat radioactieve straling is en in welke vormen het voorkomt is dit een mooi stuk om te lezen. Kortom .... een duidelijke uitleg over radioactieve straling.

Bron: https://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag161.php (https://www.frankdeboosere.be/vragen/vraag161.php)

En hier een artikel met een uitleg en hoe radioactieve straling wordt gebruikt voor vele toepassingen.

Zie onderstaande pdf of download hem via onderstaande link.

Bron: https://www.google.nl/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://nucleairnederland.nl/sites/default/files/Jeugd%2520brochure%2520radioactiviteit.pdf&ved=2ahUKEwjv-e6ahK3ZAhVKZFAKHbTMCoYQFjAEegQIBhAB&usg=AOvVaw2if9hHVuohGQW41sjsUR1L

Heel veel groetjes

John
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op februari 17, 2018, 22:34:49
Hoi John,

Dat was een leuk artikel van Frank de Boosere. Hij laat duidelijk zien dat radioactiviteit overal om ons heen is, en dat er niet veel mee aan de hand is, als je er maar normaal mee omgaat.
Frank is in België en hier in het Zuiden van Nederland alle vele jaren een bekende persoonlijkheid. Hij is namelijk de opvolger van de beroemde Armand Pien, dus wij zien hier Frank zeer regelmatig het Weerbericht presenteren (samen met Sabine natuurlijk).
Willem legt ons duidelijk uit wat zijn achtergrond is en waarom hij radioactiviteit zo belangrijk vindt. Enkele dagen  nadat Chernobyl de lucht in was gegaan, waren wij met onze GEA groep op de storthopen van de...Smiedenstollen aan het zoeken! Daar straalt alles je tegemoet. Onze voorzitter Frits Doornekamp, vertelde ons dat hij zelf een Geigerteller had gebouwd en al enkele jaren elke dag  de omgevingsstraling mat en vastlegde. Sedert enkele dagen gaven zijn metingen een sterke stijging aan! Hij begreep niet hoe dat kon, tot vandaag. Want terwijl wij naar Heinrichiet, Zeuneriet, Erythrien en Torberniet aan het zoeken waren kwam via de autoradio het bericht binnen dat de Russische regering toegaf dat er iets goed mis was gegaan in Tsjernobyl.
Worden wij tenminste van onderen en van boven bestraald, merkte Frits op!
Maar ik neem mijn Geigerteller altijd mee als ik naar storthopen ga  waar ik het fijne niet van af weet. Zeker Tsjechië en het Ertsgebergte en nog wel enkele andere gebieden.

Groeten,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 26, 2018, 09:24:51
Update:
Afgelopen weekend 2x naar de Kinepoplis beurs geweest in Antwerpen.
Daar voor de fun mijn geiger meegenomen en met een alarm op 100CPM (nog vrij laag maar toch 6x meer dan achtergrond straling in dat gebouw).
Grappig genoeg ging het alarm verschillende keren af en vond ik inderdaad torberniet, uraniet (pitchblende), meta-autuniet en nog wat ander leuks.
Bij Rik Dillen zijn beursstand kreeg je een 360CPM, wat goed mee viel gezien hij gigantische brokken had liggen.

Zelf had ik initieel wat torberniet gekocht bij een vriendelijke Waal.
Eenmaal thuis teste ik de groene cristallen maar bij nader inzien zag ik dat er al iets mis was, na de geiger test bleek dat ook gedeeltelijk te kloppen.
Het was namelijk licht radioactieve malachiet en dus geen torberniet (200CPM).
Op zondag nog maar terug gegaan gezien ik ook nog een geslepen sunstone nodig had voor een juweeltje dus dan maar snel de malachiet gratis verwisseld met echte torberniet.
Snel getest daar en ja ik kwam al snel op 400CPM uit dus was ik wel zeker.
Hij had ook nog enkele stukken van 10x5cm voor amper 20 euro! Echt prachtig maar ik denk dat je dan wel problemen krijgt met het afschermen van de beta en wellicht zelfs wat gamma straling.

Thuis nog eens getest en ik kwam op een piek uit van 5920 CPM (op 1mm van de kristallen op de bovenkant), voor een stukje torberniet van amper 2x2cm.
Uiteraard is het stukje heel klein dus zakte de straling heel snel, eenmaal op 30cm was er geen merkbare straling meer van de torberniet.
Uiteindelijk dus wel best verrast van de toch wel hoge radioactiviteit maar ook dat die zo snel verstrooid wordt naarmate de afstand.

Op zich is het dus perfect mogelijk om tumbnails te verzamelen zonder een verhoogd risico voor de gezondheid.
Raak gewoon niks met blote handen, eet het niet en probeer geen radioactief stof in te ademen, anders ga je problemen krijgen.
Zorg gewoon dat je alles luchtdicht verpakt, openen doe je enkel buiten met veel verluchting en dat je misschien een extra acryl box van 0.5 tot 1cm dikte en 30x30cm er over zet.

Mijn vrouw was wat bang gezien haar land van herkomst dus heb ik een totale overkill gedaan: 2mm dik acryl doosje, 2mm alluminium folie, dan 12mm lood rondom en 20mm boven- en onder, dan nog is 2mm alluminium folie en dan nog is om de mineralen zelf te beschermen tegen temperatuurschommelingen dat alles in een geïsoleerde koelbox.
De straling tegen zijkant van de koelbox is 15CPM, wat 10 lager is dan de achtergrondstraling haha  ;D

Verder is het echt prachtig.
Het is geen speelgoed maar wel één van de bijzonderste stuks van mijn collectie.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op februari 26, 2018, 17:26:45
Nog één poging voor een foto maar ja het is wat moeilijk gezien ik enkel een gsm heb voor foto's van kleine kristallen...
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: rekenen op februari 28, 2018, 20:08:53
Hallo lezers
Ik heb een redelijk grote verzameling radioactieve mineralen (80 stuks). Alles zit in Jousi doosjes die zijn opgeborgen in een stalen A4 kast met laden.   Ik meet op 1 meter nauwelijks nog radioactiviteit. In Belgie zijn, gezien hun aandeel in de mijnen in Congo, voldoende mieralen te koop. Over het algemeen wordt er alleen gesproken over het gevaar van uranite, torbenite en autenite maar vaak stralen mineralen uit Congo veel sterker ( zoals cuprosklodowskite). Als je wat meer over de mineralen zelf wil weten zijn de boeken van Lauf een aanrader. Bij bol.com zijn deze te bestellen. Mijn recentie over het boek zijn te vinden in het blad van MKA. Bij de MKA is ooit een stralingsdeskundige (Roland Carchon) geweest die aangaf dat de straling niet het probleem is, maar de grote onwetendheid en het vrijgekomen en niet te detecteren radon. Bedenk hierbij dat als je bij een specimen weinig straling meet de hoeveelheid afgegeven radon ook beperkt is.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 01, 2018, 04:15:55
Hallo lezers
Ik heb een redelijk grote verzameling radioactieve mineralen (80 stuks). Alles zit in Jousi doosjes die zijn opgeborgen in een stalen A4 kast met laden.   Ik meet op 1 meter nauwelijks nog radioactiviteit. In Belgie zijn, gezien hun aandeel in de mijnen in Congo, voldoende mieralen te koop. Over het algemeen wordt er alleen gesproken over het gevaar van uranite, torbenite en autenite maar vaak stralen mineralen uit Congo veel sterker ( zoals cuprosklodowskite). Als je wat meer over de mineralen zelf wil weten zijn de boeken van Lauf een aanrader. Bij bol.com zijn deze te bestellen. Mijn recentie over het boek zijn te vinden in het blad van MKA. Bij de MKA is ooit een stralingsdeskundige (Roland Carchon) geweest die aangaf dat de straling niet het probleem is, maar de grote onwetendheid en het vrijgekomen en niet te detecteren radon. Bedenk hierbij dat als je bij een specimen weinig straling meet de hoeveelheid afgegeven radon ook beperkt is.

Bedankt voor je reactie.
Dat is wel een best grote verzameling inderdaad, zo groot wil ik zeker niet gaan.
Enkel heb ik nog wat trinitite (ik hou soms ook van dergelijke dingen uit de geschiedenis, heb ook een stuk Berlijnse muur liggen) en autunite besteld, naar cuprosklodowskite ben ik nog op zoek maar dat is blijkbaar heel moeilijk te vinden.
Zelf kende ik er letterlijk niets van een maand geleden, nu nog niet veel maar toch al iets.
Vandaar dat ik hoopte dat er nog wat animo rond zou komen maar dit is blijkbaar ook nog vrij beperkt.
Radon is inderdaad een probleem waar vaak niet aan wordt gedacht, al zou dit in België al per jaar longkanker doen ontwikkelen bij 480 mensen.

Zelf denk ik wel aan te sluiten bij MKA.
Vorige week nog door meerdere personen aangesproken geweest en de kennis die bij MKA zit is wel heel groot denk ik.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Erwin Bras op maart 01, 2018, 09:31:29
Interessant allemaal  ;)

Bedankt voor jullie input hier, top !!
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op maart 01, 2018, 16:57:38
Ik vraag mij steeds meer af of de pas ontdekte sklodowskite in Paleo Kamariza Griekenland ook zo radioactief is, of dat de matrix dat misschien is. Zo te zien uit de verhalen van Kapellas is daar niets over vermeld in de Lapis van enkele maanden geleden.
Misschien weet David daar meer van?
Ik wil nog altijd graag zelf mijn stukje gaan kappen, maar dan gaat wel de geigerteller mee de mijn in, en een goed gasmasker lijkt mij ook niet overbodig.
Ik ga a.s. zondag wel extra goed opletten bij de geweldige beurs in Hannuit! Misschien loop ik Nico wel weer tegen het lijf!!
Ik ben benieuwd naar jullie reactie,

Groeten,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Nico Kindt op maart 01, 2018, 17:55:24
Hey Jacques
Dit jaar zal dat er spijtig genoeg niet in zitten.
Want de persoon waar ik normaal mee rijd is verhinderd.
Dus spijtig genoeg kan ik niet gaan.
Vindt ik wel heel jammer want Hannut is een top beurs.
En samen met luik is dat een van de twee beurzen waar ik al tijd naar uit kijk
Maar dit zal het niet gaan om dat ik er niet kan geraken
Jammer had het anders heel leuk gevonden je nog eens te zien Jacques.
Groetjes Nico
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 01, 2018, 19:56:35
Hoi allen,

Vandaag de goedkope maar mooie (en UV lange golf actieve) Autuniet aangekregen via de gewone post.
We kunnen dus stellen dat er amper controle op is in België, wel een beetje verontrustend maar voor ons mineralen mensen is dat wel handig.
Kwam neer op 6280 CPM, is een 2x2cm groot en vrijwel pure autuniet uit China.
Nu beide mineralen samen komen volgens de geiger uit op 9300 CPM, het is dus niet gewoon een optelsom.
In de loden container op 30cm is het weer totaal niet merkbaar met de geiger.

Mbt radioactieve mineralen, er zijn er zeer veel.
Als je wil weten of iets echt radioactief is kan je dat best even opzoeken op http://webmineral.com (http://webmineral.com) al zullen er inderdaad sommige mineralen niet tussen staan en toch een lichte tot soms zelfs sterke activiteit hebben, het hangt er van af waar de mineralen zijn ontgonnen en dus in welke omgeving deze mineralen zijn gegroeid.
Misschien wel handig om toch eens snel door je collectie te gaan met een geiger teller zodat je toch weet of er iets tussen zit dat je in een doosje moet steken of niet.

Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op maart 01, 2018, 20:36:19
Het is anders wel een heel mooi stukje Willem. Gefeliciteerd met je aankoop.
Jammer dat wij elkaar deze keer niet kunnen ontmoeten in Hannuit Nico.
Maar Minerant is begin mei, en dat is niet zo lang meer.

Hartelijke groet,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Nico Kindt op maart 01, 2018, 21:11:04
En deze maand Gent ook een topper.
Want zij laten geen juwelen toe.
En je ziet daar enkel mineralen en fossielen.
Niks anders is daar toegelaten.
Ik kan daar zonder problemen de hele dag doorbrengen.
Groetjes Nico
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Nico Kindt op maart 01, 2018, 23:32:50
Ik heb ooit eens van de voorzitter van een club waar ik lid van ben.
Een verhaal gehoord van een verzamelaar van radioactieve mineralen.
Hij vond er niet beter op dan de radio actieve mineralen onder zijn bed te stockeren.
Later is hij dan ook gestorven.
Groetjes Nico
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 02, 2018, 03:14:15
Oei dat is niet slim  :o
Ja het hangt er ook van af welk type straling en de hoeveelheid radon.
Desondanks is het onverstandig om zoveel risico te nemen, het blijft tot slot een risico dat je zoveel mogelijk moet beperken.
Speelgoed is het zeker niet, dat was zo wat het enige dat mij stoorde aan de beurs in Antwerpen, namelijk dat het soms niet aangegeven was dat het een gevaarlijk mineraal betrof of dat deze binnen handbereik lagen.
Zo zag ik een kind bijna een brok torberniet vastnemen, dat is iets wat echt niet kan in mijn ogen.
Ook zullen er ongetwijfeld mensen zijn die niet weten wat ze kopen.

Als je weet wat het is (geldt ook zo voor zware metalen, arseen, sulfide, ...) dan kan je alles veilig bewonderen en kan je de risico's zo beperken dat het totaal ongevaarlijk wordt.
Zo heb ik alle minder "gezonde" mineralen in een acryl box gezet, mooi verlicht (indirect licht van onderen, gekocht in de Ikea) maar afgeschermd.
De radioactieve haal ik soms uit hun "lead pig" om te bewonderen in de open lucht.
Voor de trinitite moet ik nog afwachten hoe actief dat nog is om te besluiten of dat in de pig moet of acryl voldoende is.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Nico Kindt op maart 02, 2018, 11:57:51
Ik heb het eens op een beurs gezien en die man had een hele tafel vol met radioactieve mineralen. En er stond niks bij ik sprak hem er over aan en hij trok het hem niet aan wat ik zei en hij zei dat ze gewoon in huis bewaarde zonder bescherming. En hij zei dat er geen gevaar was.

Groetjes Nico
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op maart 02, 2018, 15:24:36
Dat is de handelaar die ik bedoelde Nico. Hij staat altijd in Luik en Hannuit met zijn verzameling. Alle mineralen zitten netjes opgesloten in Jousi doosjes, met een sticker er op die aangeeft dat het een radioactief mineraal betreft. Maar zijn prijzen zijn dusdanig hoog, dat ik er zo-wie-zo verre afstand van houd!
Zelf meet ik op een afstand van 20 centimeter niets meer van radioactiviteit, zelfs niet van mijn pekblende. Met een beetje gezond verstand, en het netjes bewaren van je mineralen, kan er niet veel mis gaan.
En of die man inderdaad gestorven is aan een overdosis straling is nog maar de vraag. Er wordt nogal makkelijk omgegaan met zogenaamde informatie. Mensen schijnen alles klakkeloos te geloven wat zij zien of lezen op Internet,de Teevee of de krant. Een combinatie van theorie, aangevuld met je eigen ervaringen, dat weegt voor mij veel zwaarder. Ook moet je alles in een totaal plaatje zien, en niet alleen maar een zeer gespecialiseerde meting beoordelen. Een specialist weet heel veel van heel weinig. Een topspecialist weet alles...van niets. Ik houd al vele jaren zo goed mogelijk bij wat er in Tsjernobyl gebeurd. Daar lopen nog heel wat oude besjes rond die nooit zijn weggegaan uit hun zwaar besmette gebieden. Het water wat zij drinken is zo radioactief als de pest, nog niet te spreken over de groenten die zij verbouwen en eten!
Alleen jonge kinderen schijnen erg gevoelig te zijn. Ook het gebied rond om de kerncentrales van Fukushima is zwaar vervuild met gevaarlijke straling.
Nogmaals...ik ben niet bang van radioactieve straling, maar je moet er wel verstandig mee omgaan.

Nog een vraag voor Willem: Ik zie dat jij ook een Russische geigerteller gebruikt. Kun je daar iets meer over vertellen?

Groeten,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: David op maart 02, 2018, 15:53:45
Ik vraag mij steeds meer af of de pas ontdekte sklodowskite in Paleo Kamariza Griekenland ook zo radioactief is, of dat de matrix dat misschien is. Zo te zien uit de verhalen van Kapellas is daar niets over vermeld in de Lapis van enkele maanden geleden.
Misschien weet David daar meer van?
Ik wil nog altijd graag zelf mijn stukje gaan kappen, maar dan gaat wel de geigerteller mee de mijn in, en een goed gasmasker lijkt mij ook niet overbodig.
Ik ga a.s. zondag wel extra goed opletten bij de geweldige beurs in Hannuit! Misschien loop ik Nico wel weer tegen het lijf!!
Ik ben benieuwd naar jullie reactie,

Groeten,

Jacques

Hallo Jacques,

In oktober ben ik wél in deze mijn geweest, maar niet op de plaats waar de Sklodowskit kan worden gevonden. Ik weet dus ook niet óf er sprake is van radioactiviteit.
Recent ben ik wél in een andere mijn geweest in Spanje waar een vergelijkbare paragenese is. Ook daar is de Sklodowskit ingekapseld in carbonaten (gips in dit geval).
De radioactiviteit hier was verwaarloosbaar en ik denk dat de inkapseling werkt als een jousidoosje die de meeste straling vangt. Maar goed dat kan in Griekenland anders liggen!

Vrgr. David.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op maart 02, 2018, 16:45:14
Dank voor je reactie David.

Groeten,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 04, 2018, 21:01:22
Hi Jacques,

Alles mbt de "sterkte" hangt af van de grootte, stadium van decay en ook de zuiverheid.
Ik heb gezocht op kleine maar vooral vrij pure stukjes, als ik zo eens rond kijk zitten de meeste van deze grootte op een 1000cpm.
Ik zag zo pitcheblende van 6x4x4cm met 360.000cpm maar ook een van 3x3x2 van amper 950cpm.
Het is dus niet gewoon een verdubbeling, optelsom of wat dan ook, elk stuk is anders.
De grote en pure zijn zelfs moeilijk af te schermen met lood, zelfs met mijn kleintjes komen er 40cpm door het 2mm alluminium + 1.2cm puur lood +3cm plastiek heen.

Gisteren (zaterdag) een goede vriend op bezoek gehad die enkele jaren werkte als ingenieur en supervisor van de renoveringen van Doel en Tihange, hij wees mij er op dat alpha en beta verwaarloosbaar zijn maar gamma wel degelijk een groot risico is om frequent mee in contact te komen.
Het kan dus zijn dat je mineraal iets meer gamma straalt en stop dat onder je bed, ik geloof dat er dan best dodelijke gevolgen van kunnen komen.
Ofwel radon, wat zoals ik al zei hier in België volgens officiële statestieken een 700 mensen per jaar longkanker zou bezorgen.
Gelukkig zou uranium in de meeste vormen vooral alpha vormen en maar een deel beta, al is er altijd radon.
Ik wil nu geen paniek zaaien noch te veel relativeren.
Iemand van mijn schoonfamilie is echter wel gestorven door straling van haar matras in Pripyat. Het kan dus wel in extreme gevallen.

De geiger teller die ik gebruik is de GMC-320 plus, één van de meest voorkomende en best betaalbare tellers.
Gemaakt in Seattle, USA.
Iets van Russische makelij ga ik al helemaal niet uitgelegd krijgen aan mijn Oekraïense schoonfamilie maar die tellers zijn vaak ook veel minder gevoelig en gaan tot veel hogere waardes (lees: post-nucleaire oorlog waardes).
Deze GMC werkt wel goed al is het enkel voor beta, gamma en x-rays.
Heeft een thermometer, kan tiltingen waarnemen al is dat vrij nutteloos, meten van de bovengenoemde stralingen in uSv/u, mSV/u en CPM.
Kan grafieken weergeven, realtime info en je kan alles uploaden op de pc, voor 110 euro als je wat goed rond kijkt op Europese websites.
Importeren zou ik niet doen, komt vrijwel altijd van de USA dus dan betaal je de volle pot importtaxen.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 07, 2018, 19:33:46
Net de trinite aangekregen. Is eigenlijk vrijwel niks radioactief meer (beta en gamma) en is ook niet natuurlijk uiteraard. Desondanks een speciaal stukje gesmolten zand. Gaf amper 10 CPM meer dan de achtergrond.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op maart 07, 2018, 23:52:29
Trinite!!  Of het niks is. Dat is een stukje geschiedenis verdorie. En jij Willem weet dat verdomde goed!
Voor de niet-weters onder ons:  Trinite is eigenlijk zand wat door atoomontploffingen ontstaan is.
We kijken dus naar een glasachtig materiaal wat resteert van de atoombom proeven in de New Mexico in de jaren veertig van de vorige eeuw.
En dat koop je zo maar op het Internet?

Groetjes,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 08, 2018, 20:48:17
Ik kreeg net nog een mailtje of ik een stukje uraninite wil van 2.5x3cm. Ongeveer 200.000cpm haha. Wie haalt nu zo iets in huis. Dat krijg je toch nooit veilig afgeschermd in een huis...
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op maart 18, 2018, 18:58:10
Zonet deze 2 toegevoegd aan de collectie.
Carnotite met uraninite (3800cpm) en dan de groene cruprosklodowskite met schoepite (3100cpm). Beide van Congo.
Gezien de grootte vallen de cijfers heel goed mee.

Wel even enorm geschrokken toen 1 of ander raar figuur een grote brok torberniet en nadien uraninite uit het doosje haalde en met zijn loop even ging kijken. 5min tot op 1cm van grote stuks en hij wist goed om welke mineralen het ging maar wellicht gewoon iemand die uit was op wat risico.
Gewoon al voor de stand staan op de beurs was goed voor 1200cpm dus dat groot ding tegen je loop is even een ct scan of 5.

Toen de man weg was even met de verkoper gepraat en hij zal er ook op de minerant beurs zijn.
Hij koopt de stuks recht uit Congo en wist me te vertellen dat o.a. cruprosklodowskite moeilijker begint te worden om te kopen door de omstandigheden in de mijnen.
De mensen kunnen er per persoon max 20min per dag in werken om niet meteen op de grond te vallen.
Best erg en wellicht dus ook wel een luguber kantje aan dit soort mineralen.
Zeker die met kristallen die manueel worden ontgonnen.

Misschien ga ik nog wel deze 2 nieuwe ruilen of verkopen voor iets grotere stuks maar op zich krijg ik er niet meer dan 4 verschillende in de loden container.
Bij 4 zal het dus blijven.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op april 23, 2018, 00:22:33
Nog even een klein testje gedaan vorige week.
Het was geen perfecte labo test of wat dan ook maar een test om te kijken hoe de straling (beta, gamma en x-rays) af neemt met de afstand.

Met als gevolg de 4 acryl doosjes met de mineralen op een tafel gezet (uit de wind) en dan beginnen te meten met een meter (ja dat opplooipaar ding van 2 meter) en geiger (gmc-320 plus).
Ik heb een testje gedaan met de doosje gewoon en eentje met de doosje op de zeide, met de bovenkant van de kristallen naar de geiger gericht.
De resultaten waren niet geheel verwonderlijk, enkel dat er vanaf 30cm plots een stabilisatie is.
Wellicht zijn de zwakkere beta deeltjes daar te verstrooid geraakt of te zwak om verder te geraken.
Waar de doosjes met de kristallen naar de geiger waren gericht zakte de cijfers wel veel sneller tot ze zo goed als gelijk bleven lopen, best eigenaardig maar wederom vooral door beta vermoed ik.
Ook even getest hoeveel straling er effectief door mijn loden "pig" komt (1.2cm dik puur lood aan de zijkanten, 2cm boven en onder). Aan de zijkanten komen er toch een 200 CPM door, wat wel wijst op gamma gezien enkel die wel door lood gaan.
Wellicht gamma door de decay van uranium (234?) in de mineralen, al heb ik ook al wat gehoord van beta dat door de te snelle interactie met een zwaar metaal X-rays kan vormen, echter wetenschappelijke info daaromtrent heb ik niet gevonden.

Dit is totaal geen wetenschappelijke benadering maar eerder een hobbyist die even wat tijd te veel had  ;D


Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op april 24, 2018, 00:34:50
Trinite!!  Of het niks is. Dat is een stukje geschiedenis verdorie. En jij Willem weet dat verdomde goed!
Voor de niet-weters onder ons:  Trinite is eigenlijk zand wat door atoomontploffingen ontstaan is.
We kijken dus naar een glasachtig materiaal wat resteert van de atoombom proeven in de New Mexico in de jaren veertig van de vorige eeuw.
En dat koop je zo maar op het Internet?

Groetjes,

Jacques

Ja dat kan je gewoon kopen op het internet.
Wel best bij  http://unitednuclear.com  gezien die getest zijn door externe experts en de meeste trinitite dat nu in omloop is, is namaak (nee niet met een atoombom na gemaakt maar met glas en dan radioactive deeltjes toe te voegen).
De prijzen kunnen hoog oplopen maar voor deze 2 stukjes was het 30 euro incl verzending.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Jean Pierre Pihay op april 24, 2018, 18:10:16
Hey Willem

Hoe heb je deze stukjes kunnen bemachtigen ?
Ze mogen / kunnen deze steentjes niet naar het buitenland verzenden omdat ze mogelijk nog (licht) radioactief zijn.
Ik heb de proef op de som genomen en een bestelling geplaatst en inderdaad wordt er een melding gegeven dat verzending naar België niet mogelijk is.

Jean Pierre
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op april 25, 2018, 02:08:27
Hey Willem

Hoe heb je deze stukjes kunnen bemachtigen ?
Ze mogen / kunnen deze steentjes niet naar het buitenland verzenden omdat ze mogelijk nog (licht) radioactief zijn.
Ik heb de proef op de som genomen en een bestelling geplaatst en inderdaad wordt er een melding gegeven dat verzending naar België niet mogelijk is.

Jean Pierre

Hoi Jean Pierre,

Dat mag wel hoor, zelfs van de USA.
Op zich mag radioactief materiaal niet maar ruwe mineralen en stenen mogen wel, als die zo beschreven worden gaan ze gewoon door alle postcentra door.
Ik heb zowel pithblende van de USA aangekregen via UPS als Autuniet van China via Bpost (ik kon de straling oppikken door de brievenbus heen haha).
De meeste dingen heb ik wel via eBay gekocht of op beurzen zoals die in Antwerpen of Luik (aanrader voor dit soort mineralen).
Polonium ga je bv niet kunnen bestellen op Unitednuclear maar andere dingen zouden wel moeten lukken, al heb ik dat nog niet geprobeerd.

Het beste is een mix, net zoals bij alle mineralen eigenlijk.
Soms is eBay véél goedkoper dan op beurzen, zo heb ik grote afganiet/cavansiet/aquamarijn/smaragd gekocht via eBay voor 1/10de van de beurs prijzen maar soms is het ook omgekeerd.
Gewoon wat mixen en beide in het oog houden.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Jean Pierre Pihay op april 25, 2018, 14:45:06
Bedankt voor de info Willem.
Bij mij is het alleen om de trinitite te doen. Een speciaal steentje met geschiedenis, daar hou ik wel van.
Unitednuclear verzend in ieder geval niet naar België.
Ik zal het op een andere manier moeten vinden.

Jean Pierre
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op april 26, 2018, 04:58:15
Bedankt voor de info Willem.
Bij mij is het alleen om de trinitite te doen. Een speciaal steentje met geschiedenis, daar hou ik wel van.
Unitednuclear verzend in ieder geval niet naar België.
Ik zal het op een andere manier moeten vinden.

Jean Pierre

Ik heb net contact gehad met de koper van wie ik mijn stuks had gekocht en hij heeft er geen meer.
Ze zijn inderdaad moeilijk te vinden maar eBay goed in het oog houden dan.
Misschien ook eens rondhoren op beurzen?

Het is inderdaad een speciaal stukje geschiedenis.
Zo heb ik ook enkele stukken van de Berlijnse muur.
Heeft totaal niets met mineralen te maken maar deze gebeurtenissen hadden wel een heel grote impact op de geschiedenis, wat het wel speciaal genoeg maakt om bij je te hebben.

Grtjs
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Daniel Middel op april 26, 2018, 11:24:38
Het is dan wel een fake geproduceerd mineraal, maar kon dit overdreven stuk lopeziet niet laten liggen op een lokale rommelmarkt velen jaren geleden toen ik nog niet zelf zocht.
Volgens wikipedia is de radioactiviteit van het mineraal is nauwelijks meetbaar (370,25)

Iemand wat meer informatie over lopeziet?
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: victor swan op april 26, 2018, 16:55:44
Hier een beschrijving van dit mineraal op mindat
https://www.mindat.org/min-2433.html

Victor
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op mei 06, 2018, 03:04:55
Gisteren nog wat hetere stuks gekocht. Zeker de Cuprosklodowskite die uit kwam op 14500 CPM.
Nog een grotere gummite van de Kasolo mijn en een groot stuk torberniet van wel 16500 CPM (snel gemeten)
Nu is het wel genoeg, misschien dat ik van de oudere enkele op eBay ga verkopen.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op mei 06, 2018, 20:48:35
Ben jij gisteren op Minerant geweest Willem?
Zo te zien komt de Torberniet uit de collectie van Pierre Rosseel.
Rik Dillen had weer een ruim aanbod van radioactieve mineralen! Tegen zeer schappelijke prijzen.
Ik zal zeer binnenkort een kort verslagje maken van deze prachtige beurs van de Mineralen Kring Antwerpen.
Ik hoor van je,

groeten,
Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op mei 07, 2018, 06:28:57
Ben jij gisteren op Minerant geweest Willem?
Zo te zien komt de Torberniet uit de collectie van Pierre Rosseel.
Rik Dillen had weer een ruim aanbod van radioactieve mineralen! Tegen zeer schappelijke prijzen.
Ik zal zeer binnenkort een kort verslagje maken van deze prachtige beurs van de Mineralen Kring Antwerpen.
Ik hoor van je,

groeten,
Jacques

Hoi Jacques, ja klopt!
Ook even bij Rik gestaan en ja hoor een hoop radioactief spul voor zeer schappelijke prijzen, alleen was de kwaliteit niet zo goed (kristallen) maar ja dat is ook zeer specifiek en moeilijk te vinden.
Verder viel de beurs wat tegen, buiten wat zeer goedkope vivianite (waar ik spijtig genoeg al te veel van heb) en de radioactieve stuks was alles ofwel heel duur of gewoon niet mooi (ook wel best veel fake).
Zonde maar ja.

Gelukkig nog een berg aan mooie oversized standaarden op de kop kunnen tikken.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op mei 07, 2018, 06:41:53
Ik merk ook dat de foto's op zijn kop staan haha  ;D sorry, komt door de smartphone, niet door de straling!
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Arno van Ee op mei 08, 2018, 18:29:52
hallo allemaal!
ik vind dit een zeer interresant onderwerp. Ik heb laatst zelf een stukje francevillite gevonden wat ook onder de uranium groep valt en weet nu dat ik er wel iets voorzichtiger mee moet zijn. Ik heb zelf geen geiger dus heb geen idee wat het doet maar ik hoop dat het allemaal meevalt.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op mei 08, 2018, 19:26:23
hallo allemaal!
ik vind dit een zeer interresant onderwerp. Ik heb laatst zelf een stukje francevillite gevonden wat ook onder de uranium groep valt en weet nu dat ik er wel iets voorzichtiger mee moet zijn. Ik heb zelf geen geiger dus heb geen idee wat het doet maar ik hoop dat het allemaal meevalt.

Op zich valt het meestal wel mee, gewoon zien dat het in een doosje of dergelijke is verpakt voor de radon en verder misschien nog 1cm acryl voor een groot deel van de alpha en beta straling te stoppen.
Desondanks wordt het soms ook wel onderschat, ik merkte zelf voor het eerst dat mijn hand wat "lam" werd na een half uurtje met die mineralen in een zakje rond te lopen, ook niet slim omdat ik toen geen bescherming bij had.
Gelukkig is ons lichaam ook gemaakt om een berperkte straling te kunnen neutraliseren, zeker als je veel anti oxidanten met je voeding binnen krijgt.
Ook helpt alcoholisme maar dat raad ik niet aan, die tip kreeg ik rechtstreeks van een liquidator van de Tsjernobyl centrale (ik ken iemand die daar familie van is).
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op juni 27, 2018, 16:50:49
De grote eens van dichterbij bekeken en eens omgedraaid.
Bleken er veel mooiere kristallen onderaan te zitten.
Het meeste van die grijze pasta heb ik er af gekregen maar nog niet alles, weet iemand hoe ik dit kan verwijderen zonder de kristallen te beschadigen of zonder zelf radioactief te worden?

Zoals je kan zien is de straling langs deze kant van 16.000cpm naar 22.300cpm (of 14mS) gegaan!
Best niet onderschatten en dus alle kanten eens testen alvorens er wat te dichtbij te gaan hangen.
Voor ik deze kocht zag ik een 20-er het doosje vast nemen en er met zijn oog op 5cm afstand van kijken... wetende dat je ogen zeer gevoelig zijn voor radioactiviteit was dat dus echt niet slim.

Desondanks zijn de tinten groen echt mooi.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: John de Bruijn op juni 27, 2018, 18:51:19
Grijze pasta lost op met aceton, tinner en met sommige nagellak removers.

Zie ook dit topic: http://www.mineralsforum.eu/index.php?topic=4997.msg26240#msg26240
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op juni 27, 2018, 20:54:20
Grijze pasta lost op met aceton, tinner en met sommige nagellak removers.

Zie ook dit topic: http://www.mineralsforum.eu/index.php?topic=4997.msg26240#msg26240


En de Cuprosklodowskite lost niet op?
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: John de Bruijn op juni 27, 2018, 21:29:39
Thinner is een oplosmiddel voor lijmen en lost vele kunststoffen op. Aceton en nagellak removers zijn de mildere vorm. De rest van je vragen kan ik niet beantwoorden.

Wat is thinner en waar moet je op letten: https://www.latexrepair.nl/c-3760276/thinner/
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op juni 28, 2018, 17:22:58
Gelukt en zonder iets te beschadigen.
Was wel tricky gezien de handschoenen er niet tegen bestand zijn...
Ook alleen maar wegwerpspullen gebruikt gezien er altijd iets meer kan opgelost zijn dan de "pasta" en dat wil je niet met radioactieve bestanddelen.

Thx voor het advies
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: rekenen op juli 01, 2018, 09:46:01
Ik las in een van de berichten dat importeren uit the US duur zou zijn. Dat hoeft echt niet. Ik koop regelmatig bij in de auctions van Weinrich en laat het in een keer opsturen. Porto per item is daardoor laag. Weinrich plakt er een uit/invoer label op met de tekst: bedoeld voor collectie, heeft een wetenschappelijke waarde. Economische waarde is $25/$40 staat standaard op het label afhankelijk van de grootte. In de 10 keer dat ik een pakketje aankreeg, slechts 1 keer gezeur gehad.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: rekenen op juli 01, 2018, 12:17:22
Als laatste nog een bericht ten aanzien van het gevaarlijk zijn van deze mineralen. Denk in dit geval ook aan giftige mineralen die o.a. arsenicum bevatten zoals kankite en sainfeldite. Op alle mineralen die arseen bevatten plak ik een "doodshoofd"sticker op het Jousi doosje. Daarnaast heb ik mij de gewoonte aan geleerd, altijd mijn handen te wassen na met mineralen om te zijn gegaan. Ook het trimmen van dit soort mineralen altijd buiten doen, waarbij het trilapparaat in een doos staat.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: rekenen op juli 01, 2018, 12:18:33
trimapparaat niet tril.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Willem VD Eynde op juli 02, 2018, 20:16:27
trimapparaat niet tril.


Mbt import kan het zeker van de USA wel eens tegenvallen.
Zo al enkele keren problemen gehad.

Dan met de toxische mineralen kan je best voorzichtig zijn.
Ik heb zo alles in een afgesloten container gestopt.
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Arduino op maart 28, 2020, 10:57:44
Hallo allemaal,

Ik ben nieuw op dit forum en heb wat vragen.
Mijn interesse zijn ruwe mineralen en vind radioactieve mineralen en UV oplichtende mineralen zeer interessant en mooi maar heb daar wat vragen over.

Mag je deze als particulier ook verzamelen in Nederland hoe zit het met de wetgeving ?? En dan de grootste vraag hoe kom je aan dit soort mineralen ?

Groeten

Tom
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op maart 28, 2020, 19:19:29
Ik heb geen flauw idee hoe dat precies zit. Op beurzen worden ze gewoon aangeboden en als ik ze op verzameltochten tegen kom ben ik er ook niet vies van.
Maar dat zijn meestal hele kleine micro's en thuis houd ik altijd mijn geigerteller erbij.
Mits de juiste voorzorgsmaatregelen zie ik geen problemen.

Groetjes,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Arduino op maart 28, 2020, 22:26:17
Hoi Jacques,

Wow wat een prachtige foto WAUW

Zijn dit ook beurzen in Nederland of alleen beurzen in Belgie en Duitsland ?? Ik heb namelijk geen mogelijkheid buiten Nederland beurzen te bezoeken :-(

Zijn er hier misschien nog mensen welke iets voor overname voor mij hebben ??

Groeten

Tom
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: Robin Bakker op april 26, 2020, 22:35:13
Hoi Tom,

Ook in Nederland heb ik vaker radioactieve mineralen op beurzen gezien. Echter nooit als zodanig gekenmerkt, dus je moet wel enigszins weten waar je naar zoekt, of de verkoper vragen.

Qua wetgeving zal het een beetje een grijs gebied zijn. Die zal meer gericht zijn op gebruik van radioactieve stoffen in laboratoria, wapens, kern-centrales en dat soort dingen. Heb nog nooit gehoord dat een verzamelaar ermee in de problemen kwam. Meenemen in het vliegtuig zal misschien wel voor issues zorgen als het door alle scanners gaat ;D

Vwb overname, heb nog wel wat stukjes met Torberniet uit DR Congo over eventueel.

Groeten,
Robin
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: jacques feijen op april 30, 2020, 22:56:53
Hoi Tom,
Sorry voor mijn late reactie.

Dit mineraal kun je gewoon vinden in de Clara Groeve, Mits je een beetje geluk hebt natuurlijk.

Groetjes,

Jacques
Titel: Re: Radioactieve mineralen
Bericht door: David op mei 01, 2020, 10:33:34
Radioactieve mineralen zijn regelmatig te vinden op Nederlandse beurzen, maar vaak wel in micromountformaat. Voor grotere handstukken maak je veel meer kans op Belgische beurzen (bijv. Minerant in Antwerpen). België heeft vroeger veel mijnbouw gepleegd in Afrika (m.n. het toenmalige Congo) en in die periode is er erg veel van dit materiaal in België terechtgekomen. Neem wel altijd je geigerteller mee, regelmatig is de matrix gevaarlijker dan de secundaire kristallen die er op zitten. In de matrix zit regelmatig pure Uraniniet en dit wil je niet in huis hebben denk ik! Het is mij ooit overkomen dat ik mijn radioactieve micromounts wilde testen. Ik nam mijn doosje mee naar mijn werk waar met radioactieve isotopen werd gewerkt. Deze waren in een aparte ruimte in een kluis opgeslagen met meetapparatuur om radioactiviteit vast te stellen. Aan de buitenkant van de ruimte zat een alarmlicht. Nou je snapt hem al, ik was de ruimte nog niet eens binnengegaan en het alarm ging af met grote consternatie (en een reprimande) tot gevolg. De boosdoener bleek bij nadere bestudering een micromount van nog geen 2 cm met Cuprosklodowskiet. Deze is op zich al een behoorlijk tikker, maar de kristallen zaten in dit geval op massief Uraniniet hetgeen het alarm liet afgaan. Ik heb toen snel een geigerteller gekocht en mijn verzameling gecontroleerd. Alles wat radioactief is is nu buitenshuis in de schuur opgeslagen waar niemand komt!

Mvrgr. David