GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Auteur Topic: Herkennen van indicaties voor mineralen  (gelezen 16866 keer)

0 leden en 1 gast bekijken dit topic.

Daniel Middel

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 3070
Herkennen van indicaties voor mineralen
« Gepost op: maart 19, 2018, 09:49:02 »
In het kader van de beginnende mineralenzoeker, kunnen tips en ideeŽn hier gedeeld worden rondom het herkennen van specifieke indicaties waar mogelijk mineralen te vinden zijn. Op beurzen en lezingen presenteren we vaak reizen en locaties, maar wordt vervolgens de vraag gesteld "ja maar als je dan op zo'n berg staat, waar kijk je dan naar?". Dit topic is speciaal geopend om tips en trucs met elkaar te delen waar je op kan letten als je in een groeve, op een berg of op een halde staat, waardoor het vinden van mineralen met wat geluk gemakkelijker gaat.

Alle tips en trucs zijn welkom, zowel beginner als gevorderde, maar met de voorwaarde dat er foto's toegevoegd worden om extra meerwaarde te bieden.

Daniel Middel

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 3070
Re: Herkennen van indicaties voor mineralen
« Reactie #1 Gepost op: maart 19, 2018, 09:50:55 »
Voorbeeld van een storingszone in een wand, waar breuklijnen zijn ontstaan en het gesteente langs elkaar heen beweegt. Aan de randen (groen) ontstaat ruimte en is er mogelijk kans op mineralisatie. Een dergelijke zone is interessant om gesteente weg te breken en te zoeken naar holtes waar kristallisatie mogelijk is.

Alex

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 87
Re: Herkennen van indicaties voor mineralen
« Reactie #2 Gepost op: maart 20, 2018, 22:26:31 »
Een tijdje geleden sprak ik met Petrov.  Een geweldige tip van deze mn was om eerst google maps te gebruiken. Kijk naar rotsvormingen. Faultlijnen maar ook locaties waar bepaalde mineralen worden ontgint.

Ga dan op wandel en kijk gewoon langs de voet van de helling. Indien je indicaties van kwarts ziet, kan je het spoor omhoog volgen. Hetzelfde geldt voor rivieren. Als je op het punt komt waar je geen kwarts meer vindt, weet je dat je in de buurt bent.

En een tip van mezelf: als je een vermoeden hebt, zelfs al zie je niets, schijn eens met een zaklamp vanuit verschillende hoeken op de rots. Zo heb ik al vaak kwarts gevonden die je normaal niet ziet door groenverklzuring van afsijpelend water