GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Algemene discussie / Re: Fluoriet kappen
« Laatste bericht door Arjan Kamphuis Gepost op november 23, 2018, 00:50:07 »
Hoi Cor,

Mooi apparaat die Stihl TSA 230, kende ik nog niet.
Met nog geen 4 kg is dat een mooi handzaam dingetje voor de wat langere afstanden, auto <-> vindplaats.
Ben benieuwd hoe lang de accu mee gaat.
Ik ga hem iig zeker onthouden als een eventuele uitbreiding.

Lichtgewicht haakseslijper heb ik ook een tijdje o.a. in de Graulay gebruikt.
Kun je inderdaad een mooie aanzet mee maken voor je beitel.
Maar het meeste gebruikte ik hem thuis om de stukjes kleiner te maken.
Totdat deze kapot ging en heb ik meteen een twee Flex haakseslijpers in een koffer gekocht.
Tot op de dag nog geen spijt van, echter alleen voor thuisgebruik.

Mvg
Arjan
92
Algemene discussie / Re: Precious Opaal Bewerken - Tips?
« Laatste bericht door CorB Gepost op november 15, 2018, 17:27:50 »
Op de site van Stichting Geologische Activiteiten, www.gea-geologie.nl kan je een ibook downloaden over opalen en het bewerken van deze edelsteen. Het is gratis. Wie geen mac heeft kan het boek in pdf formaat aanvragen. Ook andere onderwerpen zijn gratis te downloaden.
93
Algemene discussie / Re: Fluoriet kappen
« Laatste bericht door CorB Gepost op november 15, 2018, 16:45:37 »
Als nieuw lid is het misschien met de deur in huis vallen maar dit is een te interessante discussie om aan voorbij te gaan. De mooiste fluoriet kristallen tref je niet aan in de dikke ader maar in de contactzone met het moedergesteente. En dat moedergesteente is natuurlijk bikkelhard. Dan is een boor met de door Leo gebruikte wiggen een goed gereedschap. Maar ook een bandslijper kan nuttig zijn. De door Arjan gebruikte Stihl is niet geschikt voor gesloten ruimtes. Zelf gebruik ik een Stihl TSA 230. Die werkt op een accu, maakt minder herrie, weegt veel minder en heeft een zaagblad van 230 mm. Het is te gebruiken met waterkoeling. Ik heb ervaring met het zoeken naar en vinden van fluoriet in de omgeving van het Weardale en Noord Spanje. Maar daar is de Stilh nog niet voor gebruikt. We is er mee gewerkt in soortgelijk moedergesteente als het harde zandsteen in Engeland en Spanje.
95
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Sri Lanka - Iemand tips?
« Laatste bericht door Frajob Gepost op november 13, 2018, 19:26:07 »
Nog een aantal foto’s en de vermoedelijke stenen(gekocht als...)
1: blauwe saffier
2: granaat
3: aquamarijn
4: waterval van 80 meter op de achtergrond
96
Algemene discussie / Re: Fluoriet kappen
« Laatste bericht door David Gepost op november 13, 2018, 16:54:01 »
Zelf gebruik ik een "lichtgewicht" slijptolletje op accu's. Ideaal om bijvoorbeeld xenolieten uit de basalt te krijgen of om net een inkeping te maken waar de beitel dieper de rots in kan (en dus de kans dat er een groter stuk vanaf komt groter). Het gewicht is ca. 2,5kg dus vergelijkbaar met een Eastwing hamer.
97
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Sri Lanka - Iemand tips?
« Laatste bericht door Kristian Egberts Gepost op november 13, 2018, 08:57:13 »
Het is al uniek dat je mineralen/edelstenen hebt mogen zoeken in Sri Lanka, geweldig! Dat hoor je niet vaak, en dan ook nog succes gehad met het pannen en vinden van deze stenen.

Maar inderdaad, die toeristen trekpleisters zullen er ook zijn, zoals die maansteen locatie. Dat is toch vaak mijn beeld van dit soort landen, waar men arm is en geld wil verdienen aan de toeristen.

Dank voor deze bijdrage!
98
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Sri Lanka - Iemand tips?
« Laatste bericht door Frajob Gepost op november 13, 2018, 08:32:24 »
Hallo iedereen!

Terug van Sri Lanka. Het was een groot avontuur. We begonnen de reis vanuit Colombo en hebben daar de trein naar de kust gepakt om een aantal dagen te surfen. Daarna met een chauffeur naar het centrum waar grotendeels van de edelstenen gevonden werden; Ratnapura. Hier verbleven we in Gem Field Rest (aanrader!) de eigenaar had vrienden met een eigen edelstenenmijn waar we een bezoekje aan mochten plegen. Hier troffen we een diepe schacht aan van ongeveer 25 meter diep waar de edelsteenhoudende modder uit werd geschept. Door hoge waterstand en niet een geschikte dag bevonden door de lokale heiligen werd er geen modder gewassen om de edelstenen bloot te leggen.
Een blijde verassing was toen de eigenaar vertelde dat hij grond kocht die afgegraven werd bij wegwerkzaamheden waar mogelijk edelstenen in zaten, en dat hij als hobby met vrienden deze grond waste. Hier heb ik een aantal manden van mogen wassen. Met succes! een kleine witte saffier (0.2 ct) en kleine stukjes spinel heb ik kunnen vinden!
De dag erna zijn we naar watervallen gegaan waar er edelsteenhoudende grind in de rivier werd afgezet. Hier kwam ik een niet Engels sprekende local tegen die afkwam op mijn goudpan die ik meehad. Samen klommen we naar de waterval toe en haalde daar grind uit spoelkommen. Hier heb ik een klein stukje cats eye gevonden!
Vervolgend wilde ik naar het gebied waar de bijzondere maansteen werd gevonden met blauwe glans in Meetiyagoda. Dit is 1 grote tourist trap. De maansteen mijnen hebben allemaal een eigen shop waar je niet weg komt na je gratis tour om iets te kopen.

Verder heb ik nog in 2 verschillende shops wat stenen gekocht. waaronder Granaat, Aquamarijn, Citrine en een blauwe saffier. Close up fotos volgen nog. Hopelijk ben ik niet te hard afgezet.

Een aantal tips voor als je edelstenen wil gaan zoeken in Sri Lanka:
- Ga in een droge periode (maart/april) dan staan de rivieren laag en zijn alle mijnen een stuk actiever.
- Ga niet mee met een georganiseerde reis naar edelsteen mijnen. Hier wordt alleen een show gegeven en proberen de eigenaren je glas te verkopen.
- Neem uitgebreid de tijd om vrienden te maken met de juiste personen die je via vrienden naar edelsteenhoudende grond kunnen brengen.

99
Algemene discussie / Re: Fluoriet kappen
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op november 13, 2018, 03:39:00 »
Toegegeven, het voorstel van Arjan biedt geweldige mogelijkheden.
Maar ik ga met zo'n slijper echt niet aan de slag in de besloten ruimten van een mijngang.
Ik ga het houden bij boren en wiggen, zoals Leo voorstelde.

Bedankt mannen voor jullie zinvolle bijdragen aan deze discussie.
Vooral omdat jullie allemaal praktijk ervaring hebben, en dat is voor mij doorslaggevend.
De foto's van Arjan geven een heel goed inzicht in deze manier van werken.

Groeten,

Jacques
100
Algemene discussie / Re: Fluoriet kappen
« Laatste bericht door Kristian Egberts Gepost op november 12, 2018, 14:54:16 »
Heel goede toelichting Arjan!

Het is zeker waarheid als je doelgericht mineralen gaat zoeken, in dit geval fluoriet, en zoveel mogelijk intact mee wil nemen, een bandenzaag of ander apparaat een goede optie is. Er zijn natuurlijk daar wel wat dingen waar je rekening mee moet houden:

- ruimte om de apparaten mee te nemen, ook de groeve of vindplaats in slepen.
- aanschafprijs.
- op sommige plekken is verboden (wordt gecontroleerd etc.)

Als die punten geen probleem zijn, zou ik het meteen doen. Ik kan me voorstellen dat locaties waar je het 'gewoon' mag gebruiken dit zeer handig is. Toch heb ik zelf nog geen apparaat om in te zetten als ik ga mineralen zoeken, maar dat heeft bijvoorbeeld te maken met het feit dat ik geen apparaat de Alpen mee in ga slepen (even de berg op ;) ) of in steengroeves waar ze verboden zijn. Maar soms zouden ze wel van pas zijn gekomen...

Alvast succes ook Jacques met deze tips, ik denk dat Arjan de meest voor de hand liggende optie geeft als je grotere stukken wil verzamelen zonder schade aan te brengen.

Groetjes,
Kristian
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]