GEA Geologie CataWiki Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum ZNLV

Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Algemene discussie / Re: Radioactieve mineralen
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op februari 05, 2018, 03:24:40 »
Weet er iemand hier misschien waar je een loden box/pig/container kan kopen?
Deze lijken moeilijk te vinden te zijn en overvliegen vanuit de USA is te duur.
92
Algemene discussie / Re: Muurbloempjes onder de mineralen
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op februari 04, 2018, 23:03:52 »
Nou Jean Pierre en Victor: dat noem ik nog eens uit de kast komen!!
Maar inderdaad, we vinden er wel trucjes op. Zo kent mijn vrouw gelukkig alle kleuren en helpt mij vaak.
Victor  : Ik heb nog nooit van Nsutiet gehoord, maar dat ziet er wel heel fraai uit. Ik heb nu wel via Mindat uitgevogeld dat het een mangaan-mineraal betreft. Alweer een extra lid van de moeilijke mangaan-familie erbij.
Een droom-paddenstoeltje!
En over paddo's gesproken:  je hebt ze ook in Fluoriet uitvoering.
Hier een Paddo die ik gevonden heb in materiaal van Pacha Limani.

Hartelijke groet,

Jacques
93
Algemene discussie / Re: Muurbloempjes onder de mineralen
« Laatste bericht door victor swan Gepost op februari 04, 2018, 20:59:18 »
Ik kan er ook van mee spreken in ben kleuren blind op lichte pastel tinten deze vormen bij mij gewoonlijk een vlak, leuk is het niet maar leert er mee omgaan maar geeft soms vervelende situatie bij natuurfotografie en bij mineralen wat de kleur betreft.
Ik geniet ook van de vormen en zoals Jacques zegt het totaal pakket en vooral duidelijk te laten zien waarover het gaat en dat zal niet altijd perfect zijn maar naar best vermogen.
Hier nog een foto van Nsutiet van Folgosinho lijkt wel een paddenstoeltje

Victor
94
Algemene discussie / Re: Muurbloempjes onder de mineralen
« Laatste bericht door Jean Pierre Pihay Gepost op februari 04, 2018, 18:46:46 »
Inderdaad een zeer mooie foto Jacques. Met zeer veel mooie kleur nuances.
Ook ik "lijd" aan kleurenblindheid en ondervind regelmatig de nadelen (of voordelen !) ervan, soms tot grote hilariteit van familie en vrienden.
Vooral het bij fotografie veel voorkomende incident "chromatische aberratie" blijkt bij mij niet te bestaan. Ondanks de herhaaldelijke opmerkingen van kameraden...ziede gij da nu ni !! En nee ik zie dat niet.  Weeral een probleem minder denk ik dan !
En ondanks deze onvolkomenheid ben ik 19 jaar tewerkgesteld geweest in een grafisch bedrijf als drukker / technieker ! Raar maar waar.
Groeten
Jean Pierre
95
Algemene discussie / Muurbloempjes onder de mineralen
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op februari 04, 2018, 17:03:21 »
Zoals met de meisjes is het ook met de mineralen!
Hoewel het natuurlijk een persoonlijke smaak betreft, zijn er ook onder de mineralen soms minder aantrekkelijke zaken te vinden.
Gelukkig ben ik het vaak niet eens met de algemene opvatting en tref juist onder de minder geliefde mineralen vaak extreem mooie zaken aan.
Ik vermoed dat mijn kleurenblindheid hier een rol in speelt.
Ruim 8% van de mannen is kleurenblind. In Nederland zijn er dat dus 680.000!!!
Met ons arme lieden wordt echter nooit rekening gehouden! Maar we schijnen daarom ook meer op structuren en zo te letten. Zo kijk ik dus ook naar de meisjes!
Ik bekijk liever het totaalplaatje dan alleen een oppervlakkig detail.

Zo heb ik iets met Goethiet. Er zijn mooie kristalvormen van bekend, maar dan alleen op micro-formaat.
Het hierbij geplaatste stuk, een scherf eigenlijk, heb ik uit de Hilarion Mijn in Griekenland. Het meet ongeveer 5 x 5 centimeter.
Maar als je het goed bekijkt, zie je pas hoe mooi het is. De kleurenrijkdom is in mijn ogen enorm! Ik vind het een van mijn droomstukjes.
Ik hoop er van jullie ook een paar te mogen zien.

Groeten,

Jacques

96
Algemene discussie / Re: Nieuw: Minerals Foundation Magazine!
« Laatste bericht door Team MF Gepost op februari 02, 2018, 12:41:41 »
Beste MF-ers,

Aangezien we iedereen die het magazine nog niet gelezen hebben erop attent willen maken hoe leuk en interessant het is, plaatsen we de komende tijd kleine snippets uit het magazine. Hier is de tweede!

Een van de auteurs, Kristian Egberts, is iemand die al jaren steengroeve Juchem bezoekt. De omgeving van Idar-Oberstein is hem bekend en hij komt daar regelmatig om mineralen te zoeken. In het Minerals Foundation Magazine heeft hij een uitgebreid artikel geschreven over het zogenaamde Ďgroene goudí: zeldzame fluoriet vondsten uit deze groeve!

Dus als je het nog niet hebt gelezen, check het magazine snel!
De link om te openen heeft iedereen met een Gold account in december via mail ontvangen.
97
Algemene discussie / Re: Radioactieve mineralen
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op januari 31, 2018, 00:40:09 »
Nog wat gerelateerde info gevonden op het net:
http://natuurtijdschriften.nl/download?type=document;docid=414352
98
Algemene discussie / Re: Radioactieve mineralen
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op januari 29, 2018, 18:29:31 »
Mooie foto's Jacques!
Ja inderdaad er wordt soms wat te paniekerig mee omgegaan maar soms ook weer te soepel.
De middenweg is ook wel moeilijk te vinden en doordat ik heb gezien wat het in extreme gevallen kan veroorzaken is het echt berekenen en risico's beperken.

Radon op zich is moeilijk te detecteren maar is in de natuur gemakkelijk te vinden.
Zoals je zegt is een gebied met rotsachtige ondergrond meer gevoelig hier voor en zal je in het oosten van BelgiŽ al best wat radon in de gemiddelde kelder terug vinden.
Volgens de ene zou het door plastiek en acryl kunnen (zelfs door 1.5cm) en volgens de andere kan het niet.
Zelf lijkt het me straf dat een gas op zich door een hermetisch afgesloten object kan maar ik loop toch een 28 jaar achter mbt een gerelateerde opleiding en kennis dus wie ben ik om daar gestaafde uitstpraken over te doen.

De bekende tests op banenen, rookmelders, mensen en andere potentiŽle "real life hazards" heb ik ook gedaan en de meeste hadden geen effect.
Misschien dat de moderne wereld toch iets meer bewust is geworden.
Desondanks ga ik in Saint Marie toch mogelijk iets aankopen, al zal ik wel de geiger mee nemen om te weten wat ik koop.
99
Algemene discussie / Re: Radioactieve mineralen
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op januari 29, 2018, 17:57:56 »
Leuk onderwerp Willem. Ik vind dat er vaak nogal paniekerig wordt omgegaan met dit thema.
Ik heb wel enkele radioactieve mineralen in mijn collectie. Maar Autuniet, Torberniet en degelijke zaken, geven natuurlijk wel wat straling af, maar op pakweg 5 centimeter van het mineraal meet ik al niets meer. Natuurlijk zitten die mineralen wel in een Jousi doosje. Radon gas gaat voor zover ik weet echt niet door mijn doosje heen. Ik heb ook een leuk stukje pekblende ( Uraniet)  in huis. Als ik dat wil meten of bekijken neem ik de doos altijd mee naar buiten. Ik houd mijn adem in, open het doosje en wacht dan enkele tellen zodat de wind eventuele radon weg kan blazen.
Ik woon in Zuid Limburg, maar ik weet dat vlak over de grens (Luik) de radon ophoping in de kelders van woonhuizen al vaak 5 tot 7 keer hoger is dan hier. Dat heeft gewoon te maken met het feit dat er meer radioactieve elementen in de bodem van WalloniŽ zitten, dan hier in de kalksteen van Zuid Limburg. Ik vind radioactieve mineralen best leuk, maar de prijzen die je ervoor moet neer leggen zijn vaak buitengewoon hoog. Honderden euro's voor een stukje van enkele centimeters vind ik buitensporig veel. Maar het is natuurlijk niet zo makkelijk om aan deze mineralen te geraken.
De meeste mensen hebben geen benul waar het over gaat. In je magnetron (Thorium), en zeker ook in je rookmelder (  Americium 241 ) , zitten zeer gevaarlijke radioactieve mineralen. Daar kan jouw stukje Torberniet echt niet tegen op!!
Ik heb gewoon een paar leuke stukjes in huis, en laat het daar ook bij. Hoewel ik wel hoop dat ik dit jaar in Frankrijk zelf wat mooie kristallen van  Salťeite te kunnen kappen.
Maar als ik naar Les Montmins ga, of naar de Clara, dan vind ik vaak ook radioactieve mineralen. Maar als je naar TsjechiŽ gaat, dan moet je altijd wel een Geigerteller bij je hebben vind ik.
Hier enkele foto's van mineralen uit mijn collectie.
Groeten,

Jacques

Foto 1  : Heinrichiet Wittichen fov=4 mm  Uv opname
Foto 2  : Torberniet   Les Montmins  fov=2 mm
Foto 3  : Torberniet   Clara Mijn   fov= 2 mm

100
Algemene discussie / Radioactieve mineralen
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op januari 29, 2018, 13:25:30 »
Even een speciaal topic namelijk radioactieve mineralen.
Ik verzamel er zelf nog geen en wellicht zal het ook nooit gebeuren (gezien mijn vrouw al genoeg van al dat zootje heeft gezien in haar geboorteland OekraÔne, haar tante is omgekomen met het Tsjernobyl drama) maar desondanks is het wel een speciale eigenschap van de natuur.

Zijn er mensen die hier reeds dergelijke mineralen verzamelen of in hun collectie hebben?

Even geleden zag ik wat torberniet op een beurs en dat had echt een prachtige kristalvorming samen met een kleur die een mix leek van dioptaas en smaragd.
Uiteraard is het best gevaarlijk en is het houden van dergelijke mineralen moeilijk.
Er is uiteraard de straling op zich, waarvan vooral beta en gamma moeilijker af te schermen zijn maar velen vergeten ook de radon gas die vrij komt uit uranium houdende mineralen.
Vooral de radon houdt mij voorlopig tegen om torbeniet of autuniet aan te schaffen gezien de straling af te schermen is met lood en alumiumfolie maar het radon zou door plastiek en acryl gaan dus dat wil ik niet in huis.

Zelf heb ik alles in mijn collectie reeds getest met de veel voorkomende GMC-320 plus gezien er soms wat titaniet, heliodor, bariet, muscoviet en UV reactieve mineralen beperkte sporen kunnen hebben van radioactiviteit.
Tot dusver niet veel van sporen gevonden enkel een lichte verhoging bij muscoviet met saffier (zie foto) maar niets bijzonders, was amper een piek van 0.32μSv/u (0.12 achtergrond) en 46cpm (20 achtergrond) voor 200 gram muscoviet met saffier.

Benieuwd wie hier een energieke collectie heeft.
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]