GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door John de Bruijn Gepost op juli 19, 2019, 09:33:00 »
Prachtig verhaal Jacques. Was weer lekker genieten, bedankt daarvoor!
Ook alle lof voor Felix :D
2
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door Kristian Egberts Gepost op juli 19, 2019, 08:24:19 »
Jacques,

Aanvullend op mijn vorige tekst: nogmaals top verslag en dat je Landelies zo positief hebt ervaren.
Zeker ook leuk dat Felix kon laten zien hoe Landelies is, waar je op let tijdens het zoeken daar en welke plekjes interessant zijn.
En dan ook nog alle andere mineralenzoekers die zoveel leuks hebben gevonden en zo enthousiast zijn.

In 1 woord geweldig!
3
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 18, 2019, 02:10:17 »
Twee dagen later krijg ik een mailtje van Calice.  Zij hebben hun vondsten schoon gemaakt en gewassen en…kijk zelf maar.

Ik heb hier werkelijk niets meer aan toe te voegen.
Ik wil alleen maar zeggen : probeer het zelf ook een keertje.
Ik weet zeker dat je het een prachtige ervaring zult vinden.
Ik ga in ieder geval nog een keer terug…en wel dit jaar!

Dat was het voor deze keer.
Hartelijke groet,
Jacques Feijen


Foto 1 : De totale buit van Calice en Abbey!!
Foto 2 : Het grootste stuk uit de geopende holte!
4
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 18, 2019, 02:07:14 »
Het moge duidelijk zijn dat zij hier in de toekomst nog wel vaker zullen aantreden!  En eerlijk gezegd…ik heb mij erg geamuseerd, ik neem geen kristalletje mee naar huis…maar ik kom beslist dit jaar weer terug! Als de groeve weer actief is…en als de GROTE JONGENS op mij wachten!!
De twee dames hebben meer dan twee volle emmers verzameld en in gepakt.
Samen wandelen wij, moe maar zeer tevreden, weer naar buiten en nemen afscheid. Abbey vertelt mij dat zij volgend weekend gaan zoeken in de Juchem en dat zij er nu al heel veel zin in hebben.  Wij wensen hen veel geluk en zijn blij dat er weer twee geestdriftige mineralenzoeksters zijn bij gekomen.
Als wij later aanschuiven bij de barbecue krijg ik het grote stuk te zien wat uit de holte is gekomen die door Yules is ontdekt en door Felix is open gemaakt.
Zij heeft het stuk al schoon gemaakt met water en ik moet zeggen…Waaah!!
Hier de foto van het mooie stuk na de wasbeurt. Ruim 30 centimeter groot.

Foto 1 : Het grote stuk van Yules.
5
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 18, 2019, 02:03:50 »
Als ik aan de beurt ben zie ik vrij grote kristallen zitten, maar het is moeilijk de vondst te beoordelen, omdat de kristallen bedekt zijn met leemafzettingen.
Maar het ziet er wel veel belovend uit!

Andrea heeft ook niet stil gezeten en toont mij een prachtig kristal op matrix.
Ongeveer 5 centimeter schat ik. Zij vertelt mij dat zij liever een klein, handzaam stuk heeft dan een grote plaat vol met Calcieten in haar vitrine. Ik begrijp wat zij bedoelt!
Even later wordt mij nog een mooi stuk getoond. Op een plaat van 30 centimeter zitten prachtige dubbeleinders.  De kristallen zijn redelijk groot en werkelijk subliem uitgekristalliseerd.  Zeker de moeite waard om mee te nemen, alleen moet de flex er nog een flink stuk overtollige matrix van af zien te krijgen.

Maar ik moet weer met mijn dames aan de slag.  De kleine spleet blijkt inderdaad door te lopen en na flink wat breekwerk toont zich een prachtige holte.

De hele wand is bekleed met vrij grote Calcietkristallen die mij eerlijk gezegd doen denken aan hele grote Groentjes!  Het ziet er prachtig uit. Ook Felix komt kijken.
Hij probeert ons aan het verstand te krijgen dat de grote plaat met de mooie Calcietkristallen bijna niet te bergen is. Ik ben eigenwijs en probeer het toch even. Maar reeds enkele klappen op de platte beitel zorgen ervoor dat verschillende kristallen gewoon van de wand springen. Blijkbaar kun je hier alleen met een grote flex nog iets bereiken, maar dan moet je er wel bij kunnen.

Gelukkig valt er nog veel te verzamelen. En dat doen wij met veel enthousiasme.
Er liggen veel losse kristallen tussen de leem, maar die gaan gewoon mee naar Brabant. Ook halen we hele mooie handstukjes uit de holte die er na een flinke wasbeurt beslist heel mooi zullen uit zien.
Wij beleven veel plezier aan het bergen van de kristallen uit de holte. Niet dat het nou perse stukken zijn van 20 of 30 centimeter, maar het gevoel van een leuke vondst is er zeker wel!
Ondertussen is het al half vijf geworden! Wat vliegt de tijd! Onze vriendinnen uit Bremen vertrekken uit de groeve en verwachten Felix en mij nog voor een barbecue bij hun gehuurde campinghuis. Daar zeggen wij geen nee tegen!
Ook Felix en ik beginnen op te breken, want om vijf uur sluiten de poorten.
Abbey en Calice zijn nog helemaal in de ban van hun mooie vondsten en weten zich slechts met grote moeite los te rukken van hun vindplaats.

Foto 1 : Dubbeleinders.
Foto 2 : Het openen van de holte.
Foto 3 : Wand met grote Calcietkristallen.
Foto 4 : Tijd om te vertrekken.

6
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 18, 2019, 01:56:45 »
En dan hoor ik Brabants weerklinken.  Daar verschijnen Calice en Abbey.           Zij hebben wat kleine stukjes gevonden die zij mij laten zien. Ze zijn er zelf wel gelukkig mee, maar ik troon hen onmiddellijk mee naar de verschillende, veel betere en grotere stukken die hier rond slingeren.
Ik verzoek hen mee te nemen wat zij willen hebben, maar ze zijn een beetje bedeesd. Dus ik dring wat aan en hun stukjes worden snel uitgebreid met veel mooiere  en grotere stukken.
Dan valt het oog van Calice op een kleine ruimte tussen de kalksteen. Abbey slaakt een kreet en ik merk dat zij beiden erg opgewonden zijn.  Dus ik ga ook even kijken, en warempel, daar zit inderdaad een leuke holte. Zo te zien loopt die spleet nog een heel stuk door. Wie weet hebben ze prijs!

En dan gebeurt er iets raars. Met mij tenminste. Ik grijp de mooie breekstang van titanium en biedt aan wat mee te helpen. Het lukt ons samen een flink stuk van de wand weg te breken. Pas nu blijkt hoe handig een dergelijke stang hier is.  Je kunt veel meer kracht zetten en vrij makkelijk grote stukken uit de wand breken. Op deze manier is ook de kans heel klein dat de kristallen kapot gaan.
Tussen door probeer ik met een zware hamer en een platte beitel ook materiaal weg te breken. Maar dan bemerk je pas dat je veel eerder kristallen beschadigd.  Of dat ze van de wand afspringen.
Hoewel de eerste vondsten uit de kleine holte leuk te noemen zijn, houdt het niet echt over. Maar de spleet loopt nog een  stuk door, dus wij beginnen weer een flinke brok materiaal te verwijderen.
Ondertussen is Felix flink in de weer geweest en hij heeft de spleet met veel moeite en zweet weten te openen.

Maar hij heeft nog veel materiaal te verwijderen en gaat weer duchtig aan de slag. Na een flinke tijd bemerk ik dat er enige opwinding ontstaat en weldra heeft iedereen zich rond de opening verzameld die Felix heeft weten te creëren.

Felix wordt werkelijk omringd door vrouwen, en dat in deze meestal typische mannelijke omgeving!! Werkelijk uniek omdat te mogen meemaken!
Iedereen neemt om de beurt een kijkje en ook Abbey en Calice worden uitgenodigd om een blik in het ontstane gat te werpen.


Foto 1 : Abbey en Calice ontdekken ook een holte.
Foto 2 : Felix bij het openen van de spleet.
Foto 3 : Het vrouwenteam van Felix!
Foto 4 : Abbey en Calice werpen een blik in de nieuwe holte.
7
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 18, 2019, 01:51:33 »
Ik daal af naar het stuk waar Felix en de dames bezig zijn.  Er wordt hard gezocht en er zijn al mooie stukken geborgen. Ik speur wat rond en zie inderdaad aardige handstukken liggen. Maar nogmaals, ik wil alleen maar perfecte zaken.  Een enkel beschadigd kristal in het midden van een handstuk bederft voor mij het hele plaatje.  Plotsklaps hoor ik wat opgewonden geluiden. Blijkbaar heeft Yules een mooie spleet gevonden. Alleen zit die spleet nog wel opgeborgen achter een flinke hoeveelheid keihard kalkgesteente.
Felix is een heer en dus begint hij met het zware voorbereidende werk. Pas nu zie ik hoe belangrijk hier een goede breekstang is. Zelfs veel belangrijker dan een zware hamer en beitels.  Terwijl Felix zucht en kreunt, gaan de anderen door met het afzoeken van de overal rond liggende grote blokken.   Er worden mij enkele mooie stukken getoond.

Zelf neus ik ook wat rond en ik vind een blok met een prachtige koraal er in.
Wie hem hebben wil die moet hem maar gaan halen. Hij ligt er gewoon nog.

Ik vind nog een stuk met mooi geel gekleurde, onbeschadigde,  kristallen er op. Ik leg het voorzichtig op een blok voor als iemand anders er misschien belangstelling voor heeft.

Foto 1 : Yules en Felix onderzoeken een nieuwe spleet.
Foto 2 : Een van de gevonden stukken.
Foto 3 : Koraal.
Foto 4 : Gele calciet.
8
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 16, 2019, 23:05:20 »
Even later hoor ik hamers weerklinken en ik zie de rugzakken van een deel van de groep liggen. Het blijkt dat zij allemaal al flink aan het zoeken zijn. Als ik over de wand naar beneden tuur zie ik Lumisi en Felix aan het zoeken.

Felix heeft mij verteld dat ik hier zeker wel mooie kristallen kan vinden. Hij wijst mij een gigantisch rotsblok aan waar de bovenkant helemaal vol zit met Calcietkristallen. Ik schat dat deze groep zeker een plaat van één vierkante meter bedekken. Maar ja, krijg dat er maar eens heel uit met alleen een hamer en een beitel!

Als ik een beetje inzoem op het grote blok zie ik pas dat de kristallen inderdaad mooi zijn gevormd en een flinke maat hebben. Maar het zal toch bij de foto moeten blijven, die in ieder geval veel minder plaats in neemt.

Foto 1 : Lumisi aan het werk.
Foto 2 : Een blok bedekt met Calcieten van ruim één vierkante meter!
Foto 3 : Calcieten van het grote blok.
9
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 16, 2019, 22:47:44 »
Even later worden wij hartelijk begroet en omhelst door de vier dames uit Bremen. Zij zijn allemaal werkzaam op de Universiteit op de afdeling Geologie. Valeria is vorig jaar gepromoveerd op een onderzoek naar Mulliet. Een piepklein maar zeer mooi kristal wat wij soms in de Eifel kunnen aantreffen. Het blijkt dat dit mineraal een zeer grote rol speelt in de vervaardiging van hoge kwaliteit keramiek. Niet alleen voor het maken van mooie beelden, maar vooral van groot economisch belang voor het vervaardigen van kopjes, schoteltjes en borden. Daarvan zijn er heel wat miljarden per jaar van nodig, dus je begrijpt dan veel beter het enorme economische belang hiervan.

Maar Valeria houdt van groot en dus gaat zij graag met haar vriendinnen op jacht in Wallonië op grote Calcieten en Barieten. Lompret dus.   Later die avond, bij een gezellige barbecue, laat Valeria mij een aantal foto’s zien van haar vondsten uit Waalse groeves. Veel van de Calcieten  blijken gevoelig te zijn voor Ultra Violette belichting. Thuis heeft zij van een wijnkistje een Uv-kast gemaakt met aan de bovenkant enkele kwaliteitslampen. Tot mijn verwondering zie ik hoe mooi deze mineralen soms kleuren. Vooral Calciet heeft een fantastische rode kleur, die natuurlijk ook in diverse variaties aan de dag komen. Goed om te onthouden voor de volgende keer. Lang geleden heb ik in groeve Beez ook Calcieten verzameld, waarvan sommigen  heel gevoelig bleken voor een simpele Black Light (lange golf Uv). En het voordeel van Uv-mineralen is dat zij er heel vaak niet mooi uitzien…maar eenmaal badend in Uv-licht…oh la la! Hierbij een van de foto’s die Valerie mij heeft laten zien van een van haar Calciet vondsten uit Landelies!  Is het geen bjoetie ???

Felix en de dames besluiten verder te gaan naar de plaats die Felix kent en waar we zeker grote en mooie Calcieten zullen kunnen vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik naar Landelies ben gekomen om het zelf eens te ervaren. Ik herinner mij in ieder geval nog hoe Felix hier drie jaar geleden een geode vond die achteraf bijna drie meter diep was met een doorsnede van ruim één meter. En gevuld met knoeperds van kristallen. Ik heb onlangs nog enkele daarvan mogen bewonderen in de collectie van Leo Engelen. Werkelijk museumstufen!! Maar dat verhaal van die grote Calcieten zal maar eens in de drie jaar uitkomen. Ik heb in ieder geval mijn hamers en beitels en breekstang nog niet aangeraakt. Ik blijf nog even zitten om mijn boterhammetje op te eten, als ik plots een hoop gegil en gelach hoor. Zo’n 50 meter verder op zie ik plotsklaps grote wolken van fijne waternevel over de groep van Felix neerdalen. Het blijkt dat zij onbewust een elektronisch oog zijn gepasseerd  waardoor zij een wasinstallatie geactiveerd hebben voor vrachtauto’s. Heel erg komisch!!

Nadat ik wat water heb gedronken en mijn boterham heb genuttigd, besluit ik de groep te volgen. Nadat ik de wasinstallatie ben gepasseerd, die ik natuurlijk even heb geactiveerd voor de foto, krijg ik een mooi uitzicht over het deel van de groeve wat vóór de tunnel ligt.  Felix heeft mij al verteld dat zij hier dikwijls mooie kristallen hebben gevonden. In dit deel van de groeve wordt soms ook gesprongen en dan komen er vaak heel mooie vondsten aan het daglicht.

Foto 1 : Mulliet  Wannenköpfe  fov=2 mm  Coll. To&Harie Paulsen  Foto Jacques Feijen
Foto 2 : Uv foto van Calciet Landelies door Valeria.
Foto 3 : De wasinstallatie!
Foto 4 : Foto van bovenaf van een deel van de groeve vóór de tunnel.
10
Algemene discussie / Re: Verslag kaptocht Landelies
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op juli 16, 2019, 22:09:49 »
Zij blijken uit het midden van Nederland te komen. Gelukkig houdt iedereen zich wel aan de regels : gele of oranje hesjes en beschermende helmen op het hoofd. Sommigen dragen ook beschermbrillen. Zeker heel verstandig want een splinter gesteente in je oog is geen lolletje! Ik ben een brildrager, en de moderne brillen bestaan uit laagjes glas en plastic, dus beschermen ook goed tegen steensplinters.
Een van die mannen, ene Pieter uit Delft, beklimt even later een steile, maar zeker niet ongevaarlijke wand. Gelukkig grijpt Felix in, want hij let altijd op gevaarlijke situaties. Pieter is het met hem eens dat deze kleine wand toch vrij gevaarlijk is, maar hij heeft een mooie holte halverwege de wand gezien.  Waar hebben wij dit verhaal al eerder gehoord?  Gelukkig is hij het met ons eens dat het beter is eerst een hoop losse stenen aan de bovenkant te verwijderen.

Samen met Felix gaat hij aan het werk met breekijzers, en al spoedig storten er flinke rotsblokken naar beneden. Na een goed kwartier werken is de wand een stuk veiliger en kan Pieter een kijkje gaan nemen bij zijn holte. Ik zelf heb ondertussen al twee flinke holtes laag in de wand onderzocht, maar die bevatten alleen maar lucht.

Felix besluit dat het niet de moeite loont om hier verder te zoeken, want er is volgens hem niets te vinden wat de moeite van het meenemen waard is.
Maar hij weet in deze groeve nog wel een plaatsje waar onze kans op grote kristallen veel beter is. Nou het zal mij benieuwen. Wel vind ik het opvallend dat Felix steeds een blik in de richting van de tunnel werpt. Ik weet dat hij zijn groepje geologische vriendinnen uit Bremen verwacht, maar toch oogt hij een beetje meer dan nerveus.
Wij wandelen  verder en lopen twee dames tegen het lijf. Het blijken Abbey en Calice te zijn uit Waalwijk en Helmond. Echte Brabo’s dus!  Abbey vertelt mij dat zij op zoek zijn naar edelstenen.  Die willen zij nu echt zelf zien te vinden.   Ik vertel haar dat Calcieten niet tot de edelstenen worden gerekend, omdat ze veel te zacht zijn om te verwerken tot sieraad. Maar het wordt al snel duidelijk dat dat de pret niet mag drukken. Zij vinden zichzelf nog maar beginners en het blijkt dat Calice voor de eerste keer op mineralen zoektocht gaat. Abbey vertelt mij dat zij van kinds af aan al in de ban was van mineralen. ‘Ik gaf nooit veel om naar de kroeg gaan of wat anders. Ik wilde graag zelf mineralen zoeken en vinden. Maar de meeste mensen begrijpen dat niet’. Nou, dat verhaal kennen wij allemaal wel een beetje. Als je kijkt hoeveel mensen daadwerkelijk mineralen gaan zoeken en verzamelen, dan zijn wij een echte minderheidsgroep op deze Aardkloot.  Wij vertellen hen dat wij een andere plaats gaan opzoeken, omdat de vondsten achter in de groeve tegen vallen. Zij lopen toch verder de groeve in en wij wensen hen het allerbeste.
Onderweg richting tunnel hoor ik het geluid van een machine. Ik kijk over de wand en zie een man bezig met een flex op accu. Daarmee maakt hij flinke gleuven in het harde kalkgesteente. Daarna kan hij  veel makkelijker zijn beitels in het harde gesteente drijven. Wij hebben een tijdje  geleden deze techniek al besproken bij Minerals Foundation, maar hier zie ik inderdaad dat dit hulpmiddel goed van pas kan komen. Tot nu toe weet ik dat alleen Arjan met deze machine werkt, maar die is dan ook wel een heel stuk groter dan die van deze mineralenzoeker.

Na een tijdje flink doorstappen bereiken wij de tunnel en gaan er door heen. Aan de andere kant gekomen begint zowaar de zon te schijnen. Misschien maar voor even, maar het is een goed voorteken. Wij lopen terug richting fabriekspoort en nemen een andere weg die naar boven in de groeve leidt. Het is wel verdraaid steil en na een tijdje besluit ik even een korte pauze te houden om de kuiten wat rust te geven. Ik merk toch wel dat ik 70 jaar geworden ben, dus dat omhoog huppelen kan ik wel vergeten. Felix en ik pauzeren even bij een groot rotsblok, waar we wat drinken en ik grijp de gelegenheid aan even in een boterhammetje te bijten.
Mijn blik dwaalt richting fabriek waar het zonnetje nog door het wolkendek schijnt en dan…warempel!  Daar verschijnen onze goede kennissen uit de Clara. Het zijn de vier dames waar Felix al de hele ochtend nerveus op zat te wachten.  Zij zien ons van verre en zwaaien al naar ons!


Foto 1 : Felix boven, Pieter halverwege de instabiele wand.
Foto 2 : Felix en Pieter aan het werk.
Foto 3 : Man met flex aan het werk.
Foto 4 : Het vrouwenteam van Felix!
Pagina's: [1] 2 3 ... 10