GEA Geologie CataWiki Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum ZNLV

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Chalcantiet probleem
« Laatste bericht door p_slootweg Gepost op oktober 18, 2017, 17:54:54 »
Precies wat Niels zegt. Te droog bewaren en het slaat wit uit, te nat bewaren en de kristallen "smelten". Lastig spul chalcantiet. Je kan het beter vermijden in een vitrinekast of eventueel luchtdicht verpakt tentoon stellen.
2
Determinatie / Re: Onbekend, hoog fluoricerend en fosforescerend
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op oktober 17, 2017, 22:13:10 »
Hoi Jacques,

Ja dat is het probleem, het stukje komt van Wim maar die weet ook niet wat het is haha.
Als een kenner het niet weet dan zit ik al helemaal met een probleem want ik ben een leek in dit spectrum van mineralen verzamelen.
Die collectie is ook maar zeer beperkt tot wat benitoite, afganiet, willemiet en ja het meeste dat bij Wim te koop is (of dat ik al had en toevallig ook bleek op te lichten onder SW of LW uv licht).

Deze eigenschap is echt wel bijzonder.
Ik heb enkele stukjes Willemiet en één daar van heeft een fragment dat max 10 seconden blijft oplichten (inderdaad fosforescentie, had het in de titel staan maar wou niet opnieuw struikelen over de rare opbouw van dit woord haha) maar  maar dit agaat achtige stukje blijft letterlijk uren oplichten, hoe dichter je het bij de UV lamp houdt voor enkele seconden, hoe meer het oplicht de eerste seconden.
Je zou haast denken dat het synthetisch of behandeld is maar gezien het van Wim komt en er natuurlijk uit ziet lijkt het me wel legitiem.

Ik heb er net een kort filmpje van gemaakt:
https://www.youtube.com/watch?v=qUYlwSxtVck
3
Determinatie / Re: Onbekend, hoog fluoricerend en fosforescerend
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op oktober 17, 2017, 19:20:42 »
Hoi Willem,

Dat is inderdaad een apart stukje. Dit verschijnsel heet trouwens Fosforescentie. Dat betekent dat een mineraal of een andere stof na belicht te zijn geweest nog een tijdlang blijft nagloeien in het donker.
Wim Bruinis in Nederland is hierin zeker thuis, maar ik ben ook al vele jaren lang lid van de Mineralen Kring Antwerpen.
Daar maak ik deel uit van de werkgroep Fluorescentie, in de hoop daar iets van op te steken.
Je moet zeker deze tip navolgen :
   Werkgroep Fluorescentie     fluo.mineralogie.be
Axel Emmermann is de voorzitter en een van de grootste deskundigen op dit gebied in Europa. Hij beschikt ook over apparatuur om stukken mineraal te meten op eigenschappen die het kleurspectrum veroorzaken in mineralen bij Fluorescentie of Fosforescentie.
Zover ik weet is hij altijd bereid om jouw stuk door te meten en de geheimen  ervan te verklaren. Kijk aub even op zijn website en neem eens contact met hem op. Dit Fosforescentie-verschijnsel is bijzonder apart te noemen, en zeker de moeite van het onderzoeken waard. Ik neem tenminste aan dat het geen stuk is van een Mariabeeldje uit Lourdes wat ik in mijn jeugd thuis had. Dat gaf ook aardig licht in het donker!

Ik hoor van je,
Hartelijke groet,

Jacques
Foto Axel Emmermann in zijn Fluotent aan het meten.
4
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Acryl voetjes/sokkels
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op oktober 17, 2017, 19:13:21 »
Bedankt voor de tips!
Ik heb de website al half doorzocht maar de sokkeltjes vind ik niet, die doosjes en kit wel.
Mijn Duits is ook beperkt tot: schnitzel und bratwurst mit kartoffeln...
5
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Acryl voetjes/sokkels
« Laatste bericht door Daniel Middel Gepost op oktober 17, 2017, 15:50:28 »
Mikon inderdaad ook goede ervaring mee. Ik bestel er zelf de standaardjes en sinds kort ook de zogenaamde Jousi doosjes met wit of zwarte bodem. De kneedbare kit hebben ze ook, ookwel putty genoemd.
6
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Acryl voetjes/sokkels
« Laatste bericht door Kristian Egberts Gepost op oktober 17, 2017, 15:09:46 »
Beste Willem,

Ik bestel altijd in Duitsland al mijn artikelen! Scheelt veel geld met Nederland en ook wel een ruime keuze.
Voorbeeld van waar ik mijn artikelen koop is Mikon.

Groetjes,
Kristian
7
Voor de beginnende mineralen zoeker / Acryl voetjes/sokkels
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op oktober 17, 2017, 15:04:57 »
Hoi iedereen,
Gezien mijn collectie wat groter geworden is dan verwacht (wel allemaal miniature of cabinet formaten) en ik meer bezig was met zoeken dan mooi displayen wil ik daar wel iets aan doen.
Er zijn prachtige voorbeelden hier op het forum en die richting wil ik wel uit gaan.
Voorlopig kan ik alles nog uit elkaar houden maar het ziet er ook heel slordig uit, wat wel wat afbreuk doet van de mineralen zelf.

Bijgevolg ben ik op zoek naar deze voetjes, sokkels of hoe ze ook allemaal genoemd worden.
Wat zijn zoal de plaatsen waar jullie deze halen?
Ook misschien de kneedbare kit die meestal wordt gebruikt, ik heb er nog een beetje van liggen maar het meeste is ook al op.

Alvast bedankt.
8
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Chalcantiet probleem
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op oktober 17, 2017, 14:46:02 »
Hoi,
Wat de andere heren zeggen klopt.
Je ziet vaak de super heldere en vlakke kristallen (heel rechte uiteinden), deze zijn altijd vals en zelf gemaakt met kopersulfaat.
Zelfs op beurzen zie je ze vaak, meestal met origine Polen, geen idee waarom maar wellicht zit het vrij verhandelen en de goedkopere lokale prijs van stoffen zoals kopersulfaat er voor iets tussen.

De foto die ik heb toegevoegd is hoe natuurlijke chalcantiet er uit ziet.
Zelf heb ik dit vrij groot stuk gekocht van een Amerikaanse verzamelaar (9cm breed van Planet Mine, zou al 30 jaar in zijn collectie gezeten hebben).
Het bewaren er van is moeilijk gezien het een heel fragiel mineraal is.
Altijd uit zonlicht bewaren, op een plaats die niet heel temperatuur schommelend is en liefst niet al te vochtig is.
Uiteindelijk gaan de kleuren toch een beetje weg gaan en kan het zeer licht uit slaan, wat je dan moet doen is er voorzichtig mineraal olie op gieten.
Niet te veel maar een beetje, dit zal de chalcantiet niet oplossen zoals gewoon water maar gaat de kristallen wel voldoende hydrateren zodat ze hecht blijven.
Raar hoe dat werkt en geen idee waarom maar deze info komt van iemand die zelf chalcantiet verzamelt voor 40 jaar en vlakbij de Planet mine zelf woont, ik heb het geprobeerd en het lijkt heel goed te werken.
Gezien het ook best ongezond is om in je lichaam te krijgen is het best om dit voorzichtig te hanteren en op te bergen in een gesloten doosje (zowel veilig van stof als veilig voor jezelf).
9
Determinatie / Onbekend, hoog fluoricerend en fosforescerend
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op oktober 17, 2017, 11:14:40 »
Hoi allen,
Dit is echt iets eigenaardigs...
Het zat als sample bij wat werneriet en aragoniet die ik had besteld maar ook de verkoper weet niet wat het is.
Het heeft wat weg van een soort geel-groene agaat en het fluoriceerd enkel met lange golf UV licht, waarna het tot een uur lang licht blijft geven.
Ook door zonlicht blijft het uren lang (veel) licht geven in het donker.
Geen idee wat het is en kan er ook niets van terugvinden.

Het stukje is heel klein dus hoge kwaliteits foto's heb ik niet.
10
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Chalcantiet probleem
« Laatste bericht door Niels Brouwer Gepost op oktober 17, 2017, 09:50:36 »
Mooi dat je dit forum hebt gevonden om alsnog je vraag te kunnen stellen.

Het klopt inderdaad wat Jacques zegt, chalcanthiet komt relatief weinig voor in de natuur en de kristallen die op de foto's staan zijn door mensen gegroeid. Ondanks dat zijn de twee stukken op de tweede foto's wel erg mooi van kleur en vorm, dus ik kan me goed voorstellen dat je wil voorkomen dat daarbij hetzelfde probleem optreedt.

Het verhaal over water zit net even wat anders. Chalcanthiet lost erg makkelijk op in water, dus daarom moet je het nooit met water schoonmaken, dan hou je alleen wat blauw water over. In de kristallen zelf zit echter ook water opgesloten in het kristalrooster, zogenaamd kristalwater. Pure kopersulfaat is namelijk spierwit, maar dankzij het water krijgt het zijn mooie intens blauwe kleur. Als het in een te droge omgeving wordt bewaard of te warm wordt verdwijnt langzamerhand het water uit het kristal en verliest het zijn kleur. Het is dus zeker niet handig om het té droog te bewaren, maar het blijft lastig om de omstandigheden precies goed te krijgen.

Je kunt eventueel proberen om het vervaagde stuk een tijdje een plekje in de badkamer te geven waar er vochtige lucht bij kan komen, maar zeker niet in direct contact met water of condensatie. Mogelijk komt de kleur dan weer wat terug omdat het water opneemt uit de vochtige lucht.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10