GEA Geologie CataWiki Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum ZNLV

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene discussie / Re: Waar zijn leuke pegmatite in duitsland
« Laatste bericht door Alecander s Gepost op december 16, 2018, 19:05:26 »
Bedankt jongens.
Wij hebben besloten om naar Beieren te gaan.
Cjechie grens.
Onze 1e stop is 13 km van regen.
Wens ons maar succes...
Haha...
2
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door Lemurian Gepost op december 13, 2018, 10:15:01 »
@ Rolf; Ik heb vaak van lokale handelaren gehoord dat als zij hun opaal inkopen ze het afraden om opaal bewaard in water te kopen, gezien die puur in het water bewaard worden om ze meer glanzend en waardevol te laten lijken en dat ze door het absorberen van het water ook meer gewicht krijgen (dus een slim verkoop truckje dat sterk wordt afgeraden door de kenners in mijn omstreken en gaven mij ook als tip mee opaal alleen te kopen als het niet in water wordt tentoonsteld. Dan kan het namelijk jaren duren voor het zonder barsten is opgedroogd en dan maar afwachten of de glans er op is of het maar doffe niet glanzende stukken zijn die ze dus in water bewaren on ze zogenaamd gepolijst te laten lijken en er meer voor te verdienen). Zelf opaal zoeken zou ik ook heel graag willen in bijvoorbeeld Lightning Ridge en Coober Pedy. Maar als ik zo zoek voor landkaart en fieldmap info krijg ik vaak de melding erbij dat het niet is toegestaan als buitenlander er te zoeken en er hoge straffen voor blijken te zijn. Maar dat schrikt mij niet zo af want hoe kan het anders zo makkelijk in Nederland terecht komen?  ;)

@ Peter; Dankjewel voor de heldere info. Ik kan zo wat gaten vullen van mijn ontbrekende kennis. Meeste wist ik van Ethiopische opaal al dat het blijft plakken aan de tong en dat het inderdaad hydrofaan is. Australische opaal daarentegen is minder absorberend uit mijn testen is dat ook opgevallen. Het enige wat ik ook zo apart vindt is dat er tegenwoordig zoveel soorten opaal bij zijn gekomen. Onder mijn ogen is opaal met kleurenspel gewoon de klasse Precious Opaal. Alles wat geen kleurenspel bevat valt bij mij onder de common klasse en is daarom ook vaak extreem goedkoop te krijgen. (Kijk maar naar groene opaal bijvoorbeeld. Die bevat zelfs kristal geodes en dergelijke. Maar is wel net als alle opaal deels hydrofaan net als Australische opaal alleen dan veel minder dan de opaal uit EthiopiŽ.)

Hartelijk bedankt voor de hulp en info zover. Ik zal ook uit ervaring langzaam te weten komen wat de beste zorg is om gewoon wat testen voort te zetten. Daar hou ik wel van op de hoogte voor de andere die ook geÔnteresseerd zijn in allen omtrent opaal en ervaringen. Opaal slijpen durf ik nog niet. Het enige wat ik doe is met een microfiber doekje de stenen van vet en stof helpen en af en toe het condens bakje bijvullen als die leeg is om ze stabiel te houden zonder dat ze letterlijk in het water liggen. Want ze zijn gewoon droog als ik ze onder het glas vandaan haal.

Met vriendelijke groet,
Lemurian
3
Algemene discussie / Re: Waar zijn leuke pegmatite in duitsland
« Laatste bericht door p_slootweg Gepost op december 12, 2018, 16:46:49 »
Wat Jaques zegt. Pegmatieten komen algemeen voor. Hoog ontwikkelde zeldzame aarden pegmatieten met de zo geliefde toermalijn, topaas en beryl kristallen zijn echter heel zeldzaam. Ook in Duitsland.
4
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door p_slootweg Gepost op december 12, 2018, 16:38:09 »
Hi Lemurian,

Het kan mij voorstellen dat het verwarrend is. Opaal is een lastige steen. De naam opaal lijkt te slaan op 1 soort maar in feite is het soms amorf en soms gedeeltelijk gekristalliseerd. Er bestaan diverse soorten die worden ingedeeld in 4 soorten naar de mate van kristallisatie en het al dan niet voorkomen van Cristobaliet of Tridymiet in de kristalstructuur.

Daarbij is ook het watergehalte van belang. De ďnormaleĒ Australische opaal en de ďnieuweĒ Ethiopische opaal, die ook wel hydrofaan-opaal wordt genoemd, door het hoge watergehalte, reageren anders. Hierdoor kan het zijn dat de ene opaal zijn kleur behoud en de andere juist zijn kleur verliest in water. Het goede nieuws is dat opalen die hun kleur verliezen in water weer op kleur komen wanneer zij uitdrogen. Dit kan enkele uren tot weken duren.

De 4 opaalvariante die worden onderscheidden zijn:

- Opal-CT: bevat Cristobaliet-Tridymiet
- Opal-C: bevat Cristobaliet
- Opal-AG: amorf (Amorfe-Gel) (Dicht op elkaar gepakte silica bolletjes creeeren een interferentie waardoor het kleurenspel van edele opaal ontstaat).
- Opal-AN: amorf (Amorf Netwerk)= Hyaliet.

Het is lastig om bovenstaande soorten visueel van elkaar te onderscheidden als het kleurenspel ontbreekt.

In de regel wordt Australische opaal in water bewaard om het kleurenspel te behouden. De Ethiopische dient juist droog bewaard te worden omdat het kleurenspel kan verdwijnen. Het nadeel van droog bewaren is wel dat opaal door uitdroging met der tijd interne spanning kan opbouwen waardoor deze spontaan barsten. Nat bewaren is dus de beste optie indien het verdwijnen van het kleurenspel voor lief wordt genomen. Virgin valley opaal is te vergelijken met Ethiopische opaal. Het nadeel is dat er uit EthiopiŽ verschillende typen opaal komen. Het is lastig deze over 1 kam te scheren.

Omdat Ethiopische opaal zo poreus is blijft het soms aan de tong plakken wat een goed kenmerk is voor Hydrofaan opalen. Australische opalen zijn veel compacter en doen dit niet.

Om te voorkomen dat opaal barst is in gedestilleerd water bewaren het beste. Kraanwater kan veel kalk bevatten wat kan neerslaan in/op de steen. Een klein scheutje alcohol in het water, geen spiritus ivm blauwe kleurstof, houd ook de groene alg aanslag weg.Groeten,
Peter
5
Algemene discussie / Re: Waar zijn leuke pegmatite in duitsland
« Laatste bericht door Gerben Arts Gepost op december 12, 2018, 13:33:29 »
In de nieuwe Lapis 12/2018 staat een heel stuk over Bockau in Sachsen: Mineralien aus Pegmatiten und dem alten Erzbergbau
Ik heb hem zelf nog niet gelezen.
6
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door Rolf Harmelink Gepost op december 12, 2018, 13:28:09 »
Hoi,

Zeer interessant topic :) aangezien voor mij de opaal ook het favoriete mineraal is :).
Ik heb zelf in 2006 een aantal stukjes gevonden in Coober Pedy. Deze bewaar ik in een glazen buisje met water. Hier liggen ze nu dus al jaren in. Gaat volgens mij prima. Dit heb ik gedaan omdat mij destijds ook ter ore was gekomen dat opaal kan barsten als het uitdroogt. In CP heb ik ook opalen in water zien liggen (in winkeltjes).

Mvg

Rolf
7
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door Lemurian Gepost op december 12, 2018, 11:41:45 »
Dank u voor de feedback. Ik ben blij dat er meerdere zijn met ervaring / kennis en me erin willen helpen. Het is voor mij ook een noodzaak om te weten wat ik het beste kan doen voor de perfecte behouding van mijn verzameling wat de laatste tijden alleen maar opaal is. Het begon met van alles in het mineralen land toen ik nog jong was zoals bij meerdere (op Mn 3e leeftijd kreeg ik Mn eerste amethyst en toen ging ik van start met mijn levenslange verzamel avontuur) en ik nu dus geŽindigd ben bij opaal gezien ik het de mooiste steen vindt die ik in Mn handen heb gehad. En het dus ook de eerste steen is die ik aanschaf als ik iets nieuws koop. Helaas dat opaal zo overdreven duur kan zijn en het veel gesjoemel heeft in de markt.

Dit volgende artikel is de meest verwarrende die ik ben tegengekomen op internet en het beschrijft alles wat ik van lokale handelaren en andere forums zoals opal auctions en dergelijke hebben beschreven. Ik behandel ze al ruim een jaar zoals verteld werd door lokale handelaren waar ik om tips vroeg. Licht vochtig klimaat. Condens voor het regelen van de inhoud aan water gezien kraanwater vaak afval bevat als chloride en andere chemicaliŽn waar opaal vooral niet tegen kan.

Hier is de link naar het artikel die me het meest heeft verward: https://blog-gemchat.arpaiajewelry.com/2015/08/24/proper-care-for-ethiopian-opal-jewelry/

Mij is ook altijd verteld dat opaal water nodig heeft zo nu en dan om crazing te voorkomen. En dat het te testen was (wat ik dus ook deed bij lokale handelaren die me de tip gaven om het te laten zien, je vinger een beetje vochtig maken door uit te ademen over de vingertop en die direct daarna voordat de condensatie verdampt is op een stuk opaal de laten rusten en zachtjes op te tillen. Dat de opaal plakt wil dus zeggen dat er spraken is van lichte uitdroging met dus als gevolg verlies in vocht en barsten over de jaren heen.).

Hoop dat dit wat info kan geven om te kijken wat nou echt de reŽele manier is voor het verzorgen van opaal. Ik heb alleen ruwe of gepolijste opaal en ik kijk altijd naar de bron van herkomst. Bewerkte opaal heb ik dus niet in mijn verzameling liggen. En de synthetische vormen krijgen ook geen kans om in mijn collectie te komen. Gezien ik weet ze te herkennen. Ik spaar alleen puur natuur onbehandeld als in lagen van hars of olie of wat dan ook. Daar kan ik namelijk niet tegen als ik zo iets zou treffen. Het meeste is dus ook ruw en er zit vaak moedergesteente op. In de vorm van licht zand achtig zandsteen. De gepolijste varianten koop ik alleen als ik weet dat ze ook werkelijk glad zijn door een polijstschijf of doek en niet door een laagje glimmend hars of glas of wat ze ook bedenken om mensen voor gek te houden. Ik denk dat dat de onderliggende reden is van waarom opaal niet tegen water kan. (Dan gaat de synthetische laag hars dat het glimmend laat lijken eraf en hou je de natuurlijke steen over. Die vaak in lage kwaliteit mooi wordt door het bewerken / manipuleren van de structuur die eromheen zit.)

Ik had toevallig nog een paar opaal liggen die van iemand waren en 2 jaar in het stof lagen op de rommel zolder. Ik stuur een vergelijking van een stuk die ik zelf heb bewaard in een vochtig klimaat en een foto van dat stuk dat 2 jaar verwaarloosd op die zolder lag. Ik zelf zie duidelijk het verschil. Maar de vragen blijven alsnog in mij hoofd spoken...

Nogmaals bedankt voor de reacties. Ik ben erg blij iets te horen. Zelf kom ik er namelijk niet uit met alles wat ik zover heb gedaan en opgezocht. Erg veel tegenstrijdige informatie. Ene kant zegt ja, andere kant zegt nee!  :-\

De eerste bijlage is van een stuk in die glaze stolp met condens. Kleur goed te zien en geen breuken etc. De tweede bijlage is dus van die rommel zolder. Kleur alleen te zien als ik hem in zonlicht hou. Amper glans en veel breuken. Dit is het enige bewijs dat ik heb met betrekking tot opaal en dat opaal dus inderdaad een beetje vocht kan gebruiken op zn tijd.

Met vriendelijke groet,

8
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op december 12, 2018, 05:37:12 »
Ik snap je verwarring als je zulke tegenstrijdige berichten leest. Net als sommige andere mineralen bevat opaal water, dat tevens een rol speelt in het veroorzaken van het prachtige kleurenspel. Als opaal lange tijd in warme en/of droge omstandigheden wordt bewaard kan het langzaam dat water verliezen en wordt het doffer en kan het barsten. Lampen die veel warmte produceren of hele droge plekken zijn dus niet de beste combinatie met opaal. Dit uitdrogen kun je inderdaad prima voorkomen door de lucht wat vochtig te houden met een bakje water, je manier van bewaren is helemaal prima dus.

Nu is het zo dat natuurlijke opaal voor sieraden wordt gecombineerd met andere materialen door deze samen te lijmen. Een donkere laag onder de opaal kan de kleuren intenser laten ogen, een laagje heldere kwarts of glas zorgt voor een harder, krasbestendiger bovenlaagje. Als dit soort combinaties langdurig nat zijn kan er vocht tussen de laagjes gaan zitten, waardoor het er wat grijs of 'mistig' uit kan gaan zien. In dat geval zul je het dus niet continu in water moeten bewaren, maar als hij voor kortere tijd nat is er helemaal niks aan de hand.

Dat er wordt gewaarschuwd voor contact met een druppeltje zweet is wat het water betreft dus nogal overdreven; dat zal dan eerder door het zout in het zweet zijn, maar als dit al negatief effect heeft weet ik niet hoe sterk dat dan zal zijn.

Klopt, net ook nog van mijn contact down under gehoord dat water geen enkele negatieve impact heeft op ruwe of "solid" opalen. De droogte is ook geen ramp, enkel extreme temperaturen kunnen de stress op eventuele breuklijnen vergroten waardoor er barsten komen. Met normale temperaturen zijn er geen problemen.
9
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door Niels Brouwer Gepost op december 12, 2018, 04:22:15 »
Ik snap je verwarring als je zulke tegenstrijdige berichten leest. Net als sommige andere mineralen bevat opaal water, dat tevens een rol speelt in het veroorzaken van het prachtige kleurenspel. Als opaal lange tijd in warme en/of droge omstandigheden wordt bewaard kan het langzaam dat water verliezen en wordt het doffer en kan het barsten. Lampen die veel warmte produceren of hele droge plekken zijn dus niet de beste combinatie met opaal. Dit uitdrogen kun je inderdaad prima voorkomen door de lucht wat vochtig te houden met een bakje water, je manier van bewaren is helemaal prima dus.

Nu is het zo dat natuurlijke opaal voor sieraden wordt gecombineerd met andere materialen door deze samen te lijmen. Een donkere laag onder de opaal kan de kleuren intenser laten ogen, een laagje heldere kwarts of glas zorgt voor een harder, krasbestendiger bovenlaagje. Als dit soort combinaties langdurig nat zijn kan er vocht tussen de laagjes gaan zitten, waardoor het er wat grijs of 'mistig' uit kan gaan zien. In dat geval zul je het dus niet continu in water moeten bewaren, maar als hij voor kortere tijd nat is er helemaal niks aan de hand.

Dat er wordt gewaarschuwd voor contact met een druppeltje zweet is wat het water betreft dus nogal overdreven; dat zal dan eerder door het zout in het zweet zijn, maar als dit al negatief effect heeft weet ik niet hoe sterk dat dan zal zijn.
10
Algemene discussie / Re: Opaal (Ik ben in de war)
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op december 12, 2018, 01:14:33 »
Hoi,

Goede vraag, ik ga er enkele kenners over contacteren en zal er dan op terug komen met specifieke info.
Nu water op zich kan nooit kwaad, zo lang het geen extreme temperaturen heeft (te koud of warm).
Elke lading opaal die ik heb gehad van AustraliŽ was heel vochtig tot zelfs echt nat, de welo's waren dan weer meestal kurkdroog.
Om een optimale glans en kleuren waar te nemen kan je ze wel best nat maken maar of dat impact heeft op de levensduur weet ik niet.
Pagina's: [1] 2 3 ... 10