Bronze > Algemene discussie

Het Kristal Museum

(1/4) > >>

jacques feijen:
Nederland en België kennen een flink aantal musea, waarvan sommigen ook wereldwijd bekend zijn.
Maar Nederland kent ook een aantal musea, die helaas niet zo bekend zijn bij het grote publiek.
Ruim een jaar geleden heb ik een van deze museums bezocht...en het is waar.
Dit is volgens mij het allermooiste museum in Nederland én België op het gebied van Mineralen en Fossielen.
Ik vind het echt noodzakelijk jullie hiermee kennis te laten maken en ik heb dan ook een verslag gemaakt van mijn bezoek aan dit verbluffend mooie museum.

Ik hoop niet alleen dat jullie een beetje genieten van mijn verslag (reageren mag!!) maar viooral dat jullie echt een keer de moeite nemen om dit fantastische museum zelf, of met een gezelschap, te bezoeken.
Ik ben er zeker van dat jullie een geweldige dag zullen beleven!!

Jacques

jacques feijen:
Het Kristal Museum.

Het mooiste museum van Nederland staat in Borculo!!

In november 2017 ging ik met mijn lieve vrouw enkele dagen de mooie provincie Overijssel ontdekken. Zoals gewoonlijk bezoekt een mens de hele wereld, maar kent zijn eigen land amper. Daar gingen wij wat aan veranderen. Een leuk hotel geboekt, en op weg naar  het Noorden van Nederland. Helaas zat het weer niet mee. Hele dagen regen en een gemiddelde temperatuur van zeven graden. Ideale omstandigheden dus om een museum te gaan bezoeken. Ik had bij de vrienden van Minerals Foundation al nagevraagd of er een leuk mineralen museum in die buurt was.  En daar kreeg ik een Gouden Tip!  Bezoek het Kristal Museum in Borculo eens in de Achterhoek.
Borculo, ik kende het wel van horen zeggen, maar daar hield het wel mee op.
Gelukkig was het maar een half uur rijden, en wij arriveerden bij het mooie plaatsje aan het riviertje de Berkel. Borculo geniet al sinds 1375 stadsrechten en is nog veel langer in het bezit van een mooi kasteel.
Kortom, dit is altijd een welvarend plaatsje geweest, waar het zeker de moeite loont om er eens te gaan rond wandelen.
Maar wij kwamen natuurlijk voor een bezoek aan het Kristal Museum.
Nou…daar stond ik wel even van te kijken!

In een prachtig gebouw, het voormalige gemeentehuis van Borculo, is het museum gehuisvest. Nou, een droompaleisje voor een museum!
Na een aanloop van vele jaren is de huidige oprichter en directeur van het museum, de geoloog Drs. J.G.Kamphuis, erin geslaagd dit prachtige gebouw te bemachtigen om er zijn droom te verwezenlijken: een eigen museum voor mineralen, fossielen en edelstenen.
Het zal ons benieuwen!
Als wij binnenstappen worden wij niet alleen verrast door de aangename temperatuur. De hele entree bestaat uit een lange, brede gang, die mooi uitgelicht is. Mijn oog valt onmiddellijk op een grote draaiende bol en op twee vitrine kasten die vol staan met mijnlampen. Een heel andere entree dan ik ooit gezien heb in diverse andere mineralen musea.

Wij worden vriendelijk ontvangen aan de entree balie, en geadviseerd de route te volgen die met pijlen is aangegeven, zodat we de hele collectie te zien krijgen.  Mijn eerste indruk is dat de collectie wel heel divers is. Het is duidelijk dat hier niet een of ander ‘opvoedkundige’ principe wordt toegepast. Ik zie schitterende fossielen, en niet alleen van die kleine jongens, maar ook prachtige houten kisten waarin blijkbaar mineralen en fossielen zijn verstuurd uit de hele wereld.

Als wij de trap naar boven nemen, komen we eerst in een mooie zaal terecht waar veel fossiel hout te zien is. Zelf ben ik al jaren een kleine verzamelaar van deze prachtige metamorfosen van fossiel naar mineraal, dus mijn aandacht is meteen gewekt.

Foto 1  : Het Kristal Museum
Foto 2  : De  entree van het museum
Foto 3  : Een van de schitterende fossielen
Foto 4  : Fossiel hout ter grootte van een fietswiel!

jacques feijen:
Ook hier zijn niet bepaald kleine jongens te zien. Alle stukken zijn flink groot en zwaar te noemen. Het is puur genieten van deze exemplaren.
Er staat zelfs een complete boomstam van meer dan twee meter hoog, met een doorsnede van ruim 40 centimeter. Mijn boomstammetje haalt amper 15 centimeter, en dat maakt wat uit bij een boom!
Je valt in deze zaal toch wel steeds in een ander uiterste. Als ik mij omdraai zit ik plotsklaps naar prachtige fossielen te kijken. Diverse spectaculaire trilobieten en ammonieten zijn hier te zien. 70 centimeter doorsnede is geen uitzondering!

Ieder fossiel en mineraal  is voorzien van een duidelijk leesbaar plaatje, waarin in enkele woorden wordt uitgelegd waar je naar staat te kijken. Ook algemene geologische informatie is ruimschoots aanwezig. Ik moet zeggen dat ik geen fouten of halve waarheden kan ontdekken. Alles wordt duidelijk verwoord op een manier die iedereen kan begrijpen.
En niet alleen toelichtingen bij het tentoongestelde mineraal of fossiel. Ook grote geologische perioden worden netjes en duidelijk uitgelegd.  Heel leuk vind ik dat een aantal houten kratten gevuld zijn met gesteenten of fossielen. Mooi afgedekt met een glasplaatje en goed uitgelicht.

Gelukkig meldt  de directeur van het museum zich bij mij : Drs. Han Kamphuis. Hij maakt tijd voor ons vrij en nodigt ons uit voor een kopje koffie in het kleine restaurant. Ik barst natuurlijk van de vragen, en Han neemt ruim de tijd om die te beantwoorden.

Hij heeft als geoloog vele jaren gewerkt in o.a. Yemen, Brazilië en Amerika.
Maar hij droomde altijd al van het oprichten van een eigen museum. Hij vertelt hoe hij als kleine jongen, samen met zijn vader, de eerste pyrietkristalletjes vond.  Dat vond hij fascinerend, en pyriet is altijd een van zijn lievelingsmineralen gebleven.



Foto 1  : Ammonieten van ruim 70 centimeter doorsnede!
Foto 2  : Mooi hergebruik van kratten waarin fossielen en mineralen verstuurd zijn.
Foto 3  : Han Kamphuis.  Oprichter en directeur van het Kristal Museum.
Foto 4  : Knoepert van Pyriet uit Peru. Ruim 60 centimeter in doorsnede.

jacques feijen:
Hij vertelt uitvoerig over alle politieke en andere horden die hij moest nemen, om uiteindelijk hier in dit prachtige gebouw zijn museum te mogen beginnen. Elk jaar bezoeken duizenden mensen  zijn museum, en voor velen is het de eerste kennismaking met de wereld van de geologie. Hij doet dit samen met een dertigtal vrijwilligers al ruim twintig jaar en nog steeds met veel plezier. En wat mij nog meer verbaasd : hij krijgt geen cent subsidie!!  Kom daar maar eens om bij het Rijksmuseum of een willekeurige theaterzaal in ons land. Heel erg knap als ik alleen maar denk aan de energiekosten, de maandelijkse huur en niet te vergeten een berg verzekeringen die elke maand toch maar weer moeten worden opgehoest!
Ik vraag hem hoe hij zijn museum heeft ingericht. Zijn antwoord overrompeld mij. ‘Ik heb dit museum zo opgezet als ik het graag zou willen zien. Ik vind dat iedereen die hier binnen komt steeds opnieuw verrast moet worden door hetgeen hij onder ogen krijgt. Dus geen thematische opbouw, maar  een opbouw die ons steeds blijft verrassen en boeien.’
Dat verklaart dus een heleboel. Han leidt ons persoonlijk rond door het museum.

Er zit natuurlijk wel enig systeem in. Vele vitrinekasten zijn rondom een thema opgebouwd. Zo heeft Han er plezier in mij een uitgebreide collectie te laten zien van de beschermheilige van de mijnwerkers : Sint Barbara. Deze katholieke heilige wordt nog steeds  over de hele wereld  geëerd. Bij het bouwen van  de metrotunnel in Amsterdam werd eerst haar beeld geplaatst!

Maar ook een vitrine gevuld met oude boeken uit de mijnbouw, certificaten en meer van dit fraais kun je bewonderen.
Een groot raam wat veel storend licht door liet, heeft hij afgedekt met een forse houten plaat. En in die plaat zijn tientallen agaten verwerkt die mooi worden uitgelicht door het wisselende daglicht. Iets wat ik zelf al vele jaren thuis wil uitproberen, maar hier pas kan ik het effect in volle glorie aanschouwen. Werkelijk een sprookje!

Als ik mijn ogen weer kan losmaken van het prachtige paneel met agaten, wordt mijn blik getroffen door een grote wandvitrine die van boven tot beneden helemaal gevuld is met grote platen vol prachtige visfossielen!

Foto 1  : Een van de prachtige zalen!
Foto 2  : Beeldjes van de Heilige Barbara
Foto 3  : Agaten doorgelicht met daglicht!
Foto 4  : Han bij zijn eigenhandig gekapte verzameling visfossielen.

Henrie G. Heikens:
Een mooi verslag Jacques.
Han en zijn vrijwilligers zijn inderdaad zeer gepassioneerde mineralen verzamelaars in een prachtige ambiance, met een even zo mooie verzameling !

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie