GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Auteur Topic: Verslag Beurs Hannuit 2019  (gelezen 24105 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Verslag Beurs Hannuit 2019
« Gepost op: maart 07, 2019, 00:46:41 »
Verslag Beurs Hannuit 2019

Met een volgeladen wagen reed ik op zondag 3 maart weer naar de geweldige Beurs voor Fossielen – en Mineralen in Hannuit. Het zou deze keer een bijzonder beurs worden. De organisatie trad voor de dertigste keer voor het voetlicht, en dus zou deze happening voor éénmaal een tweedaagse beurs worden. Eerlijk gezegd ben ik daar niet zo blij mee als je op zaterdag niet kunt gaan. Wie weet wat voor lekkers aan je neus is voorbij gevlogen?         Maar ja…wat niet weet wat niet deert.
Het weer was ideaal voor een beurs : bewolkt en regenachtig. Daarnaast nog flink winderig en koud. Lekkerder kan niet.
Rond 10.00 uur betrad ik met mijn medereizigers de beurs.

Wat mij meteen op viel was dat de beschikbare oppervlakte van de beurs helemaal gevuld was met stands. Geen ruimte om er nog eentje bij te plakken! Dat beschouw ik als een goed voorteken! Waar vele beurzen het tegenwoordig erg moeilijk hebben om overeind te blijven, zelfs Luik was het afgelopen jaar veel minder dan het normaal is, is dat in Hannuit zekers niet het geval. Duidelijk dat de organisatoren een goede formule gevonden hebben om aantrekkelijk te blijven. Zeker in deze tijd waar toch duidelijk sprake is van vergrijzing van de mineralen liefhebbers. Ik heb het al vaker vermeld : de mix van zeer professionele aanbieders en gevorderde ‘amateurs’ maken voor mij deze beurs zo aantrekkelijk.
Iedereen kan hier aan zijn/haar trekken komen. Voor elke beurs is er wel wat moois te vinden. Na wat begroetingen uitgewisseld te hebben met goede kennissen zoals Bob Liveyns,  begeef ik mij helemaal naar achteren in de overdekte markt. Daar staat dit jaar een bijzondere tentoonstelling op ons te wachten : vitrines die geheel zijn ingericht door vooral liefhebbende verzamelaars van mineralen en ook nog eentje met fossielen. Ik hoop dat het hoge niveau van de laatste jaren enigszins gehaald kan worden.

Ik kan U verzekeren dat dat meer dan het geval is!  Er zijn 20 grote vitrines ingericht. Elke vitrine ingevuld door een verzamelaar. Dat gaat van een eigenhandig uitgehakte en opgedoken collectie van grote kwartsgroepen van Bierghes door André Demory  tot zeer gespecialiseerde vitrines zoals die van Mario Pauwels en Raymond Dedeyne.

Maar André Demory heeft nog een prachtige vitrine gevuld! Hij duikt naast mij op en wijst naar een grote wandvitrine.

Foto 1  : De entree van de overdekte Markthal waar de beurs plaats vindt.
Foto 2  : Overzicht bij de vitrines van de tentoonstelling
Foto 3  : André Demory  vitrine met kwarts van Bierghes
Foto 4  : De grote vitrine van André Demory

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #1 Gepost op: maart 07, 2019, 00:58:43 »
Vooral de grote fluoriet valt meteen op. Volgens mij heb ik die enkele jaren geleden te koop zien liggen op de beurs van Luik.

Elke vitrine is een pareltje op zich! Geheel ingericht door verzamelaars met stukken uit hun eigen collecties. Ik vind het vooral  prachtig om te zien hoe iedere vitrine getuigd van het enorme pallet van smaken van de betrokken verzamelaars. Ik loop aangenaam verrast langs de tentoongestelde schatten. Maar voor ik echt kan beginnen wordt mijn aandacht getrokken door Cyriel Matthe en Paul Mestrom.

Deze lieden kom ik overal tegen waar zich maar mineralen vertonen, dus wij zijn in de loop van vele jaren goed bekend geraakt met elkaar. Ook Paul is diep onder de indruk van de getoonde kwaliteit en evenals ik door de enorme variatie in aanbod. Maar hij gaat net als ik graag zijn eigen gangetje en ik wandel verder met Cyriel. Wij bewonderen de vitrines en als ik Cyriel vraag welk tentoongesteld mineraal hij het liefste  mee naar huis zou willen nemen, wijst hij mij een stuk aan waar ik zelf nooit om gevraagd zou hebben. Maar zijn uitleg laat mij toch weer met andere ogen kijken naar de getoonde mineralen. Zelf ben ik meer van de Esthetische Kant (blingbling dus) maar dat mag de pret niet drukken.
Ik laat jullie enkele vitrines zien, maar denk eraan dat ze allemaal, stuk-voor-stuk, meer dan de moeite waard zijn!
Allereerst de vitrine die ingericht is door ons aller Raymond Dedeyne.
Raymond laat een aantal topstukken zien, waar wij alleen maar van kunnen dromen. Wat mij het eerste in het oog springt is een joekel van een Haliet die zo helder is als glas en perfect is uitgekristalliseerd. Ik vraag mij af hoe hij voorkomt dat vochtige lucht het kristal geleidelijk aantast, zoals bij mij ooit gebeurd is. Ik vind het alleen een klein minpuntje dat ik het kristal niet fatsoenlijk kan fotograferen. Het is glashelder en geplaatst tegen een witte achtergrond. Nou dan kun je het wel schudden. Zie foto rechtsboven.

Gelukkig heeft hij nog een tweede specimens in de aanbieding. Dat is werkelijk formidable!
Ik heb nog nooit gezien dat Halietkristallen zo fraai opgestapeld zijn. 

Foto 1  : Fluoriet met Bariet    Elmwood Mine Tenessee  USA
Foto 2  : Cyriel en Paul
Foto 3  : Vitrine van Raymond Dedeyne
Foto 4  : Haliet   Sieroszowice   Polen


jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #2 Gepost op: maart 07, 2019, 01:07:57 »
In zijn vitrine ligt ook een Galeniet die zo groot is dat je thuis wel een extra betonsokkel dient te storten, anders ga je beslist door de vloer heen! En twee bodybuilders om het stuk te plaatsen!!

Over de voetbal van Creedietkristallen of die zalige Calciet zal ik het hier niet meer hebben. Te veel van het goede is ook niet alles.  Maar toch nog even een laatste blik op dat opvallende stuk in het midden van de vitrine : Calciet bekleed met Palygorskiet afkomstig uit Mexico. Palygorskiet is een vrij onbekend mineraal, hoewel het op veel plaatsen in de wereld te vinden is. Maar het ziet er niet vaak echt smakelijk uit. Vaak lijkt het meer op een uitgedroogde huid van een Inca-mummie of zoiets toch. Maar de combinatie met de Calciet maakt het wel een opvallend en speciaal object.

Wij wandelen verder en zien ook een mooie vitrine die geheel gewijd is aan fossielen. Ziet er picobello uit, maar is niet echt aan ons besteed. Maar toch meer dan de moeite waard om er even goed naar te kijken. Werkelijk topstukken!

En dan passeren wij een vitrine die mij even naar adem doet snakken : een buitengewoon fraaie vitrine van Mario Pauwels! Precies mijn ding, zoals ze tegenwoordig zeggen. Hier staat echt voor een fortuin opgesteld. Ik vraag mij af hoe het met de bewaking geregeld is en niet te vergeten: de verzekering voor al deze geweldige stukken. En dan heb ik het niet alleen over de collectie van Mario, maar over de gehele tentoonstelling.

Foto 1  : Galeniet   Sweetwater Mine  Missouri   USA
Foto 2  : Calciet met Palygorskiet   Palmarejo   Chihuahua   Mexico
Foto 3 :  Vitrine met fossielen
Foto 4  : Vitrine van Mario Pauwels

p.s. Om de foto's  scherp te zien even op de linkermuisknop drukken!!!



Willem VD Eynde

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 120
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #3 Gepost op: maart 07, 2019, 17:18:43 »
Ja was echt wel een mooie en leuke beurs/show.
Moesten ze allemaal zo zijn dan zou ik ze allemaal bijwonen.
Zelf heb ik wel niets gekocht daar, ik wacht nog met kopen tot Saint Marie.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #4 Gepost op: maart 07, 2019, 22:20:08 »
Wat natuurlijk meteen in het oog springt is een boomstam, ik heb er echt geen ander woord voor, van Spodumeen. De paars-roze variant duidt op Kunziet. Nog nooit zo’n verrukkelijke joekel gezien. Ik mag dan wel kleurenblind zijn, maar dit kan ik tenminste zien! Natuurlijk komt dit prachtstuk uit Minas Gerais, Resplendor Mijn, Brazilië. In het midden zie je aan de linkerkant nog twee van deze fraaie jongens met een enigszins artistiek uiterlijk. Helemaal links achteraan zie je een prachtig koperkristal. Het lijkt wel gebeeldhouwd.
In het midden zie je een mijnwerker uit Kongsberg. Links van hem staat een beroemd stuk zilver uit dat gebied : De Cobra genaamd. Gevonden in 1790 volgens het bijbehorende etiket.
Dan de rechterhoek op het bovenste plateau…daar kun je wel een flinke sportwagen van aanschaffen! En dan dat knappe Fluorietkristal wat er voor ligt!
Wij gaan dat eens in detail bekijken.  Allereerst de Fluoriet.

Ik bedoel…daar kun je alleen maar naar kijken. Woorden vullen niets aan. Geniet!!
Maar dan rechts bovenaan : The Big Four.  Van links naar rechts :
Aquamarijn, Heliodoor, Imperial Topaas en Tanzanite. En dan niet van die kleine pinkjes, maar serieuze maten!

Het is wel te begrijpen dat hier druk wordt gefotografeerd. Even later duikt ook nog Mario himself op. Ik vraag hem hoe hij het aandurft zulke kostbare kristallen hier tentoon te stellen. Hij licht het een en ander toe. Het komt erop neer dat de organisatie hem gevraagd heeft om een bijdrage…en dat heeft hij gedaan. Zelf zou ik er nog niet eens aan gedacht hebben! Ik weet dat er in België vaak stevige discussies plaats vinden over wat je verzamelt. Het komt er gewoonweg op neer dat je dat moet verzamelen wat je zelf interessant vindt. Maar Mario heeft mij wel duidelijk gemaakt dat als je echte kwaliteitsstukken verzamelt, je heel strenge criteria dient te handhaven. Want anders ben je gewoon een dief van eigen beurs.

Dan nog een laatste bonbonnetje uit de vitrine. Helemaal vooraan zie ik een prachtige groep kristallen…een combinatie van Fluoriet, Wolframiet en Pyriet van de  Yaogangxian Mijn uit China. Zeer aparte combinatie, een lust voor mijn oog!

Foto 1  : De vitrine van Mario Pauwels. Foto gekregen van Mario Pauwels zelf. Is gemaakt zonder glas.
Foto 2  : Fluoriet  Cave-in Rock  USA
Foto 3  : Aquamarijn, Heliodoor, Imperial Topaas en Tanzaniet.
Foto 4  : Fluoriet, Wolframiet en Pyriet      Hunan, Yaogangxian Mijn   China

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #5 Gepost op: maart 07, 2019, 22:36:27 »
Ach…dat koperkristal kan er ook nog wel bij nu ik toch bezig ben. Niet vergeten dat dit stuk ruim 20 centimeter hoog is!

Dan om het af te leren nog een laatste blik in de sublieme vitrine van Jean Delmotte. Ik heb iets met Carrolliet uit Congo. Vraag mij niet waarom…het is nu eenmaal zo. Dus mijn onderbewustzijn registreert een dergelijk mineraal onmiddellijk. Er stond in een andere vitrine al een prachtig exemplaar, maar deze boeit mij omdat het onbeschadigde kristal nog zo mooi in de matrix van Kwarts  zit.

En dan dat mooie exemplaar van het zo kwetsbare Chalcanthiet  uit Arizona. Vraag mij af hoe Jean dat thuis beschermt tegen verval. Waarschijnlijk gaat er een fraaie beschermde Jousi box omheen.

Ik wil nu echt de beurs op, maar dan vallen mij twee stukken op in een andere vitrine, die velen onder ons waarschijnlijk amper een blik zouden gunnen. Het is de vitrine die samengesteld is door Christian Demaret.

Foto 1  : Koper  Houghton County   Michigan  USA
Foto 2  : Carrolliet op Kwarts     Kabomve  Congo
Foto 3  : Chalcanthiet   Arizona  USA
Foto 4  : Vitrine van Christian Demaret.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #6 Gepost op: maart 07, 2019, 22:38:35 »
Dju, foto 3 van Chalcanthiet is niet doorgekomen.  Hier is ie.

Foto 3 :  Chalcanthiet  Arizona  USA Coll. Jean Delmotte

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #7 Gepost op: maart 07, 2019, 23:08:03 »
Maar ik ben nu eenmaal geboren onder de 78 rokende schoorstenen van de zinkfabriek uit Budel-Dorplein. Dus alles wat met dit metaal te maken heeft komt onherroepelijk in mijn vizier.  Ik heb enkele maanden terug de opening van het nieuwe museum in Kelmis bijgewoond, en was diep onder de indruk van het daar gepresteerde en gepresenteerde! Echt een aanrader voor iedereen. En ja, daar ligt een fraai stuk  Schalenblende uit Moresnet naar mij te knipogen! Uit de verzameling van Christian Demaret. Een geweldig voorbeeld van een ruw stuk erts! Natuurlijk komt de echte schoonheid van het stuk pas naar buiten als je het zou slijpen en polijsten. Maar in dit geval zou dat een doodzonde zijn!

Om weer het geheugen wat op te frissen : Schalenblende vindt je pas van af 100 meter diepte in de mijnen. Het is een sulfidisch erts, dus het bevat veel zwavel. Galmei is een secundair erts en ontstaat uit de omvorming van Schalenblende. Je vindt het tussen de 0 en 100  meter van de oppervlakte in het gebied tussen Aken en Kelmis. De Romeinen wisten dat natuurlijk ook en hebben in hun tijd flink huis gehouden in dit gebied.
Daarnaast presenteert Christian nog een grote zeldzaamheid : ‘Gebreide’ Galeniet in Sfaleriet ook afkomstig uit Moresnet. Ik heb dit materiaal pas voor het eerst gezien in het Museum van Kelmis en ben nog aan het zoeken naar een dergelijk stuk voor mijn eigen collectie. Maar het blijft een grote zeldzaamheid! Misschien heeft Rik Dillen nog wel een doos vol met dit materiaal?

Ik trippel nu echt richting beurs, maar dan valt mijn oog op een vitrine die helemaal gewijd is aan het fraaie mineraal Calciet. Waar men in België meer dan genoeg van heeft. Deze vitrine is ingericht door Donato Depaola.  Maar de enorme knapen van kristallen die hier tentoon worden gesteld kan ik  echt niet negeren. Ik weet dat veel Nederlandse vrienden verliefd zijn op deze Calcieten, dus ik gun jullie even een kijkje. Kwijl maar even lekker jongens!!

Foto 1  : Schalenblende uit Moresnet   Coll. Christian Demaret
Foto 2  : Galeniet 'Gestrikt' op Sphaleriet  Moresnet  België
Foto 3  : Calciet uit Landelies
Foto 4  : Nog meer lekkers uit Landelies!

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #8 Gepost op: maart 07, 2019, 23:16:32 »
Hé hé, eindelijk de beurs op. Met ruim 420 meters aan tafels en 103 exposanten zal ik weer tijd te kort gaan komen. En dat blijkt ook zo.  Ik bekijk menige stand en blijf even plakken bij George Claeys.

Tot mijn verbazing, want ik dacht dat hij nu wel gestopt zou zijn. Maar hij heeft nog voldoende op stock om de komende tijd  regelmatig zijn sympathieke gezicht te laten zien.  George troont mij onherroepelijk mee naar een…vitrine! Gevuld met vele mooie stukken uit zijn collectie. Hij vertelt mij een heel verhaal bij een gebande Amethyst afkomstig uit Bretagne. En jawel hoor…George gaat binnenkort toch weer even langs in Bretagne, want toevallig…nou ja, jullie kunnen het wel raden. Een maal verslingerd aan het zelf zoeken naar mineralen…er komt blijkbaar nooit een einde aan. Dan zie ik bovenin de vitrine een heel assortiment van de beroemde oesters gevuld met Calciet uit Florida. George was een van de eersten die een hele kamer vol opkocht op de beurs in Tucson. Hij vertelt mij dat hij binnen een paar weken bijna alles al verkocht had. Natuurlijk heeft hij nog enkele mooie stukken voor zich zelf behouden. Tegenwoordig bestaat die uitbating niet meer, dus als je toch nog een exemplaar zoekt kan George je ongetwijfeld nog helpen.

Ik vervolg mijn weg over de beurs. Dat valt niet altijd mee omdat het erg druk aan het worden is. Een handelaar vertelt mij dat ook op zaterdag de beurs heel erg goed bezocht is. Blij dat te horen, want ook de handelaren moeten wel een boterhammetje zien te verdienen. En denk maar echt niet dat dat allemaal zo makkelijk gaat. Je moet vaak enorme afstanden afleggen, een halve winkel aan kwetsbare kristallen meeslepen, op grote beurzen een forse huurprijs neerleggen, een hotel boeken, eten en drinken, benzine, autokosten enzovoorts. Pas dan kun je eventueel gaan denken aan winst maken. De gouden tijden van weleer zijn reeds lang voorbij, maar als een handelaar zich goed blijft onderscheiden met kennis en kwaliteit mineralen, dan ben ik er zeker van dat het hem wel zal lukken.


Foto 1  : Stand met George Claeys en zoon Diego.
Foto 2  : Calciet in Fossiele Oesterschelpen  USA  Coll. George Claeys
Foto 3  : Idem
Foto 4  : Een kijkje op de beurs
« Laatst bewerkt op: maart 08, 2019, 01:36:19 door jacques feijen »

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #9 Gepost op: maart 07, 2019, 23:27:09 »
Het valt mij wel op dat het bestuur van de MKA rijkelijk vertegenwoordigd is!  De MKA organiseert jaarlijks in mei de beroemde Minerant Beurs in Antwerpen. Maar zij hebben gelijk, je kunt altijd weer wat bijleren van een collega vereniging die ook een beurs organiseert.
Ik loop onder andere mijn onvolprezen docent Optische Mineralogie tegen het lijf. Theo Muller stroopt samen met Paul Mestrom het aanbod af, en aangezien zij allebei een leuke doos in de handen houden, neem ik aan dat de betreffende handelaar niet mag klagen over zijn omzet.

Ik struin moedig 420 meter strekkend aanbod af. Je komt letterlijk ogen te kort, en ik moet opletten voor oververzadiging. Daardoor ga je soms hele mooie stukken missen. Op sommige tafels ligt een enorme verscheidenheid aan mineralen, dus het is vaak een echte speurtocht die je moet ondernemen.
Maar daar zie ik een mooi handstuk uit Roemenië opduiken Het betreft het mineraal Marmatiet. Dat is een variëteit van Sfaleriet (Zn,S). Het enige verschil zit er in dat het mineraal ook Fe in zijn formule herbergt. Ik ken het mineraal omdat ik het ook al enkele keren gevonden heb in Lavrion. Alleen zijn die kristalletjes heel wat kleiner. Officieel wordt Marmatiet niet meer erkend door de IMA, maar dat zal mij een zorg wezen. Dan zou je volgens mij ook alleen nog maar mogen spreken van Dolomiet, en niet meer van Ankeriet of Sideriet.

En zo gaat het de hele beurs door. Overal kom je mooie en vaak onverwachte zaken tegen.
Zo zie ik ergens Tectieten liggen uit de Phillippijnen, niet het gewone formaat, maar heuse honkballen!  Gelukkig zijn die niet op mijn hoofd geland!

En natuurlijk passeer ik ook onvermijdelijk de uitgebreide stand van Rik Dillen, de redacteur van GeoNieuws, nog altijd het beste mineralen tijdschrift van Europa. 

Foto 1  : Paul Mestrom en Theo Muller
Foto 2 :  Marmatite    Baia Mare   Roemenië
Foto 3  : Tectieten van de Philippijnen zo groot als honkballen!
Foto 4  : Rik Dillen

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #10 Gepost op: maart 07, 2019, 23:28:41 »
Foto 2, 3 en 4 komen niet door. Wat is er aan de hand?

Jacques

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #11 Gepost op: maart 08, 2019, 01:45:18 »
Rik heeft een zeer uitgebreide collectie voor de systematiekers onder ons. Maar ook voor de doorsnee verzamelaar heeft hij altijd een hele berg aantrekkelijk mineralen in aanbod…en ik moet het eerlijk zeggen : voor meer dan schappelijke prijzen.
Ook hier kondigt hij alvast zijn beroemde Garage-Sale aan. Ik ben er vorig jaar geweest en heb er niet alleen erg van genoten maar mij ook afgevraagd waar in Godsnaam hij al die dozen met mineralen opbergt…waarschijnlijk slaapt hij met zijn vrouwtje buiten in het tuinhuisje.
Na het bezoek aan de Garage-Sale  stapte ik buiten met een doosje vol met fraaie Pyrieten waarop ik volgens mij ook nog eens 40% rabat kreeg! Helaas zit ik dan in Lavrion, maar ga er in hemelsnaam naar toe als je kunt!!

Ik kom ook langs de stand van de bekende Belgische handelaar Pierre Rosseel. Pierre is van alle markten thuis, maar zijn grote liefde zijn toch wel de Fosfaatmineralen. Afgelopen jaar ben ik met hem mee gemogen naar Portugal, waar ik een schat aan mineralen heb mogen bergen. Wij gaan zeker nog een keertje terug!

Na enkele uren rondgekeken te hebben besluit ik even naar de drank –en spijsvoorziening te lopen. Zoals te verwachten zit het daar stampvol. Alle goede Belgen zitten met hun vaste biertje in de hand. Leffe, Trappist, Aarschotse Bruine, Delirium Tremens, Kriek, Lamme Goedzak, Geuze, Grimbergen, Hengstenbier, Judas, Kasteel Triple en ga zo maar door.  Maar het blijft altijd beschaafd en gezellig. Typisch iets voor België, dat missen wij  dan toch maar weer in Nederland.  En jawel hoor, daar zit het bestuur van de Waalse Mineralen Vereniging Quattre M uit Montigny-le-Tilleul. Een leuk dorpje vlak bij Landelies. Even de handen schudden en goedendag zeggen. Zij waren nog maar net binnen (zeiden ze) maar anderhalf uur later zaten zij nog steeds op hun plaatsen!

Voor mij geldt het leggen en onderhouden van contacten als iets wat heel belangrijk is. Als bestuurslid van de GEA Z.O. Nederland moet je vroeg of laat terug kunnen vallen op je contacten. Denk maar aan lezinggevers, excursies, informatie en ga zo maar door. Ik doe dat altijd met veel plezier en heb zo in de loop van de jaren toch een hele hoop mensen leren kennen die een belangrijke rol spelen in de mineralogie.
Dus loop ik prompt de harde kern van het bestuur van de MKA tegen het lijf. Hugo en Paul Bender, Herwig Pelckmans (voorzitter van de MKA) en natuurlijk ook Paul Mestrom. Herwig is nog maar net terug van de grote Beurs in Tucson Arizona. Hij heeft ons de afgelopen weken regelmatig op de hoogte gehouden van zijn ervaringen daar, goed voorzien van foto’s. Hij reist al meer dan 30 jaar naar deze grootste beurs ter wereld, en heeft daar ook al lezingen verzorgd. Ik geloof niet dat er Amerikaanse grootheden zijn op mineralogisch gebied, die hij niet persoonlijk kent. Wij raken in een aardige discussie verzeild omtrent een vorige week nieuw ontdekt mineraal voor België. Ik vermoed dat een van onze clubleden, Piet Hendriks, een vermeende Aragoniet van Plombières verkeerd heeft gedetermineerd. Het ziet er naar uit dat het hier Brianyoungiet betreft. Ik heb al foto’s gemaakt van het stuk en wil een enkel kristalletje opofferen voor een onderzoek met Optische Mineralogie. Paul adviseert mij ook om een dergelijk kristalletje via microchemie te onderzoeken op Zink. Als dat allemaal klopt is de kans bijna 100% dat wij een nieuw mineraal kunnen bijschrijven op de lijst van Belgische mineralen. Net zo spannend als een joekel van een Calciet bergen in Landelies vind ik persoonlijk. Ik houd jullie wel op de hoogte van de verdere onderzoeken.


Foto 1  : Aankondiging Garage-Sale
Foto 2  : Pierre Rosseel
Foto 3  : Bestuur Quattre M
Foto 4  : Deel van het MKA bestuur

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #12 Gepost op: maart 08, 2019, 01:54:58 »
Paul neemt mij mee de hoek om waar de stand van Kris en Herwig Pelckmans staat. Zij moet blijkbaar de kost verdienen terwijl Herwig over de beurs rond dwaalt!
Ik zie bij haar in een doosje een bijzondere vorm van Kwarts liggen : Ametrin!
Dat is gewoon Kwarts, maar dan wel een heel fraaie. Het bestaat uit een combinatie van Amethyst en Citrienkwarts. Dus paarse en citroengele kleuren in een kristal. Er is maar een klein mijntje bekend in Bolivia, op de grens met Brazilië, waar deze Kwartsen gevonden worden. Ze worden allemaal tot sieraden verwerkt. Kijk maar eens rond op Internet. Op YouTube vindt je een prima documentaire over deze bijzondere vorm van Kwarts.   Bij Kris in de stand ligt een mooi stuk, maar 200 euro vind ik wel te veel van het goede.  Maar nogmaals, het is vrij zeldzaam spul, en heel bizar om te zien. Als ik toch besluit om er een aan te schaffen, dat weet ik nu het juiste adres er voor!

Het wordt stilaan tijd om weer naar huis te keren. Ik ga mijn maatjes Wil en Jacques opzoeken. Maar die hebben nog een klein uurtje nodig voor het aanschaffen van allerlei mineralen.

Dus ik besluit nog een klein rondje te draaien en nog eens bij de tentoonstelling te gaan kijken. In een van de vitrines ontdek ik een enorm groot kristal van Pyrochloor, afkomstig natuurlijk uit Rusland. Zelf heb ik dit fraaie kristal gevonden in Den Dellen, een beroemde groeve uit de Eifel. Alleen moet je dan wel twee microscopen op elkaar stapelen om het te kunnen zien! Wonderbaarlijk dat dit vrij zeldzame mineraal toch nog zo groot kan worden. Dat nou ik nou echt een curiositeit!

Bij een sympathieke, jonge handelaar uit Limburg tref ik de mogelijke  oplossing voor mijn vitrinekasten aan. Hij heeft ledpanelen opgehangen. Zij hebben een kleurtemperatuur van 4000 K. Dat geeft precies het goede licht om mineralen mooi uit te lichten, zonder allerlei slagschaduwen en kooktemperaturen.  Hij vertelt mij en mijn maatjes, die inmiddels zijn aangeschoven, dat deze panelen van 30 x 30 centimeter slechts 17 euro per stuk kosten  inclusief transformator!  Wij zijn allemaal erg onder de indruk van de mooie uitlichting van zijn mineralen. Als je thuis een vitrinekast mooi wilt uitlichten met ledlampen en ledlijsten, moet je rap rekenen op 150 tot 200 euro per kast. Hier zou ik kunnen volstaan met twee ledpanels per vitrine en dan zou ik ongeveer 35 euro kwijt zijn. Dat is een enorm verschil in prijs en maakt een moeilijk en kostbaar probleem voor de meeste verzamelaars in èèn keer overbodig.  Ik ga er in ieder geval snel achteraan en mijn twee vrienden eveneens.
De handelaar raad ons aan om niet de 6000 K te nemen, want daarvan is het licht veel te koud. Dus 4000 K is prima, 6000 K niet! Je moet alleen nog een stekkertje monteren, en dat is dus alles.



Foto 1  :  Ametrin  Anahi Mijn   Sandoval  Bolivia
Foto 2  :  Wil en Jacques
Foto 3  :  Pyrochloor  Rusland
Foto 4  :  ledpanel 30 x 30 centimeter   4000 K

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #13 Gepost op: maart 08, 2019, 02:01:25 »
Nog even onze vriendin To oppikken, en dan wordt het tijd om weer naar huis te gaan. Wij hebben ruim 4 uren door gebracht op de beurs, en daarvan was geen minuut vervelend. Volgend jaar komen wij beslist weerom! Mijn welgemeende complimenten aan de organisatie!!  Nog een laatste blik op de beurs…en dan naar huis.
Tot Ziens Hannuit !

Jacques Feijen

Foto 1  :  Ledpanelen
Foto 2  :  Beurs Hannuit
Foto 3  :  Nog een laatste Calciet van Landelies
Foto 4  :  Die Tectieten zo groot als een honkbal!!

Daniel Middel

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 3070
Re: Verslag Beurs Hannuit 2019
« Reactie #14 Gepost op: maart 08, 2019, 09:12:59 »
Wauw wat een prachtig verslag Jacques. Altijd weer genieten als jij iets plaatst hier!