GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Auteur Topic: Verslag kaptocht Landelies  (gelezen 20493 keer)

0 leden en 2 gasten bekijken dit topic.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Verslag kaptocht Landelies
« Gepost op: juli 15, 2019, 23:26:09 »
Verslag kaptocht Landelies

Bekentenissen van een Micromounter


Ring-ring gaat de telefoon.

‘Felix hier, ik wil je vragen of je mee wilt naar Landelies? Zaterdag 13 juli. Wat denk je ervan?’

Ja…wat denk ik ervan. Alleen maar Calcieten…en als het nou nog grote jongens waren met een perfecte kristallisatie en op een mooie matrix? Nou ja…ik heb altijd wel eens een bezoek willen brengen aan deze bekende groeve in Wallonië…dus waarom niet?

‘Oké Felix, ik ga mee’.

Dus zaterdagmorgen om half acht vertrokken wij naar Landelies. De heenreis verliep soepel en rond negen uur parkeerde Felix aan de voorkant van de verwerkingsfabriek, die mooi langs de oever van de Sambre ligt. Wallonië heeft toch een heel eigen sfeer en valt in niets te vergelijken met Vlaanderen of Frankrijk. Ik geniet er altijd van, de verrassende dorpjes waar niet één huis hetzelfde is, de speciale cultuur, het mooie landschap. Ik vind het heel begrijpelijk dat Nederlanders altijd graag naar dit mooie gebied in België reizen. Gewoon om lekker te ontspannen, te eten en wijn te drinken of exclusief bier, of om te vissen langs de boorden van de romantische Sambre. Wij gaan ook graag vissen, alleen heten onze vissen hier : Calciet.  En ik hoop vandaag een mooie dikke en perfecte Calcietvis aan de haak te kunnen slaan!  Wij zullen wel zien wat het wordt.

Als wij arriveren staan er reeds de nodige auto’s geparkeerd. Wij zijn blijkbaar niet de enigen die hier vandaag op zoektocht gaan.
Het weer is wat druilerig, hoewel er geen regenval is voorspelt. Felix neemt toch het zekere voor het onzekere, en overhandigt mij een paraplu. En helaas begint het enkele minuten later te motregenen. Hopelijk gaat dat niet te lang duren, want het is nooit leuk om in de regen op zoek te gaan naar mineralen.

Ik maak onderweg al de nodige foto’s. Vooral bij een eerste bezoek aan een vreemde groeve vind ik dat erg belangrijk. Dan is er nog de magie van het onbekende. Dan valt je oog nog op onverwachte dingen. Ik ben altijd een kijkbeest geweest én van jongs af aan een fotograaf.  Ik ken legio mineralenzoekers  die de mooiste streken bezoeken en gedurende hun hele leven niet één foto mee naar huis brengen. Ik zal dat nooit kunnen begrijpen. Gelukkig kan men tegenwoordig met een mobieltje al prachtige foto’s maken, dus ik heb nog hoop voor de toekomst. Helaas begint  de motregen  al snel mijn lens onder de regen te spatten, dus ook ik moet noodgedwongen de plu openen.  Altijd hannesen dat gedoe met die camera. Ik heb mijn rugzak om, mijn tas met kapgereedschap, een mooie breekstang van Titaniet geleend van Felix, mijn cameratas én een paraplu boven mijn hoofd. Het noodlot van de cameraman of vrouw : het meeste en gevaarlijkste werk verzetten, terwijl de hoofdrolspelers vrolijk ronddansen.  Het zij zo!
Ik merk dat er verschillende wasinstallaties staan opgesteld. Zou er sprake zijn van Goldrush in Landelies? Je bent altijd snel vergeten dat de meeste verwerkingsbedrijven van gesteenten heel veel water nodig hebben. Geen wonder dat de Sambre hier voorbij stroomt. En ik mag aannemen dat het spoelwater ook eerst gereinigd wordt voordat het weer terug geloosd wordt. Aan de grote hoeveelheid vissers langs de waterkant te zien zit dat wel snor.

Na enkele minuten duikt de bekende tunnel op die je vaak ziet bij foto’s van Landelies. Ik maak enkele opnames en ben blij dat het in de tunnel tenminste droog is. 


Foto 1 : Parkeren bij de ingang van de groeve.
Foto 2 : Entree naar de groeve. Felix met paraplu.
Foto 3 : Wasinstallatie.
Foto 4 : Blik op de tunnel.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #1 Gepost op: juli 15, 2019, 23:41:21 »
Als wij de tunnel weer uit lopen, bemerk ik dat de regendruppels niet meer op mijn paraplu tikken. Gelukkig is het opgehouden met regenen!
Mijn eerste indruk van de groeve, in zoverre ik die kan overzien, is dat dit een grote groeve is.

Het is een flink eind lopen en je kunt ook nog eens voor drie niveaus kiezen in de groeve. Ik drentel maar dapper achter Felix aan, want hij is hier natuurlijk kind-aan-huis. Ik zie twee gele stippen in de groeve. Daar moet ik op af. Ik heb twee vervelende karakter eigenschappen:

1.   Ik ben ontzettend nieuwsgierig.
2.   Ik ben een Nederlander, dus ik zit niet om een praatje verlegen!

Dat brengt mij binnen enkele minuten bij twee verwoede stenenhakkers.  Het blijken een Waalse dame en haar Waalse leerling te zijn.
‘Bonjour. Comment sont les trouvailles?’, zo open ik de kennismaking.
Zij vertelt mij dat dit pas de eerste keer is dat de jonge man een  bezoek brengt  aan een groeve, en dat zij hem inwijdt in de geheimen van de mineralenzoeker. Ik feliciteer haar met het feit dat er blijkbaar toch nog jonge mannen zijn die de Wereld van de Mineralen willen leren kennen.
Ik merk op dat er maar weinig tekenen zijn van vers gesprongen materiaal. Zij bevestigd mijn vermoeden. Het verlof is aangebroken voor de arbeiders in de groeve, dus het is een beetje behelpen.

Als ik goed kijk naar waar zij in het zoeken zijn, dan denk ik eerlijk gezegd dat het micromounters zijn. Want de stenen die zij loskloppen zijn erg klein, zeker als je zoals ik gaat voor kristallen  van minstens 10 centimeter!  De jonge onderzoeker laat mij trots zijn vondst zien. Een stukje van 6 centimeter met daarin een mini-geode waarin enkele kleine, maar goede calciet kristalletjes zitten. Ik feliciteer hem met zijn vondst maar dring er wel bij hem op aan om op zoek te gaan naar grotere kristallen! Wij babbelen nog wat verder en dan stap ik op.  Felix is ruim 100 meter verder in de groeve bezig met wat rommelen bij een wand waar wat grote blokken liggen. Als ik naderbij kom zie ik toch enkele flinke blokken liggen die heel wat spleten en gaten vertonen. Felix biedt mij twee handstukken aan die hij hier opgeraapt heeft. Ze zijn behoorlijk, maar voldoen niet aan mijn strenge uitgangspunten.
Mijn vitrines zitten al bomvol, dus alleen het beste van het beste mag er nog in.

Maar ik vind de stukken zeker goed genoeg voor de beginnende Waalse zoeker waar ik net mee gesproken heb. Ik stel aan Felix voor deze twee flinke handstukken (ongeveer 20 centimeter lang allebei), aan de beginnende zoeker te geven. Hij vindt dat natuurlijk prima en wijst mij op de aanwezige blokken. Daar zitten behoorlijke spleten en geodes in, gevuld met leuke Calcietkristallen.

Foto 1 : Zicht op een deel van de groeve Landelies.
Foto 2 : De twee Waalse mineralenzoekers.
Foto 3 : Een van de Calciet handstukken van Felix.
Foto 4 : Felix bij de fatsoenlijke blokken.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #2 Gepost op: juli 15, 2019, 23:52:17 »
Maar duidelijk niet goed genoeg voor onze normen en kwaliteitseisen.

Ik stel voor om de twee Waalse zoekers hierheen te halen, want er valt voor hen best mooi materiaal te kappen.  Felix is hiermee akkoord, en ik begeef mij op weg. Als ik hen weer tref en hen vertel van de mooie vondsten die zij kunnen maken bij de brokken die Felix gevonden heeft, knikken zij enthousiast. Dan tover ik de twee handstukken tevoorschijn die Felix gevonden heeft en overhandig ze aan de beginnende zoeker. Die is hartstikke blij met de stukken, ik zie zijn ogen gewoon stralen van vreugde. Maar voordat zij mij volgen zegt de dame dat zij ook iets leuks gevonden heeft. Of ik het soms wil zien? Ja graag zelfs!
En dan tovert zij een flinke blok kalksteen tevoorschijn met daarop een prachtig Calcietkristal. Werkelijk een heel mooie vondst, zo te zien een tweeling. Deze vorm heb ik nog nooit gezien. Dat is natuurlijk geen verrassing, want geen enkel mineraal kent zoveel verschijningsvormen als Calciet. Ik meen zo uit het blote hoofd meer dan 4200 verschillende vormen en dat altijd binnen de strenge regels die gelden in de kristallografie. Ga er maar aan staan! Ik kan het best begrijpen dat verzamelaars zich soms helemaal op een bepaald mineraal specialiseren. Maar het lijkt mij volstrekt onmogelijk om al die verschillende vormen bij elkaar te krijgen. Maar wel een mooie uitdaging.
Bij mijn zeer oude Tante Anna uit België hing altijd een mooie spreuk aan de wand :
‘Idealen zijn als sterren. Wij streven er naar ze te bereiken, hoewel wij ze nooit helemaal zullen kunnen bereiken.’   
Het kristal schat ik voorzichtig op 4 centimeter van punt tot punt.  Wij bespreken hoe het blok zo verkleind kan worden dat de overtollige matrix verwijdert wordt zonder beschadiging van het kristal. Wij zijn het er allebei overeens dat een flinke stenenzaag of zelfs een flex de meest verstandige aanpak is.  Ik vraag haar of ik een foto mag maken, en dat vindt zij prima.
Ik vind het echt een heel bijzonder en mooi kristal en verwijder mij erover hoe het geluk ons soms toelacht als wij een dergelijk kristal in zo’n hard gesteente, onbeschadigd weten te veroveren.
Ik zal hier maar niets schrijven over hoe vaak het omgekeerde ook het geval is. De hoeveelheid prachtige kristallen die bij mij de laatste klap of de laatste breek niet hebben overleefd…Mama Mia!!

Nadat zij haar vondst voorzichtig heeft ingepakt begeven wij ons op weg naar de plaats waar Felix is.
Als wij aankomen zijn zij beiden enthousiast over wat ze daar aantreffen.  Felix  laat hen breed lachend de mooie blokken zien en zij gaan meteen aan de slag.

Na enkele minuten nemen wij afscheid en zij bedanken ons hartelijk. Dat is een van de mooie dingen die het zoeken naar mineralen zo leuk maakt. Je leert steeds nieuwe mensen kennen en bemerkt steeds weer dat er gelukkig nog heel veel mensen van goede wil op onze planeet rondhuppelen.
Het valt mij op dat er toch aardig wat groepjes mensen aan het zoeken zijn. Ik tel er meer dan twintig! Niet alleen mensen uit Wallonië, maar ook heel wat Nederlanders! Er komt een heel groepje aangelopen, zelfs met kleine kinderen en hun moeders erbij, in gezelschap van hun zwaar bepakte mannen.

Foto 1 : Calciet in een van de geodes van de blokken.
Foto 2 : Het prachtige kristal van de Waalse dame!
Foto 3 : Felix kijkt lachend toe.
Foto 4 : Zicht op de groeve met groepen zoekers.

Kristian Egberts

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 4368
    • Mineralenwereld
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #3 Gepost op: juli 16, 2019, 07:35:15 »
Hoi Jacques,

Je verhaal is aanstekelijk leuk en zoals je Landelies omschrijft, is de groeve ook. Het heeft een sfeer, maar ook alles om deze groeve heen ademt calciet en triggert menig mineralenzoeker.
Ik had nooit gedacht dat je nog nooit in Landelies bent geweest, zeker omdat je al zoveel jaren mineralen verzamelt. Maar gelukkig heb je het nu een keer ervaren.

En dat tweeling kristal is inderdaad tof!

Groetjes,
Kristian

David

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 185
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #4 Gepost op: juli 16, 2019, 11:25:56 »
Mooi verhaal Jacques, bedankt!!

victor swan

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 154
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #5 Gepost op: juli 16, 2019, 13:55:56 »
Wow weer een fantastisch verhaal Jacques en prachtige sfeer beelden uit de groeve
victor

Daniel Middel

  • Bronze member
  • *
  • Berichten: 3070
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #6 Gepost op: juli 16, 2019, 13:57:50 »
Mooi altijd weer de details van jouw verslagen Jacques, super om te lezen!!

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #7 Gepost op: juli 16, 2019, 21:32:15 »
Dank mannen.
Ik heb een voordeel wat velen niet hebben:
Ook als ik niets fatsoenlijke vind, dan houd ik er toch altijd een mooi verhaal aan over.
En dan beleef ik die dag weer iedere keer opnieuw.
Maar ik zal jullie niet langer in spanning houden.
Er komt nog meer.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #8 Gepost op: juli 16, 2019, 22:09:49 »
Zij blijken uit het midden van Nederland te komen. Gelukkig houdt iedereen zich wel aan de regels : gele of oranje hesjes en beschermende helmen op het hoofd. Sommigen dragen ook beschermbrillen. Zeker heel verstandig want een splinter gesteente in je oog is geen lolletje! Ik ben een brildrager, en de moderne brillen bestaan uit laagjes glas en plastic, dus beschermen ook goed tegen steensplinters.
Een van die mannen, ene Pieter uit Delft, beklimt even later een steile, maar zeker niet ongevaarlijke wand. Gelukkig grijpt Felix in, want hij let altijd op gevaarlijke situaties. Pieter is het met hem eens dat deze kleine wand toch vrij gevaarlijk is, maar hij heeft een mooie holte halverwege de wand gezien.  Waar hebben wij dit verhaal al eerder gehoord?  Gelukkig is hij het met ons eens dat het beter is eerst een hoop losse stenen aan de bovenkant te verwijderen.

Samen met Felix gaat hij aan het werk met breekijzers, en al spoedig storten er flinke rotsblokken naar beneden. Na een goed kwartier werken is de wand een stuk veiliger en kan Pieter een kijkje gaan nemen bij zijn holte. Ik zelf heb ondertussen al twee flinke holtes laag in de wand onderzocht, maar die bevatten alleen maar lucht.

Felix besluit dat het niet de moeite loont om hier verder te zoeken, want er is volgens hem niets te vinden wat de moeite van het meenemen waard is.
Maar hij weet in deze groeve nog wel een plaatsje waar onze kans op grote kristallen veel beter is. Nou het zal mij benieuwen. Wel vind ik het opvallend dat Felix steeds een blik in de richting van de tunnel werpt. Ik weet dat hij zijn groepje geologische vriendinnen uit Bremen verwacht, maar toch oogt hij een beetje meer dan nerveus.
Wij wandelen  verder en lopen twee dames tegen het lijf. Het blijken Abbey en Calice te zijn uit Waalwijk en Helmond. Echte Brabo’s dus!  Abbey vertelt mij dat zij op zoek zijn naar edelstenen.  Die willen zij nu echt zelf zien te vinden.   Ik vertel haar dat Calcieten niet tot de edelstenen worden gerekend, omdat ze veel te zacht zijn om te verwerken tot sieraad. Maar het wordt al snel duidelijk dat dat de pret niet mag drukken. Zij vinden zichzelf nog maar beginners en het blijkt dat Calice voor de eerste keer op mineralen zoektocht gaat. Abbey vertelt mij dat zij van kinds af aan al in de ban was van mineralen. ‘Ik gaf nooit veel om naar de kroeg gaan of wat anders. Ik wilde graag zelf mineralen zoeken en vinden. Maar de meeste mensen begrijpen dat niet’. Nou, dat verhaal kennen wij allemaal wel een beetje. Als je kijkt hoeveel mensen daadwerkelijk mineralen gaan zoeken en verzamelen, dan zijn wij een echte minderheidsgroep op deze Aardkloot.  Wij vertellen hen dat wij een andere plaats gaan opzoeken, omdat de vondsten achter in de groeve tegen vallen. Zij lopen toch verder de groeve in en wij wensen hen het allerbeste.
Onderweg richting tunnel hoor ik het geluid van een machine. Ik kijk over de wand en zie een man bezig met een flex op accu. Daarmee maakt hij flinke gleuven in het harde kalkgesteente. Daarna kan hij  veel makkelijker zijn beitels in het harde gesteente drijven. Wij hebben een tijdje  geleden deze techniek al besproken bij Minerals Foundation, maar hier zie ik inderdaad dat dit hulpmiddel goed van pas kan komen. Tot nu toe weet ik dat alleen Arjan met deze machine werkt, maar die is dan ook wel een heel stuk groter dan die van deze mineralenzoeker.

Na een tijdje flink doorstappen bereiken wij de tunnel en gaan er door heen. Aan de andere kant gekomen begint zowaar de zon te schijnen. Misschien maar voor even, maar het is een goed voorteken. Wij lopen terug richting fabriekspoort en nemen een andere weg die naar boven in de groeve leidt. Het is wel verdraaid steil en na een tijdje besluit ik even een korte pauze te houden om de kuiten wat rust te geven. Ik merk toch wel dat ik 70 jaar geworden ben, dus dat omhoog huppelen kan ik wel vergeten. Felix en ik pauzeren even bij een groot rotsblok, waar we wat drinken en ik grijp de gelegenheid aan even in een boterhammetje te bijten.
Mijn blik dwaalt richting fabriek waar het zonnetje nog door het wolkendek schijnt en dan…warempel!  Daar verschijnen onze goede kennissen uit de Clara. Het zijn de vier dames waar Felix al de hele ochtend nerveus op zat te wachten.  Zij zien ons van verre en zwaaien al naar ons!


Foto 1 : Felix boven, Pieter halverwege de instabiele wand.
Foto 2 : Felix en Pieter aan het werk.
Foto 3 : Man met flex aan het werk.
Foto 4 : Het vrouwenteam van Felix!

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #9 Gepost op: juli 16, 2019, 22:47:44 »
Even later worden wij hartelijk begroet en omhelst door de vier dames uit Bremen. Zij zijn allemaal werkzaam op de Universiteit op de afdeling Geologie. Valeria is vorig jaar gepromoveerd op een onderzoek naar Mulliet. Een piepklein maar zeer mooi kristal wat wij soms in de Eifel kunnen aantreffen. Het blijkt dat dit mineraal een zeer grote rol speelt in de vervaardiging van hoge kwaliteit keramiek. Niet alleen voor het maken van mooie beelden, maar vooral van groot economisch belang voor het vervaardigen van kopjes, schoteltjes en borden. Daarvan zijn er heel wat miljarden per jaar van nodig, dus je begrijpt dan veel beter het enorme economische belang hiervan.

Maar Valeria houdt van groot en dus gaat zij graag met haar vriendinnen op jacht in Wallonië op grote Calcieten en Barieten. Lompret dus.   Later die avond, bij een gezellige barbecue, laat Valeria mij een aantal foto’s zien van haar vondsten uit Waalse groeves. Veel van de Calcieten  blijken gevoelig te zijn voor Ultra Violette belichting. Thuis heeft zij van een wijnkistje een Uv-kast gemaakt met aan de bovenkant enkele kwaliteitslampen. Tot mijn verwondering zie ik hoe mooi deze mineralen soms kleuren. Vooral Calciet heeft een fantastische rode kleur, die natuurlijk ook in diverse variaties aan de dag komen. Goed om te onthouden voor de volgende keer. Lang geleden heb ik in groeve Beez ook Calcieten verzameld, waarvan sommigen  heel gevoelig bleken voor een simpele Black Light (lange golf Uv). En het voordeel van Uv-mineralen is dat zij er heel vaak niet mooi uitzien…maar eenmaal badend in Uv-licht…oh la la! Hierbij een van de foto’s die Valerie mij heeft laten zien van een van haar Calciet vondsten uit Landelies!  Is het geen bjoetie ???

Felix en de dames besluiten verder te gaan naar de plaats die Felix kent en waar we zeker grote en mooie Calcieten zullen kunnen vinden. Ik moet eerlijk zeggen dat ik naar Landelies ben gekomen om het zelf eens te ervaren. Ik herinner mij in ieder geval nog hoe Felix hier drie jaar geleden een geode vond die achteraf bijna drie meter diep was met een doorsnede van ruim één meter. En gevuld met knoeperds van kristallen. Ik heb onlangs nog enkele daarvan mogen bewonderen in de collectie van Leo Engelen. Werkelijk museumstufen!! Maar dat verhaal van die grote Calcieten zal maar eens in de drie jaar uitkomen. Ik heb in ieder geval mijn hamers en beitels en breekstang nog niet aangeraakt. Ik blijf nog even zitten om mijn boterhammetje op te eten, als ik plots een hoop gegil en gelach hoor. Zo’n 50 meter verder op zie ik plotsklaps grote wolken van fijne waternevel over de groep van Felix neerdalen. Het blijkt dat zij onbewust een elektronisch oog zijn gepasseerd  waardoor zij een wasinstallatie geactiveerd hebben voor vrachtauto’s. Heel erg komisch!!

Nadat ik wat water heb gedronken en mijn boterham heb genuttigd, besluit ik de groep te volgen. Nadat ik de wasinstallatie ben gepasseerd, die ik natuurlijk even heb geactiveerd voor de foto, krijg ik een mooi uitzicht over het deel van de groeve wat vóór de tunnel ligt.  Felix heeft mij al verteld dat zij hier dikwijls mooie kristallen hebben gevonden. In dit deel van de groeve wordt soms ook gesprongen en dan komen er vaak heel mooie vondsten aan het daglicht.

Foto 1 : Mulliet  Wannenköpfe  fov=2 mm  Coll. To&Harie Paulsen  Foto Jacques Feijen
Foto 2 : Uv foto van Calciet Landelies door Valeria.
Foto 3 : De wasinstallatie!
Foto 4 : Foto van bovenaf van een deel van de groeve vóór de tunnel.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #10 Gepost op: juli 16, 2019, 23:05:20 »
Even later hoor ik hamers weerklinken en ik zie de rugzakken van een deel van de groep liggen. Het blijkt dat zij allemaal al flink aan het zoeken zijn. Als ik over de wand naar beneden tuur zie ik Lumisi en Felix aan het zoeken.

Felix heeft mij verteld dat ik hier zeker wel mooie kristallen kan vinden. Hij wijst mij een gigantisch rotsblok aan waar de bovenkant helemaal vol zit met Calcietkristallen. Ik schat dat deze groep zeker een plaat van één vierkante meter bedekken. Maar ja, krijg dat er maar eens heel uit met alleen een hamer en een beitel!

Als ik een beetje inzoem op het grote blok zie ik pas dat de kristallen inderdaad mooi zijn gevormd en een flinke maat hebben. Maar het zal toch bij de foto moeten blijven, die in ieder geval veel minder plaats in neemt.

Foto 1 : Lumisi aan het werk.
Foto 2 : Een blok bedekt met Calcieten van ruim één vierkante meter!
Foto 3 : Calcieten van het grote blok.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #11 Gepost op: juli 18, 2019, 01:51:33 »
Ik daal af naar het stuk waar Felix en de dames bezig zijn.  Er wordt hard gezocht en er zijn al mooie stukken geborgen. Ik speur wat rond en zie inderdaad aardige handstukken liggen. Maar nogmaals, ik wil alleen maar perfecte zaken.  Een enkel beschadigd kristal in het midden van een handstuk bederft voor mij het hele plaatje.  Plotsklaps hoor ik wat opgewonden geluiden. Blijkbaar heeft Yules een mooie spleet gevonden. Alleen zit die spleet nog wel opgeborgen achter een flinke hoeveelheid keihard kalkgesteente.
Felix is een heer en dus begint hij met het zware voorbereidende werk. Pas nu zie ik hoe belangrijk hier een goede breekstang is. Zelfs veel belangrijker dan een zware hamer en beitels.  Terwijl Felix zucht en kreunt, gaan de anderen door met het afzoeken van de overal rond liggende grote blokken.   Er worden mij enkele mooie stukken getoond.

Zelf neus ik ook wat rond en ik vind een blok met een prachtige koraal er in.
Wie hem hebben wil die moet hem maar gaan halen. Hij ligt er gewoon nog.

Ik vind nog een stuk met mooi geel gekleurde, onbeschadigde,  kristallen er op. Ik leg het voorzichtig op een blok voor als iemand anders er misschien belangstelling voor heeft.

Foto 1 : Yules en Felix onderzoeken een nieuwe spleet.
Foto 2 : Een van de gevonden stukken.
Foto 3 : Koraal.
Foto 4 : Gele calciet.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #12 Gepost op: juli 18, 2019, 01:56:45 »
En dan hoor ik Brabants weerklinken.  Daar verschijnen Calice en Abbey.           Zij hebben wat kleine stukjes gevonden die zij mij laten zien. Ze zijn er zelf wel gelukkig mee, maar ik troon hen onmiddellijk mee naar de verschillende, veel betere en grotere stukken die hier rond slingeren.
Ik verzoek hen mee te nemen wat zij willen hebben, maar ze zijn een beetje bedeesd. Dus ik dring wat aan en hun stukjes worden snel uitgebreid met veel mooiere  en grotere stukken.
Dan valt het oog van Calice op een kleine ruimte tussen de kalksteen. Abbey slaakt een kreet en ik merk dat zij beiden erg opgewonden zijn.  Dus ik ga ook even kijken, en warempel, daar zit inderdaad een leuke holte. Zo te zien loopt die spleet nog een heel stuk door. Wie weet hebben ze prijs!

En dan gebeurt er iets raars. Met mij tenminste. Ik grijp de mooie breekstang van titanium en biedt aan wat mee te helpen. Het lukt ons samen een flink stuk van de wand weg te breken. Pas nu blijkt hoe handig een dergelijke stang hier is.  Je kunt veel meer kracht zetten en vrij makkelijk grote stukken uit de wand breken. Op deze manier is ook de kans heel klein dat de kristallen kapot gaan.
Tussen door probeer ik met een zware hamer en een platte beitel ook materiaal weg te breken. Maar dan bemerk je pas dat je veel eerder kristallen beschadigd.  Of dat ze van de wand afspringen.
Hoewel de eerste vondsten uit de kleine holte leuk te noemen zijn, houdt het niet echt over. Maar de spleet loopt nog een  stuk door, dus wij beginnen weer een flinke brok materiaal te verwijderen.
Ondertussen is Felix flink in de weer geweest en hij heeft de spleet met veel moeite en zweet weten te openen.

Maar hij heeft nog veel materiaal te verwijderen en gaat weer duchtig aan de slag. Na een flinke tijd bemerk ik dat er enige opwinding ontstaat en weldra heeft iedereen zich rond de opening verzameld die Felix heeft weten te creëren.

Felix wordt werkelijk omringd door vrouwen, en dat in deze meestal typische mannelijke omgeving!! Werkelijk uniek omdat te mogen meemaken!
Iedereen neemt om de beurt een kijkje en ook Abbey en Calice worden uitgenodigd om een blik in het ontstane gat te werpen.


Foto 1 : Abbey en Calice ontdekken ook een holte.
Foto 2 : Felix bij het openen van de spleet.
Foto 3 : Het vrouwenteam van Felix!
Foto 4 : Abbey en Calice werpen een blik in de nieuwe holte.

jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #13 Gepost op: juli 18, 2019, 02:03:50 »
Als ik aan de beurt ben zie ik vrij grote kristallen zitten, maar het is moeilijk de vondst te beoordelen, omdat de kristallen bedekt zijn met leemafzettingen.
Maar het ziet er wel veel belovend uit!

Andrea heeft ook niet stil gezeten en toont mij een prachtig kristal op matrix.
Ongeveer 5 centimeter schat ik. Zij vertelt mij dat zij liever een klein, handzaam stuk heeft dan een grote plaat vol met Calcieten in haar vitrine. Ik begrijp wat zij bedoelt!
Even later wordt mij nog een mooi stuk getoond. Op een plaat van 30 centimeter zitten prachtige dubbeleinders.  De kristallen zijn redelijk groot en werkelijk subliem uitgekristalliseerd.  Zeker de moeite waard om mee te nemen, alleen moet de flex er nog een flink stuk overtollige matrix van af zien te krijgen.

Maar ik moet weer met mijn dames aan de slag.  De kleine spleet blijkt inderdaad door te lopen en na flink wat breekwerk toont zich een prachtige holte.

De hele wand is bekleed met vrij grote Calcietkristallen die mij eerlijk gezegd doen denken aan hele grote Groentjes!  Het ziet er prachtig uit. Ook Felix komt kijken.
Hij probeert ons aan het verstand te krijgen dat de grote plaat met de mooie Calcietkristallen bijna niet te bergen is. Ik ben eigenwijs en probeer het toch even. Maar reeds enkele klappen op de platte beitel zorgen ervoor dat verschillende kristallen gewoon van de wand springen. Blijkbaar kun je hier alleen met een grote flex nog iets bereiken, maar dan moet je er wel bij kunnen.

Gelukkig valt er nog veel te verzamelen. En dat doen wij met veel enthousiasme.
Er liggen veel losse kristallen tussen de leem, maar die gaan gewoon mee naar Brabant. Ook halen we hele mooie handstukjes uit de holte die er na een flinke wasbeurt beslist heel mooi zullen uit zien.
Wij beleven veel plezier aan het bergen van de kristallen uit de holte. Niet dat het nou perse stukken zijn van 20 of 30 centimeter, maar het gevoel van een leuke vondst is er zeker wel!
Ondertussen is het al half vijf geworden! Wat vliegt de tijd! Onze vriendinnen uit Bremen vertrekken uit de groeve en verwachten Felix en mij nog voor een barbecue bij hun gehuurde campinghuis. Daar zeggen wij geen nee tegen!
Ook Felix en ik beginnen op te breken, want om vijf uur sluiten de poorten.
Abbey en Calice zijn nog helemaal in de ban van hun mooie vondsten en weten zich slechts met grote moeite los te rukken van hun vindplaats.

Foto 1 : Dubbeleinders.
Foto 2 : Het openen van de holte.
Foto 3 : Wand met grote Calcietkristallen.
Foto 4 : Tijd om te vertrekken.


jacques feijen

  • Gold member
  • **
  • Berichten: 603
Re: Verslag kaptocht Landelies
« Reactie #14 Gepost op: juli 18, 2019, 02:07:14 »
Het moge duidelijk zijn dat zij hier in de toekomst nog wel vaker zullen aantreden!  En eerlijk gezegd…ik heb mij erg geamuseerd, ik neem geen kristalletje mee naar huis…maar ik kom beslist dit jaar weer terug! Als de groeve weer actief is…en als de GROTE JONGENS op mij wachten!!
De twee dames hebben meer dan twee volle emmers verzameld en in gepakt.
Samen wandelen wij, moe maar zeer tevreden, weer naar buiten en nemen afscheid. Abbey vertelt mij dat zij volgend weekend gaan zoeken in de Juchem en dat zij er nu al heel veel zin in hebben.  Wij wensen hen veel geluk en zijn blij dat er weer twee geestdriftige mineralenzoeksters zijn bij gekomen.
Als wij later aanschuiven bij de barbecue krijg ik het grote stuk te zien wat uit de holte is gekomen die door Yules is ontdekt en door Felix is open gemaakt.
Zij heeft het stuk al schoon gemaakt met water en ik moet zeggen…Waaah!!
Hier de foto van het mooie stuk na de wasbeurt. Ruim 30 centimeter groot.

Foto 1 : Het grote stuk van Yules.