Bronze > Algemene discussie

Verslag Beurs Hannuit 2019

(1/5) > >>

jacques feijen:
Verslag Beurs Hannuit 2019

Met een volgeladen wagen reed ik op zondag 3 maart weer naar de geweldige Beurs voor Fossielen – en Mineralen in Hannuit. Het zou deze keer een bijzonder beurs worden. De organisatie trad voor de dertigste keer voor het voetlicht, en dus zou deze happening voor éénmaal een tweedaagse beurs worden. Eerlijk gezegd ben ik daar niet zo blij mee als je op zaterdag niet kunt gaan. Wie weet wat voor lekkers aan je neus is voorbij gevlogen?         Maar ja…wat niet weet wat niet deert.
Het weer was ideaal voor een beurs : bewolkt en regenachtig. Daarnaast nog flink winderig en koud. Lekkerder kan niet.
Rond 10.00 uur betrad ik met mijn medereizigers de beurs.

Wat mij meteen op viel was dat de beschikbare oppervlakte van de beurs helemaal gevuld was met stands. Geen ruimte om er nog eentje bij te plakken! Dat beschouw ik als een goed voorteken! Waar vele beurzen het tegenwoordig erg moeilijk hebben om overeind te blijven, zelfs Luik was het afgelopen jaar veel minder dan het normaal is, is dat in Hannuit zekers niet het geval. Duidelijk dat de organisatoren een goede formule gevonden hebben om aantrekkelijk te blijven. Zeker in deze tijd waar toch duidelijk sprake is van vergrijzing van de mineralen liefhebbers. Ik heb het al vaker vermeld : de mix van zeer professionele aanbieders en gevorderde ‘amateurs’ maken voor mij deze beurs zo aantrekkelijk.
Iedereen kan hier aan zijn/haar trekken komen. Voor elke beurs is er wel wat moois te vinden. Na wat begroetingen uitgewisseld te hebben met goede kennissen zoals Bob Liveyns,  begeef ik mij helemaal naar achteren in de overdekte markt. Daar staat dit jaar een bijzondere tentoonstelling op ons te wachten : vitrines die geheel zijn ingericht door vooral liefhebbende verzamelaars van mineralen en ook nog eentje met fossielen. Ik hoop dat het hoge niveau van de laatste jaren enigszins gehaald kan worden.

Ik kan U verzekeren dat dat meer dan het geval is!  Er zijn 20 grote vitrines ingericht. Elke vitrine ingevuld door een verzamelaar. Dat gaat van een eigenhandig uitgehakte en opgedoken collectie van grote kwartsgroepen van Bierghes door André Demory  tot zeer gespecialiseerde vitrines zoals die van Mario Pauwels en Raymond Dedeyne.

Maar André Demory heeft nog een prachtige vitrine gevuld! Hij duikt naast mij op en wijst naar een grote wandvitrine.

Foto 1  : De entree van de overdekte Markthal waar de beurs plaats vindt.
Foto 2  : Overzicht bij de vitrines van de tentoonstelling
Foto 3  : André Demory  vitrine met kwarts van Bierghes
Foto 4  : De grote vitrine van André Demory

jacques feijen:
Vooral de grote fluoriet valt meteen op. Volgens mij heb ik die enkele jaren geleden te koop zien liggen op de beurs van Luik.

Elke vitrine is een pareltje op zich! Geheel ingericht door verzamelaars met stukken uit hun eigen collecties. Ik vind het vooral  prachtig om te zien hoe iedere vitrine getuigd van het enorme pallet van smaken van de betrokken verzamelaars. Ik loop aangenaam verrast langs de tentoongestelde schatten. Maar voor ik echt kan beginnen wordt mijn aandacht getrokken door Cyriel Matthe en Paul Mestrom.

Deze lieden kom ik overal tegen waar zich maar mineralen vertonen, dus wij zijn in de loop van vele jaren goed bekend geraakt met elkaar. Ook Paul is diep onder de indruk van de getoonde kwaliteit en evenals ik door de enorme variatie in aanbod. Maar hij gaat net als ik graag zijn eigen gangetje en ik wandel verder met Cyriel. Wij bewonderen de vitrines en als ik Cyriel vraag welk tentoongesteld mineraal hij het liefste  mee naar huis zou willen nemen, wijst hij mij een stuk aan waar ik zelf nooit om gevraagd zou hebben. Maar zijn uitleg laat mij toch weer met andere ogen kijken naar de getoonde mineralen. Zelf ben ik meer van de Esthetische Kant (blingbling dus) maar dat mag de pret niet drukken.
Ik laat jullie enkele vitrines zien, maar denk eraan dat ze allemaal, stuk-voor-stuk, meer dan de moeite waard zijn!
Allereerst de vitrine die ingericht is door ons aller Raymond Dedeyne.
Raymond laat een aantal topstukken zien, waar wij alleen maar van kunnen dromen. Wat mij het eerste in het oog springt is een joekel van een Haliet die zo helder is als glas en perfect is uitgekristalliseerd. Ik vraag mij af hoe hij voorkomt dat vochtige lucht het kristal geleidelijk aantast, zoals bij mij ooit gebeurd is. Ik vind het alleen een klein minpuntje dat ik het kristal niet fatsoenlijk kan fotograferen. Het is glashelder en geplaatst tegen een witte achtergrond. Nou dan kun je het wel schudden. Zie foto rechtsboven.

Gelukkig heeft hij nog een tweede specimens in de aanbieding. Dat is werkelijk formidable!
Ik heb nog nooit gezien dat Halietkristallen zo fraai opgestapeld zijn. 

Foto 1  : Fluoriet met Bariet    Elmwood Mine Tenessee  USA
Foto 2  : Cyriel en Paul
Foto 3  : Vitrine van Raymond Dedeyne
Foto 4  : Haliet   Sieroszowice   Polen

jacques feijen:
In zijn vitrine ligt ook een Galeniet die zo groot is dat je thuis wel een extra betonsokkel dient te storten, anders ga je beslist door de vloer heen! En twee bodybuilders om het stuk te plaatsen!!

Over de voetbal van Creedietkristallen of die zalige Calciet zal ik het hier niet meer hebben. Te veel van het goede is ook niet alles.  Maar toch nog even een laatste blik op dat opvallende stuk in het midden van de vitrine : Calciet bekleed met Palygorskiet afkomstig uit Mexico. Palygorskiet is een vrij onbekend mineraal, hoewel het op veel plaatsen in de wereld te vinden is. Maar het ziet er niet vaak echt smakelijk uit. Vaak lijkt het meer op een uitgedroogde huid van een Inca-mummie of zoiets toch. Maar de combinatie met de Calciet maakt het wel een opvallend en speciaal object.

Wij wandelen verder en zien ook een mooie vitrine die geheel gewijd is aan fossielen. Ziet er picobello uit, maar is niet echt aan ons besteed. Maar toch meer dan de moeite waard om er even goed naar te kijken. Werkelijk topstukken!

En dan passeren wij een vitrine die mij even naar adem doet snakken : een buitengewoon fraaie vitrine van Mario Pauwels! Precies mijn ding, zoals ze tegenwoordig zeggen. Hier staat echt voor een fortuin opgesteld. Ik vraag mij af hoe het met de bewaking geregeld is en niet te vergeten: de verzekering voor al deze geweldige stukken. En dan heb ik het niet alleen over de collectie van Mario, maar over de gehele tentoonstelling.

Foto 1  : Galeniet   Sweetwater Mine  Missouri   USA
Foto 2  : Calciet met Palygorskiet   Palmarejo   Chihuahua   Mexico
Foto 3 :  Vitrine met fossielen
Foto 4  : Vitrine van Mario Pauwels

p.s. Om de foto's  scherp te zien even op de linkermuisknop drukken!!!


Willem VD Eynde:
Ja was echt wel een mooie en leuke beurs/show.
Moesten ze allemaal zo zijn dan zou ik ze allemaal bijwonen.
Zelf heb ik wel niets gekocht daar, ik wacht nog met kopen tot Saint Marie.

jacques feijen:
Wat natuurlijk meteen in het oog springt is een boomstam, ik heb er echt geen ander woord voor, van Spodumeen. De paars-roze variant duidt op Kunziet. Nog nooit zo’n verrukkelijke joekel gezien. Ik mag dan wel kleurenblind zijn, maar dit kan ik tenminste zien! Natuurlijk komt dit prachtstuk uit Minas Gerais, Resplendor Mijn, Brazilië. In het midden zie je aan de linkerkant nog twee van deze fraaie jongens met een enigszins artistiek uiterlijk. Helemaal links achteraan zie je een prachtig koperkristal. Het lijkt wel gebeeldhouwd.
In het midden zie je een mijnwerker uit Kongsberg. Links van hem staat een beroemd stuk zilver uit dat gebied : De Cobra genaamd. Gevonden in 1790 volgens het bijbehorende etiket.
Dan de rechterhoek op het bovenste plateau…daar kun je wel een flinke sportwagen van aanschaffen! En dan dat knappe Fluorietkristal wat er voor ligt!
Wij gaan dat eens in detail bekijken.  Allereerst de Fluoriet.

Ik bedoel…daar kun je alleen maar naar kijken. Woorden vullen niets aan. Geniet!!
Maar dan rechts bovenaan : The Big Four.  Van links naar rechts :
Aquamarijn, Heliodoor, Imperial Topaas en Tanzanite. En dan niet van die kleine pinkjes, maar serieuze maten!

Het is wel te begrijpen dat hier druk wordt gefotografeerd. Even later duikt ook nog Mario himself op. Ik vraag hem hoe hij het aandurft zulke kostbare kristallen hier tentoon te stellen. Hij licht het een en ander toe. Het komt erop neer dat de organisatie hem gevraagd heeft om een bijdrage…en dat heeft hij gedaan. Zelf zou ik er nog niet eens aan gedacht hebben! Ik weet dat er in België vaak stevige discussies plaats vinden over wat je verzamelt. Het komt er gewoonweg op neer dat je dat moet verzamelen wat je zelf interessant vindt. Maar Mario heeft mij wel duidelijk gemaakt dat als je echte kwaliteitsstukken verzamelt, je heel strenge criteria dient te handhaven. Want anders ben je gewoon een dief van eigen beurs.

Dan nog een laatste bonbonnetje uit de vitrine. Helemaal vooraan zie ik een prachtige groep kristallen…een combinatie van Fluoriet, Wolframiet en Pyriet van de  Yaogangxian Mijn uit China. Zeer aparte combinatie, een lust voor mijn oog!

Foto 1  : De vitrine van Mario Pauwels. Foto gekregen van Mario Pauwels zelf. Is gemaakt zonder glas.
Foto 2  : Fluoriet  Cave-in Rock  USA
Foto 3  : Aquamarijn, Heliodoor, Imperial Topaas en Tanzaniet.
Foto 4  : Fluoriet, Wolframiet en Pyriet      Hunan, Yaogangxian Mijn   China

Navigatie

[0] Berichtenindex

[#] Volgende pagina

Naar de volledige versie