GEA Geologie Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum

Recente berichten

Pagina's: 1 ... 8 9 [10]
91
Algemene discussie / Wie kan mij helpen met het identificeren van stenen?
« Laatste bericht door Ro Gepost op mei 26, 2020, 16:38:19 »
Hoi allemaal!

Ik heb een aantal stenen gekregen maar weet bij God niet welke het zijn..
Wie o wie kan mij hierin helpen?

Zie bijlage de foto van de stenen!

Super bedankt!
92
Algemene discussie / Het plezier van zelf zoeken...en vinden.
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op mei 11, 2020, 23:02:17 »
Thorikos slakken zitten altijd vol verrassingen. Ik mag er graag naar zoeken. En dan bedoel ik niet die slijmerige beesten, maar slakken die over blijven van de verwerking van ertsen. In dit geval lood -en zilverertsen.  En als ik weer terug ben van het mooie en lieflijke Griekenland begint een tweede avontuur. Thuis, gewapend met mijn microscoop en stenenbreker, begint de zoektocht. De zoektocht naar mooie en zeldzame kristallen. Ik weet dat niet iedereen het met mij eens is, maar een zelf gevonden mineraal is voor mij 1000  maal mooier en specialer dan een gekocht prachtig kristal. Aan een eigen vondst zit toch een echt verhaal vast. Hoe moeizaam de tocht was. Hoe zwaar het werk. Hoe de hitte je bijna flauw liet vallen. Of de kou je dreigde te veranderen in de Verschrikkelijke Yeti. Dat zijn de verhalen die bij je blijven. De vrienden die je bij stonden, die 's avonds samen met je een goed glas bier dronken op de succesvolle jacht op mineralen.
In de Griekse slakken kom je altijd verrassingen tegen. En ook heel bijzondere combinaties van verschillende mineralen.
Dit is zo'n voorbeeld. Een eenvoudig Paralaurioniet kristal waarop kleine Phosgeniet kristallen zitten.
Zeer eenvoudig...voor mij een Kunstwerk.  Geniet er van.   
Paralaurionite met Phosgenite.  Thorikos Cove   Lavrion   Greece   fov=4 mm   Foto&Coll. Jacques Feijen
93
Algemene discussie / Susanniet
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op mei 07, 2020, 23:28:36 »
Susannite :  Pb4(CO3)2(SO4)(OH)2  is vooral bekend van de Frongoch mijn  in Wales.
De bekende Engelsman Steve Rust heeft daar onlangs nog een dik boek over gepubliceerd.
Maar het heeft zijn naam gekregen naar de typelocatie : de Susanne mijn in de Leadhills Schotland. Waar ik hopelijk in september een weekje naar toe kan gaan!
Ook in de oude slakken van Lavrion wordt het soms aan getroffen. Dit kristal vertoont een mooi voorbeeld van dit mineraal wat ik gevonden heb in een slak afkomstig van de lood -en zilverwinning op Thorikos Lavrion.  Eigenlijk een beetje gek. Deze slak is meer dan 2000 jaar oud maar is toch niet de typelocatie voor dit mineraal??     Susannite   Thorikos Cove  Lavrion  Greece   fov=2 mm  Foto&Coll. Jacques Feijen
94
Algemene discussie / Re: Zilver Kongsberg
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op mei 06, 2020, 19:31:05 »
Sorry verkeerde foto! Hier is de goeie!
95
Algemene discussie / Re: Zilver Kongsberg
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op mei 06, 2020, 19:27:50 »
Beter laat dan nooit! Had jouw vraag helemaal gemist. Ik heb er ook geen echte verklaring voor. Vorig jaar heb ik deze vraag voor gelegd op e-min. Daar zitten nogal veel knappe koppen. Maar tot nu toe heb ik nog geen antwoord gekregen. En het zijn precies deze essentiële vragen die er toe doen. Zo zie je maar weer dat het oude spreekwoord weer klopt. Een domoor kan meer vragen dan honderd wijzen kunnen beantwoorden! Mijn vraag ging meer over het feit dat sommige stukken zilver in mijn verzameling omgaan naar Acanthiet terwijl andere stukken goudachtig verkleuren en weer andere zelfs Cupriet tevoorschijn toveren. Andere stukken echter blijven gewoon mooi zilver! Natuurlijk kan zilver ook allerlei sporenelementen in zich dragen. Maar er zijn nog genoeg raadsels op te lossen. Geeft niet want dat houdt de hobby leuk! Ik voeg een foto toe van zilver wat ik jaren geleden in Sclaigneaux heb gevonden. Je ziet hier allerlei veranderingen optreden maar het blijft gelukkig stabiel. Toen ik het vond was het nog hoogglanzend zilver. Beeld breedte is 3 mm.
96
Algemene discussie / Re: Zilver Kongsberg
« Laatste bericht door 1923 Gepost op mei 04, 2020, 15:41:40 »
Dag Jacques.
Jouw verhaaltje komt mij bekend voor.De vraag is, kijkend in mijn verzameling,dat zilver prachtige aanloop kleuren kan hebben en andere niet
en dat,na al die jaren die kleuren niet veranderen.
Dat brengt mij op een andere vraag.Als akanthite de matrix is dan kunnen daar zilver kristallen uit groeien,dat begrijp ik.
Maar ik heb ook stukjes kwarts of calcite waar zilver kristallen uit groeien.En dat begrijp ik weer niet.
Heb jij daar misschien een antwoord op?
Groeten.
Bernard.
97
Vraag en aanbod / Gezocht; Facetteer machine
« Laatste bericht door Frajob Gepost op mei 04, 2020, 13:49:11 »
Beste iedereen,

Na een periode van 10 jaar heb ik eindelijk een regeling kunnen treffen met de grote boze ABN AMRO en ben ik eindelijk van mijn openstaande pilotenschuld af.
Daarom wil ik me graag gaan storten op een passie waar ik gedeeltelijk al mee ben gestart.
Na al ongeveer 8 jaar bezig te zijn geweest met goudzoeken en incidenteel een edelsteen hier en daar. Wil ik beginnen met het maken van ringen en sieraden van zelf gevonden goud en edelstenen, waarbij de koper van het sieraad een klein boekje met vindplaats en verwerking van alle grondstoffen erbij krijgt.

Ik ga zo snel als deze virus beperkende maatregelen worden versoepeld beginnen met leren facetslijpen, echter om alvast de schaars omlopende 2e hands facetteermachines op het netvlies te krijgen, plaats ik deze oproep voor mensen die me kunnen helpen aan een 2e hands facetteermachine.

Vriendelijke groeten,
Frank
98
Vraag en aanbod / Re: high banker dregde sluicebox.
« Laatste bericht door Frajob Gepost op mei 03, 2020, 19:36:19 »
Ha Daan,
Ik ben een ervaren goudzoeker, als je een privé berichtje stuurt kan ik je verder helpen.
Daarnaast maak ik ook eigen sluiceboxen, matten voor in sluiceboxen en handpompen.

Frank
99
Algemene discussie / Re: Radioactieve mineralen
« Laatste bericht door David Gepost op mei 01, 2020, 10:33:34 »
Radioactieve mineralen zijn regelmatig te vinden op Nederlandse beurzen, maar vaak wel in micromountformaat. Voor grotere handstukken maak je veel meer kans op Belgische beurzen (bijv. Minerant in Antwerpen). België heeft vroeger veel mijnbouw gepleegd in Afrika (m.n. het toenmalige Congo) en in die periode is er erg veel van dit materiaal in België terechtgekomen. Neem wel altijd je geigerteller mee, regelmatig is de matrix gevaarlijker dan de secundaire kristallen die er op zitten. In de matrix zit regelmatig pure Uraniniet en dit wil je niet in huis hebben denk ik! Het is mij ooit overkomen dat ik mijn radioactieve micromounts wilde testen. Ik nam mijn doosje mee naar mijn werk waar met radioactieve isotopen werd gewerkt. Deze waren in een aparte ruimte in een kluis opgeslagen met meetapparatuur om radioactiviteit vast te stellen. Aan de buitenkant van de ruimte zat een alarmlicht. Nou je snapt hem al, ik was de ruimte nog niet eens binnengegaan en het alarm ging af met grote consternatie (en een reprimande) tot gevolg. De boosdoener bleek bij nadere bestudering een micromount van nog geen 2 cm met Cuprosklodowskiet. Deze is op zich al een behoorlijk tikker, maar de kristallen zaten in dit geval op massief Uraniniet hetgeen het alarm liet afgaan. Ik heb toen snel een geigerteller gekocht en mijn verzameling gecontroleerd. Alles wat radioactief is is nu buitenshuis in de schuur opgeslagen waar niemand komt!

Mvrgr. David
100
Algemene discussie / Zilver Kongsberg
« Laatste bericht door jacques feijen Gepost op mei 01, 2020, 02:27:30 »
In 1993 bezocht ik Kongsberg in Noorwegen. Ik hoopte daar mijn eigen stukje zilver te kunnen vinden, maar dat werd natuurlijk een mislukking. Pas toen ik de mijn bezocht, besefte ik dat het zilver uit grote diepte werd gewonnen. Daarom maar een mooie stuk gekocht in het museum van Kongsberg. Ik bezit dit stuk nu ruim 27 jaar en het is helemaal niet geoxideerd.
Hier een detail van het gesteente met zilver. 

Zilver,  Kongsberg  Noorwegen  fov=3 mm  Foto&Coll. Jacques Feijen
Pagina's: 1 ... 8 9 [10]