GEA Geologie CataWiki Bodemschat Geo Oss Kristalmuseum ZNLV

Recente berichten

Pagina's: [1] 2 3 ... 10
1
Algemene discussie / Re: Smaragd fluorescentie lange golf UV licht
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op Vandaag om 03:32:33 »
Sommige smaragden kunnen een rode tot roze fluorescentie vertonen indien zij geen ijzer bevatten. De fluorescentie wordt veroorzaakt door chroom, net als in robijnen, ijzer onderdrukt dit verschijnsel. Met name de stenen uit de Chivor mijn zijn hier bekend om (Gems, 6e editie). Hierbij wordt ook vermeld dat dit niet vaak voorkomt, en dat een sterke reactie onder UV vaak aangeeft dat de bewuste steen synthetisch is. Om dit waar te nemen heb je meestal niet eens een UV lamp nodig. Een sterke lichtbron kan een zeer zuivere smaragd al rood doen kleuren.

Bedankt voor de info.
Ik heb 3 stuks (2 ruwe met dolomiet en pyriet, geen gem kwaliteit) van Chivor van 2 verschillende verkopers in Colombia en beiden fluorisceren, enkel die van Chivor.
Het is altijd mogelijk maar lijkt me onwaarschijnlijk dat een ruw stuk wordt nagemaakt op zo'n kleine schaal.
Desondank ga ik straks de gefasceteerde steen eens testen, dan weet ik al iets.
2
Determinatie / Re: balvormige rots
« Laatste bericht door Alex Gepost op Vandaag om 01:02:25 »
Dit is het inderdaad. Sorry dat ik geen foto kon bijvoegen. Gelukkig kan iedereen nu zien hoe zoín bol er uit ziet. Ik vrees wel dat het iets te zwaar is om in mijn rugzak te stoppen :). Dank voor de reactie
3
Determinatie / Re: balvormige rots
« Laatste bericht door John de Bruijn Gepost op december 12, 2017, 19:33:20 »
Wow!
Prachtig om te zien.
Bedankt voor het delen.
4
Algemene discussie / Re: Smaragd fluorescentie lange golf UV licht
« Laatste bericht door victor swan Gepost op december 12, 2017, 17:03:52 »
Je kan deze vraag ook eens voorleggen  bij  e-min, het forum voor de mineralenliefhebber, e-min is een initiatief van de Mineralogische Kring Antwerpen v.z.w. (MKA), maar iedereen (ook wie geen lid is van MKA) is welkom op dit forum. Meer dan 300 mineralenliefhebbers zijn op e-min actief.
e-min bestaat sinds januari 2000 en heeft een gemiddelde van 1 ŗ 2 e-mailtjes per dag. Het is het enige mineralogie-forum met het Nederlands als voertaal.
hier vindt je de info over e-min
http://www.minerant.org/MKA/e-min.html


 
5
Determinatie / Re: balvormige rots
« Laatste bericht door p_slootweg Gepost op december 12, 2017, 15:06:35 »
Ik denk dat jij een megaspheruliet bent tegen gekomen. Deze komen vaker voor in vulkanische gesteenten en zijn vaak gelaagd als een ui. Feitelijk zijn dit dezelfde spherulieten die ook de basis vormen voor Ryoliet agaten of thundereggs maar dan heel groot.

Een foto van een exemplaar in BosniŽ is bijgevoegd.

6
Algemene discussie / Re: Smaragd fluorescentie lange golf UV licht
« Laatste bericht door p_slootweg Gepost op december 12, 2017, 14:56:03 »
Sommige smaragden kunnen een rode tot roze fluorescentie vertonen indien zij geen ijzer bevatten. De fluorescentie wordt veroorzaakt door chroom, net als in robijnen, ijzer onderdrukt dit verschijnsel. Met name de stenen uit de Chivor mijn zijn hier bekend om (Gems, 6e editie). Hierbij wordt ook vermeld dat dit niet vaak voorkomt, en dat een sterke reactie onder UV vaak aangeeft dat de bewuste steen synthetisch is. Om dit waar te nemen heb je meestal niet eens een UV lamp nodig. Een sterke lichtbron kan een zeer zuivere smaragd al rood doen kleuren.
7
Algemene discussie / Smaragd fluorescentie lange golf UV licht
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op december 07, 2017, 21:09:47 »
Ik vraag me af waarom soms smaragd (vaak specifiek voor Colombiaanse, regio Muzo) verkleurd onder lange golf uv licht (fluorescentie).
Met een 356nm lamp wordt de smaragd roze, het heeft wat weg van hackmaniet qua fluo kleur.
De smaragden van Chivor, Zambia, Rusland, Afghanistan en China hebben deze eigenschap niet.

De foto is niet super duidelijk maar links er naast is een stukje vrijwel pure smaragd van Chivor, eveneens gem kwaliteit maar die heeft helemaal geen fluorescentie.


Alvast bedankt
8
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Acryl voetjes/sokkels
« Laatste bericht door Willem VD Eynde Gepost op december 04, 2017, 04:26:35 »
Ziet er mooi uit in MDF.
Het enige probleem is dat ik de meeste stuks in glazen kasten heb staan waardoor dit zwart iets te zwaar toont.
Volgend jaar eens kijken of ik in Saint-Marie iets goedkoop op de kop kan tikken.
Ik zoek er een 200 in het totaal dus gewoon van de website bestellen zou heel duur uitkomen.
9
Voor de beginnende mineralen zoeker / Re: Acryl voetjes/sokkels
« Laatste bericht door Jean Pierre Pihay Gepost op december 01, 2017, 19:28:21 »
Ik heb Victor zijn voorbeeld gevolgd en heb enkele honderden MDF sokkeltjes laten zagen.
Nu nog zwart spuiten.
Jean Pierre
10
Over dit forum / Disclaimer
« Laatste bericht door Team MF Gepost op november 24, 2017, 16:30:39 »
Minerals Foundation (MF) is een stichting, welke op mineralogisch gebied informatie verstrekt en ter beschikking stelt aan alle belangstellenden.

MF wijst u op het volgende
Verantwoordelijkheden: door het bezoeken van een door MF vermelde vindplaatsen en gegevens, is iedereen altijd zelf verantwoordelijk en neemt zijn volledige verantwoordelijkheid voor het milieu, flora en fauna, wet- en regelgeving. De informatie die wordt aangeboden is alleen bedoeld om te laten zien wat er bij die vindplaatsen te vinden is. Je eigen verantwoordelijkheid wordt door onze geboden informatie dan ook niet vervangen.

Vindplaatsen
Iedereen regelt altijd zijn eigen toestemming bij de desbetreffende eigenaren en/of grondbezitters. Je moet in acht nemen dat onze doelstelling is om de vindplaatsen waar mineralen te vinden zijn, te verzamelen in een database en het daarbij behorende forum ongeacht of er wel of niet naar mineralen gezocht mag worden. Deze informatie kan alleen gezien worden als informatief en nimmer als een leidraad voor toestemming eniger aard. Neem alle benodigde veiligheidsvoorzieningen in acht, laat geen afval achter, breng geen schade aan bij eigendommen van anderen en respecteer alle normen en waarden van de desbetreffende eigenaren en/of grondbezitters.

Verstrekken van informatie aan MF
Alle informatie (teksten en/of afbeeldingen) die door derden en/of andere partijen worden aangeleverd worden eigendom van MF en vallen automatisch onder het copyright van MF.

Informatie aanwezig op de website, forum en database
De informatie op de website, forum en database, welke door MF ter beschikking wordt gesteld kan alleen worden gezien als informatief. MF heeft aan het opstellen van deze informatie de nodige zorg en aandacht besteed. Desondanks geeft MF geen enkele garantie betreffende de juistheid of volledigheid of het bijgewerkt zijn van deze informatie. MF kan op geen enkele wijze dan ook verantwoordelijk worden gesteld voor deze informatie. Alle informatie (teksten en/of afbeeldingen) op de website, forum en database zijn en blijven eigendom van MF en vallen onder het copyright van MF.

Hergebruik en verspreiding van informatie
Hergebruik van en/of delen van de website, forum en database is niet toegestaan. Informatie benoemd op de website, forum en database mag niet op papier, andere websites of anderszins worden verspreid, mits er schriftelijk toestemming is van MF. Dit geldt zowel voor commerciŽle als andere doeleinden. Printen of opslaan van de informatie voor persoonlijk gebruik is wel toegestaan.

Toegang tot forum en database
Om toegang te verkrijgen tot het forum en database, is het noodzakelijk te beschikken over een aanmelding bestaande uit een naam (username) en een bijbehorend wachtwoord (password). De username en password zijn persoonlijk en alleen voor eigen gebruik. Het is niet toegestaan het recht tot toegang (de username en het password) ter beschikking te stellen aan derden. Geef je toegangscode nooit uit handen! Misbruik leidt direct tot uitsluiting van toegang tot het forum en database.

Websites en beursagenda
Minerals Foundation kan geen aansprakelijkheid aanvaarden voor directe of indirecte gevolgen van eventuele onjuistheden op onze websites en/of beursagenda. Minerals Foundation kan daarom op geen enkele mogelijkheid aansprakelijk worden gesteld voor het onjuiste informatie, typ- en schrijffouten en het vervallen van een mineralenbeurs en/of evenement genoemd op onze websites en/of beursagenda. Ook kan Minerals Foundation niet hoofdelijk aansprakelijk worden gesteld voor eventuele geleden (financiŽle) schade die daar uit voortvloeit. De gegeven informatie kan (onverwachts) veranderen, waardoor verwachtingen niet uitkomen en teleurstelling kan ontstaan. Controleer daarom altijd of de gegeven informatie juist is.

Vermoed je misbruik van je persoonlijke aanmelding? Meld dit dan zo spoedig mogelijk aan MF, zodat wij je kunnen helpen!

Team MF
Pagina's: [1] 2 3 ... 10